Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Θεσσαλονίκη. Πέφτουν υπογραφές για το στρατόπεδο του "Παύλου Μελά"

Ένα βήμα πριν από τις τελικές υπογραφές βρίσκεται η παραχώρηση του στρατοπέδου Παύλου Μελά από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας στον οικείο δήμο.


Της Φανής Σοβιτσλή

Συνολικά παραχωρούνται 332 από τα 365 στρέμματα που καλύπτει το πρώην στρατόπεδο, καθώς η διαπραγμάτευση προέβλεπε τη δέσμευση 25 πολεοδομημένων στρεμμάτων από εν λόγω Ταμείο για τις ανάγκες του στρατού και άλλα οκτώ στην εκκλησία.
Στόχος του δήμου είναι να αξιοποιήσει την αποδοθείσα έκταση για πράσινο, αθλοπαιδιές και προνοιακές δομές που θα φιλοξενηθούν στα υφιστάμενα κτίρια του πρώην στρατοπέδου, για την ανακαίνιση και την αναμόρφωση των οποίων η δημοτική αρχή αναζητά κονδύλια από ευρωπαϊκά προγράμματα.
Το θέμα της παραχώρησης του Παύλου Μελά θα συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, το σώμα του οποίου καλείται να εγκρίνει τους όρους και τις προϋποθέσεις, όπως συμφωνήθηκαν μεταξύ του δήμου και του Ταμείου Εθνικής Άμυνας. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Διαμαντή Παπαδόπουλο μετά την έγκριση της παραχώρησης της έκτασης του πρώην στρατοπέδου από το δημοτικό συμβούλιο Παύλου Μελά θα ακολουθήσει έγκριση από το συμβούλιο του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, προκειμένου το τελικό κείμενο να υπογραφεί στα τέλη Σεπτεμβρίου. Σε αυτό θα αναφέρεται ότι παραχωρείται κατά χρήση για 49 χρόνια στον δήμο Παύλου Μελά η έκταση του ομώνυμου στρατοπέδου, στους χώρους του οποίου και θα δημιουργηθεί ένα από τα μεγαλύτερα μητροπολιτικά πάρκα σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. “Το στρατόπεδο Παύλου Μελά βρίσκεται στον παλιό πυρήνα των δυτικών συνοικιών και η αξιοποίησή του με γνώμονα την αειφόρο ανάπτυξη θα αποτελέσει σταθμό στη ζωή των πολιτών” τόνισε ο δήμαρχος και πρόσθεσε ότι τα υπάρχοντα κτίρια που έχουν κηρυχθεί διατηρητέα θα συντηρηθούν με ευθύνη του δήμου και σε συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία νεοτέρων μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού.
Όλα τα κτίρια, όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, θα χρησιμοποιηθούν για κοινωνικές, πολιτιστικές, αθλητικές χρήσεις και για αναψυχή, λειτουργώντας στη λογική της ανάπτυξης με σεβασμό τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Ο δήμος Παύλου Μελά έχει εκπονήσει τα τελευταία χρόνια σειρά μελετών για την αξιοποίηση του χώρου του στρατοπέδου, συνολικής έκτασης 340 στρεμμάτων.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το πρώην στρατόπεδο χωρίζεται σε δύο ζώνες:
- Η δεξιά ζώνη, ή αλλιώς “ιστορική ζώνη”, αφορά ένα κομμάτι γης στα δεξιά του στρατοπέδου, όπου βρίσκονται τα επτά ιστορικά κτίρια. Εκεί θα γίνει μουσείο, στο οποίο θα μπορεί να μπει και μέρος από τις αρχαιότητες που ανακαλύφθηκαν στο μετρό, δημαρχιακό μέγαρο και κέντρο προσφυγικού ελληνισμού και μετανάστευσης.
- Στην κεντρική ζώνη, ή “πράσινη ζώνη”, θα δημιουργηθεί βοτανικός κήπος.
Στην αριστερή ζώνη, προς την εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου, θα γίνει χώρος αθλητικών δραστηριοτήτων.
“Έπειτα από αγώνες είκοσι χρόνων έφθασε η δικαίωση. Η δυτική Θεσσαλονίκη κερδίζει, δίνοντας μάχες, το στρατόπεδο Παύλου Μελά. Η πόλη βγαίνει στη φύση και η φύση μπαίνει στην πόλη. Αύριο το δημοτικό συμβούλιο καλείται να αποδώσει τους χώρους του πρώην στρατοπέδου στους πολίτες του δήμου. Είναι μέρα ευθύνης για όλους αλλά και μια ιστορική στιγμή για τους ανθρώπους των δυτικών συνοικιών” υπογράμμισε ο δήμαρχος Παύλου Μελά.