Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

ΙΝΤΕΡΝΕΤ Μάστιγα η παιδική πορνογραφία

Μεγάλες διαστάσεις παίρνει το φαινόμενο διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας μέσω του διαδικτύου καθώς και της εκβίασης ανηλίκων από δράστες που χρησιμοποιούν υλικό σελίδων κοινωνικής δικτύωσης.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Στα διεφθαρμένα άτομα που διακινούν τέτοιου είδους υλικό περιλαμβάνονται γιατροί, δικηγόροι, στρατιωτικοί, τραπεζικοί υπάλληλοι, καθηγητές, δάσκαλοι, φοιτητές, επιφανείς πολίτες ακόμη και αστυνομικοί.
Η τελευταία υπόθεση πορνογραφίας ανηλίκων μέσω διαδικτύου που εξιχνιάστηκε χθες αφορούσε μια 15χρονη, η οποία κατήγγειλε ότι χρήστης του διαδικτύου με τον οποίο συνομιλούσε στο Facebook είχε στην κατοχή του φωτογραφικό υλικό με άσεμνο περιεχόμενο, στο οποίο απεικονίζεται η ίδια. Το υλικό αυτό είχε αποσπάσει ο δράστης κατόπιν πίεσης που είχε ασκήσει στην ανήλικη κατά τη διάρκεια επικοινωνίας που είχαν μέσω βιντεοκλήσεων. Από την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε, στο πλαίσιο παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του δράστη και κατόχου του επίμαχου προφίλ καθώς και άλλων δυο εμπλεκομένων, για τους οποίους προέκυψε ότι είχαν πρόσβαση στο συγκεκριμένο προφίλ. Πρόκειται για έναν 42χρονο Ρουμάνο, έναν 20χρονο Αλβανό κι ένα 32χρονο Έλληνα, οι οποίοι κατηγορούνται για πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου.
Κλιμάκιο αστυνομικών της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τη συνδρομή του Τμήματος Ασφαλείας Λαμίας, πραγματοποίησε έρευνες παρουσία δικαστικού λειτουργού στα σπίτια των εμπλεκομένων στη Λαμία. Από τις έρευνες προέκυψε ότι ο 20χρονος Αλβανός είχε αποσπάσει και είχε αποθηκεύσει τις επίμαχες φωτογραφίες της ανήλικης χωρίς τη συναίνεσή της. Κατασχέθηκε ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, ο οποίος θα αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις. Για τον 20χρονο Αλβανό προέκυψε επιπλέον ότι στερούνταν εγγράφων για τη νόμιμη παραμονή του στη χώρα, λόγος για τον οποίο συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Λαμίας. Οι άλλοι δύο εμπλεκόμενοι δεν συνελήφθησαν λόγω παρέλευσης των ορίων της αυτόφωρης διαδικασίας, ωστόσο η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος και των τριών υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
Προχθές, ένας 28χρονος από τη Θεσσαλονίκη και ένας 25χρονος από τη Μεσσηνία συνελήφθησαν από την αστυνομία με την κατηγορία της εκβίασης ανηλίκων με άσεμνο υλικό. Θύματα των δύο φερόμενων εκβιαστών, που έδρασαν ξεχωριστά, ήταν μία 17χρονη και ένας 15χρονος. Η διερεύνηση της πρώτης υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία 44χρονης Ελληνίδας, σύμφωνα με την οποία άγνωστο άτομο είχε στην κατοχή του βίντεο με άσεμνο περιεχόμενο από τη 17χρονη κόρη της. Το υλικό αυτό, σύμφωνα με την καταγγελία, το είχε τραβήξει κατόπιν πίεσης που είχε ασκήσει το άτομο αυτό στην 17χρονη, σε επικοινωνία που είχαν μέσω βιντεοκάμερας στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ την απειλούσε ότι θα το αναρτήσει στο διαδίκτυο.
Στη δεύτερη περίπτωση, 46χρονη μητέρα ενός αγοριού 15 ετών, κατήγγειλε ότι άγνωστο άτομο μέσω προφίλ που διατηρούσε στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης είχε επικοινωνήσει με τον γιο της και είχε καταφέρει ύστερα από προτροπή του να του στείλει φωτογραφία του το ανήλικο παιδί με άσεμνο περιεχόμενο. Και στις δυο περιπτώσεις η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα στο πλαίσιο παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, κατά την οποία ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία των δραστών και κατασχέθηκαν υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, κάρτες μνήμης και σκληροί δίσκοι.

ΠΑΙΔΟΦΙΛΟΙ ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ
Εκτός από τις υποθέσεις εκβιασμού, με γεωμετρική πρόοδο αυξάνονται οι ιστοσελίδες διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας και ο αριθμός των διεφθαρμένων χρηστών, που υπολογίζεται ότι σήμερα στη χώρα μας ξεπερνούν τις 3.000. Στην Ελλάδα η διακίνηση παιδικής πορνογραφίας μέσω του διαδικτύου δεν έχει λάβει ακόμη χαρακτηριστικά οργανωμένου εγκλήματος, καθώς οι δράστες λειτουργούν στη συντριπτική τους πλειονότητα μεμονωμένα. Σχεδόν σε όλες τις υποθέσεις που έχουν εξιχνιαστεί από την αστυνομία διαπιστώθηκε ότι οι δράστες ήταν οι ίδιοι παιδόφιλοι. Χαρακτηρίζονται ως διεστραμμένα άτομα που ηδονίζονται στη θέα των παιδιών και έχουν ως αρχικό κίνητρο να ικανοποιήσουν τη διαστροφή τους. Στην πορεία, ωστόσο, πολλοί από αυτούς εκμεταλλεύονται οικονομικά τη διαφθορά τους, πουλώντας υλικό παιδικής πορνογραφίας μέσω του διαδικτύου. Προέρχονται από όλα τα κοινωνικά στρώματα, είναι και άνθρωποι υπεράνω υποψίας που πιστεύουν ότι το διαδίκτυο τους εξασφαλίζει την ανωνυμία, για να εκδηλώσουν το πάθος τους.