Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Ιστορική στιγμή: Η χειραψία Κουτσούμπα με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

«Ζούμε ιστορικές στιγμές. Ολοι θέλουν να ακουμπήσουν το ράσο του Αρχιεπισκόπου». Για του λόγου το αληθές, χθες για πρώτη φορά γενικός γραμματέας του ΚΚΕ διέσχισε την πύλη του Αρχιεπισκοπικού Μεγάρου. Το σχόλιο προέρχεται από πηγή έμπειρη στα εκκλησιαστικά πράγματα και συμπυκνώνει τη μεγάλη αλλαγή που επέφεραν η κρίση και τα Μνημόνια σε ένα κλασικό σχήμα: από τη Δεξιά του Κυρίου περάσαμε στην εποχή της... Αριστεράς του Κυρίου.

Μπορεί ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος να χαρακτήρισε τη χθεσινή επίσκεψη του Δημήτρη Κουτσούμπα στην Αρχιεπισκοπή «πρωτόγνωρο γεγονός», καθώς για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια γενικός γραμματέας του ΚΚΕ ξεκίνησε από το Σπίτι του Λαού για το... σπίτι του Θεού, όμως αυτή δεν είναι η πρώτη ούτε η μοναδική επαφή του Αρχιεπισκόπου με τον χώρο της Αριστεράς.
Όπως αναφέρουν τα «Νέα», οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι εδώ και δύο χρόνια ο Αρχιεπίσκοπος διατηρεί στενή προσωπική σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα. Η σχέση αυτή έχει χαρακτηριστικά κοινωνικής συμπόρευσης, λένε όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα. Σε αυτό έχει συνδράμει το κοινωνικό έργο που επιτελεί η Εκκλησία εν καιρώ κρίσης, έργο που έχει απήχηση στον χώρο της Αριστεράς, καθώς ταυτίζεται με τον στόχο του κοινού αγώνα υπέρ των αδυνάμων. Σε κάθε περίπτωση, οι ανοικτός και συχνός δίαυλος επικοινωνίας που υπάρχει ανάμεσα στην Αρχιεπισκοπή και στην Κουμουνδούρου, παρότι δεν αρέσει σε πολλούς, εκπέμπει ξεκάθαρο μήνυμα. Και αυτό είναι ότι παρά τις διαφορές τους η Εκκλησία και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν δώσει τα χέρια.
Οσο για το ΚΚΕ, φαίνεται ότι πατώντας στον δρόμο των προαναφερθέντων επιχειρεί να ρίξει γέφυρα προς την Εκκλησία. Η χθεσινή συνάντηση χαρακτηρίστηκε γνωριμίας, αλλά ο συμβολισμός είναι πιο έντονος. Εξάλλου δεν είναι η πρώτη επαφή των δύο ανδρών.
Ο κ. Ιερώνυμος είχε ευχηθεί στον κ. Κουτσούμπα όταν ανέλαβε καθήκοντα γενικού γραμματέα στον Περισσό και χθες ο δεύτερος τον ευχαρίστησε. Τα του Περισσού δεν είναι άγνωστα στον Αρχιεπίσκοπο καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει καλή επικοινωνία με τον Σπύρο Χαλβατζή. Οι χθεσινοί πρωταγωνιστές συμφώνησαν να έχουν ανοικτή γραμμή. Εξάλλου ο Αρχιεπίσκοπος επισήμανε την έννοια της συνευθύνης που έχουν όλοι οι φορείς και οι θεσμοί προκειμένου να μπορέσουν να διαχειριστούν τα κοινωνικά προβλήματα με αποτελεσματικότητα.
Εμμέσως πλην σαφώς, η αναφορά του κ. Ιερωνύμου αφήνει πεδίο ελεύθερο στην κοινωνική συμπόρευση με το ΚΚΕ. Το είπε, άλλωστε, και ο ίδιος ο κ. Κουτσούμπας: «Ανταλλάξαμε σκέψεις για την κατάσταση στη χώρα μας, την κρίση που βιώνει ο λαός μας, τη φτώχεια, την ανεργία, τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός». Κατά τον κ. Ιερώνυμο, στη συζήτηση τονίστηκαν «οι ανάγκες των συνανθρώπων μας και η υποχρέωση που έχουμε, ο καθένας από τη δική του σκοπιά, να βοηθήσουμε να ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια».
Οι διαφορές, πάντως, παραμένουν διαφορές. Μπορεί αμφότεροι να συμφώνησαν ως προς τη Συρία και την ανάγκη να μην υπάρξει επέμβαση, καθώς θα προκαλούσε ανάφλεξη στην περιοχή. Ομως, ο κ. Κουτσούμπας δεν απέφυγε την αναφορά στους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας και Πολιτείας. Η απάντηση από την πλευρά του Αρχιεπισκόπου ήρθε ως εξής: Η Εκκλησία δεν πρεσβεύει καμιά ιδεολογία, «είναι πράξη, βίωμα, που σημαίνει ότι κάθε μέρα, κάθε στιγμή είμαστε υποχρεωμένοι να ανοιγόμαστε προς τον άλλο άνθρωπο που έχει ανάγκη, που βρίσκεται σε δυσκολία».

protothema.gr