Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Άναψε φωτιές το θέμα των αδειών λαϊκών αγορών

Σε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ διοίκησης και αντιπολίτευσης μετατράπηκε η χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας με αφορμή τις δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Γ. Τσαμασλή για τους ελέγχους των αδειών του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης.

 Της Φανής Σοβιτσλή
Ο περιφερειάρχης Απ. Τζιτζικώστας υποστήριξε ότι το θέμα είναι ανύπαρκτο για την ΠΚΜ, προκαλώντας την αντίδραση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μ. Μπόλαρη, που έκανε λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης.
Μάλιστα η πεισματική άρνηση του προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου Αντώνη Μπάμιατζη στο αίτημα της αντιπολίτευσης να συζητηθεί το θέμα εκτενώς έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά, με αποτέλεσμα η παράταξη του κ. Μπόλαρη να αποχωρήσει σύσσωμη σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Για το θέμα, που αφορά τους χειρισμούς του αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Γιώργου Τσαμασλή για την έκδοση 69 παράτυπων αδειών λαϊκών αγορών, την περίοδο που ήταν πρόεδρος του Οργανισμού, ενημέρωσε το περιφερειακό συμβούλιο ο κ. Τζιτζικώστας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το ζήτημα είναι ανύπαρκτο. Την υπόθεση, που υπάρχει από το 2011 στον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών, διερευνούν ο εισαγγελέας και το Σώμα Επιθεωρητών. «Η περιφέρεια δεν έχει καμία δυνατότητα ελέγχου επί του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών. Μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα -έχω στείλει και έγγραφο με το οποίο ζητώ ενημέρωση- θα επιληφθεί το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο ασκεί έλεγχο και εκείνο πρέπει να ανακαλέσει τις παράνομες άδειες», τόνισε ο περιφερειάρχης και πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση το πόρισμα θα πάει στο υπουργείο.
Ο ίδιος σχολίασε και τις επίμαχες δηλώσεις του κ. Τσαμασλή, σύμφωνα με τις οποίες «έχει συσταθεί επιτροπή ελέγχου στην περιφέρεια για τον έλεγχο των αδειών λαϊκών αγορών». «Το όλο θέμα άρχισε από λάθος τοποθέτηση του αντιπεριφερειάρχη, που έκανε από κεκτημένη ταχύτητα και την οποία ο ίδιος αναγνώρισε και με ενημέρωσε γι’ αυτό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας, ενώ έκανε λόγο για «φραστικό λάθος», επαναλαμβάνοντας ότι το ζήτημα βρίσκεται στη δικαιοσύνη.

«ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΕ ΝΑ ΣΥΓΚΑΛΥΨΕΤΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ»
Παρά τις διευκρινίσεις του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μάρκος Μπόλαρης ζητούσε επίμονα να γίνει συζήτηση και να πάρει θέση σύσσωμη η αντιπολίτευση στο περιφερειακό συμβούλιο. Ωστόσο το αίτημά του απέρριψε ο πρόεδρος του σώματος Αντ. Μπάμιατζης, τον οποίο ο κ. Μπόλαρης κάλεσε πάραυτα να αναλάβει την ευθύνη της συγκάλυψης που επιχειρεί για το θέμα η διοίκηση της ΠΚΜ. «Είναι ένα μείζον θέμα, που αφορά μία ευαίσθητη κοινωνική ομάδα, εκείνη των μικροπωλητών και των μικροπαραγωγών. Η διοίκηση μας αφαιρεί το δικαίωμα να υποβάλουμε ερωτήσεις, για να ενημερωθούμε, γεγονός που συνιστά προσπάθεια συγκάλυψης και ομολογία ενοχής», τόνισε ο κ. Μπόλαρης.
Οι δηλώσεις του, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσαν την αντίδραση της διοίκησης της περιφέρειας και επικράτησε ένταση για αρκετή ώρα μεταξύ του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και του προεδρείου του περιφερειακού συμβουλίου. «Υπάρχει θέμα για τη δικαιοσύνη, αλλά δεν αφορά την περιφέρεια. Δεν σας τιμά να λέτε ότι επιχειρείται συγκάλυψη του θέματος», απάντησε σε έντονο ύφος ο κ. Τζιτζικώστας. Εξάλλου επίσημη ενημέρωση από τη διοίκηση της ΠΚΜ πρότειναν ο επικεφαλής της παράταξης του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και ο περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργος Φεστερίδης.