Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ Πενία τέχνας κατεργάζεται

Μεθόδους που θα τις ζήλευαν και οι σκηνοθέτες του Χόλιγουντ κατεργάζονται οι κάθε είδους απατεώνες, που προκαλούν με τη δράση τους «πονοκέφαλο» στις διωκτικές αρχές. Οι περιπτώσεις απάτης στην περίοδο της οικονομικής κρίσης έχουν πλέον στόχο απλούς πολίτες και τις λίγες οικονομίες τους, καθώς η «πηγή» των εμπόρων, όπου οι απάτες παρουσίαζαν έξαρση στο παρελθόν, έχει στερέψει.
Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com

Άνεργοι οι οποίοι αναζητούν εναγωνίως μία θέση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, ηλικιωμένοι που πέφτουν θύματα της καλοσύνης τους, αγρότες που περιμένουν αγροτικές αποζημιώσεις, μέχρι και μικροί εργολάβοι οι οποίοι δεν έχουν πλέον καμία απασχόληση αποτελούν το target group της νέας γενιάς απατεώνων. Αυτό φαίνεται από τις περιπτώσεις που εξιχνιάζει η ασφάλεια Θεσσαλονίκης, καθώς παρά τη δράση τους οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι αποκαλύπτονται, αλλά τα χρήματα που έχουν αρπάξει χάνονται.
Η τελευταία σύλληψη 52χρονου από την Πέλλα αποκαλύπτει τις μεγάλες διαστάσεις που παίρνουν οι υποθέσεις απάτης στην Ελλάδα. Από τη μία εμφανιζόταν σαν διευθυντής μεγάλης ποτοποιίας, τάζοντας θέσεις εργασίας και εισπράττοντας 100 έως 150 ευρώ για κάθε πρόσληψη που ποτέ δεν γινόταν, από την άλλη παρουσιαζόταν ως κολλητός στελέχους του ΕΛΓΑ και άρπαζε από αγρότες χρήματα για να διασφαλίσει αγροτικές αποζημιώσεις, αλλά δεν δίσταζε να υποσχεθεί μέχρι και την ανάθεση δημοσίων έργων, αποσπώντας πάντοτε χρήματα.
Μπορεί σε βάρος του 52χρονου να σχηματίστηκε δικογραφία για 17 περιπτώσεις απάτης, με λεία που υπερβαίνει τις 55.000 ευρώ, όμως τα θύματα φαίνεται πως είναι εκατοντάδες. Σύμφωνα με πληροφορίες από την έρευνα του τμήματος περιουσιακών δικαιωμάτων της ασφάλειας Θεσσαλονίκης, στο κινητό του τηλέφωνο βρέθηκαν περίπου χίλιες καταχωρήσεις και οι περισσότεροι εξ αυτών είναι θύματα. Οι αστυνομικοί διερευνούν μία προς μία τις υποθέσεις για να συνθέσουν το παζλ της δράσης του και γι’ αυτό κρίθηκε ότι έπρεπε να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία του με εισαγγελική διάταξη.

ΕΡΓΑΤΗΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
Οι περιγραφές θυμάτων στις δικογραφίες που σχηματίζονται προκαλούν εντύπωση για το σημείο στο οποίο φτάνουν οι απατεώνες. Άνεργος από τη Θεσσαλονίκη πείστηκε ότι μπορεί να βρει εργασία στη Ρωσία. Οι κακοποιοί τον διαβεβαίωσαν για τη θέση εργασίας, τον οδήγησαν να εκδώσει αεροπορικά εισιτήρια, ενώ του υπέδειξαν μέχρι και ξενοδοχείο στο οποίο θα μείνει, για να βρει τον άνθρωπο που θα του βρει δουλειά και ο οποίος θα εισέπραττε αμοιβή 800 ευρώ.
Ο άτυχος άνεργος δανείστηκε, πήγε στη Μόσχα και στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο εμφανίστηκε ο «επόπτης» εργασίας, εισέπραξε τα 800 ευρώ και έφυγε. Ο άνεργος ακόμη περιμένει την εργασία.
Αυτή δεν είναι η μοναδική εντυπωσιακή περίπτωση απάτης. Στη Βόρεια Ελλάδα εδώ και πολλούς μήνες απασχολεί τις διωκτικές αρχές η υπόθεση 60χρονου, ο οποίος εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης διαμερισμάτων που νοικιάζει. Ο αετονύχης αρχικά εντοπίζει ενοικιαζόμενο διαμέρισμα και παρουσιάζεται ως ενδιαφερόμενος ενοικιαστής. Αφού συμφωνεί με τον ιδιοκτήτη για την ενοικίαση, προφασίζεται ότι χρειάζεται τα κλειδιά για να πάρει μέτρα… επισκευών και τότε ξεκινά η απάτη. Το ίδιο διαμέρισμα στη συνέχεια το νοικιάζει σε όσα θύματα εντοπίζει, εισπράττοντας προκαταβολές. Φτάνει σε σημείο μάλιστα να συνάπτει και συμβόλαια σαν ιδιοκτήτης. Όταν τα θύματα αντιλαμβάνονται την απάτη, αφού καταλήγουν ταυτόχρονα πολλοί ενοικιαστές στο ίδιο διαμέρισμα, αυτός εξαφανίζεται. Ενδεικτικό είναι πως σε βάρος του έχουν σχηματιστεί περισσότερες από 50 παρόμοιες δικογραφίες, όμως εξακολουθεί να είναι ελεύθερος, καθώς όλες είναι σε βαθμό πλημμελήματος.
Ενδιαφέρον έχουν και οι απάτες μέσω διαδικτύου και ειδικά με τις αγοραπωλησίες οχημάτων. Έχει καταγραφεί απατεώνες να δείχνουν ενδιαφέρον για αγγελία που έχει αναρτηθεί στο Ίντερνετ, μεταβαίνουν στο σημείο όπου πωλείται το όχημα, δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για την αγορά του, αλλά ζητούν να προχωρήσουν σε test drive. Αυτό είναι και το λάθος του ιδιοκτήτη, καθώς με τον τρόπο αυτό παίρνουν το αυτοκίνητο και εξαφανίζονται. Πρόσφατα τρία άτομα έφτασαν σε σημείο να κλέψουν μέχρι και φορτηγά στη Δυτική Μακεδονία.
«Οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις συναλλαγές που έχουν με αγνώστους», αναφέρει μιλώντας στη «ΜτΚ» ο επικεφαλής της δίωξης οικονομικού εγκλήματος της ασφάλειας Θεσσαλονίκης Νίκος Δημητριάδης, ο οποίος έχει χειριστεί εκατοντάδες τέτοιες υποθέσεις.

ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΟΝΟ
Η μεγαλύτερη «πληγή» στις απάτες είναι το γεγονός πως τα περισσότερα θύματα είναι ηλικιωμένοι. Οι κακοποιοί χρησιμοποιούν δεκάδες μεθόδους, για να αποσπάσουν χρήματα από γέροντες. Πριν από λίγους μήνες σε έξαρση ήταν περιστατικά, σύμφωνα με τα οποία απατεώνες εμφανίζονταν σε ηλικιωμένους σαν ασφαλιστές ή εφοριακοί. Υποστήριζαν στα θύματα ότι τα παιδιά τους είχαν οικονομικές εκκρεμότητες, ζητώντας να εξοφλήσουν αυτοί το υποτιθέμενο χρέος. Μάλιστα, για να γίνουν πιστευτοί επικοινωνούσαν στο τηλέφωνο με συνεργό τους και έλεγαν ότι ήταν ο γιος τους, που τηλεφωνικά ζητούσε από τους ηλικιωμένους να δώσουν τα χρήματα. Οι επιτήδειοι έφταναν μάλιστα σε σημείο να συνοδεύουν γέροντες σε υποκαταστήματα Τραπεζών, προκειμένου να κάνουν αναλήψεις.
Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μία νέα μέθοδος απάτης, που εκμεταλλεύεται τον ανθρώπινο πόνο. Κακοποιοί εμφανίζονται στα υποψήφια θύματα λέγοντας ότι άμεσος συγγενής τους εισήχθη ξαφνικά στο νοσοκομείο και χρειάζεται να του μεταφέρει χρήματα. Οι ηλικιωμένοι πείθονται εύκολα και δίνουν χρήματα χωρίς να διασταυρώσουν τους ισχυρισμούς των δραστών. Όταν στη συνέχεια αναζητούν τους… ασθενείς συγγενείς τους, οι κακοποιοί έχουν εξαφανιστεί.
«Πρέπει ειδικά οι ηλικιωμένοι να γνωρίζουν πως καμία υπηρεσία στην Ελλάδα δεν κάνει εισπράξεις κατ’ οίκον, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι δράστες παριστάνουν τους δημοσίους υπαλλήλους», τόνισε ο κ. Δημητριάδης.