Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Νορβηγία: Πολιτική «θύελλα» για τον ταξιτζή πρωθυπουργό

Σε φιάσκο μετατράπηκε η προσπάθεια του Γενς Στόλτενμπεργκ να εμφανιστεί πιο φιλολαϊκός υποδυόμενος για κάποιες ώρες τον ταξιτζή.

Μετά την αποκάλυψη από νορβηγική εφημερίδα ότι οι επιβάτες όχι μόνο είχαν περάσει από κάστινγκ, αλλά και είχαν πληρωθεί, ο Νορβηγός πρωθυπουργός υποχρεώθηκε να παραδεχθεί την πράξη, ρίχνοντας, όμως, την ευθύνη στην εταιρία παραγωγής.
Η αποκάλυψη ακολούθησε τον αντίκτυπο που δημιούργησε το βίντεο στο Διαδίκτυο με τον Γενς Στόλτενμπεργκ στο ρόλο του ταξιτζή.
«Νομίζω ότι είναι άσκοπο να παρουσιάζεται έτσι αυτή η προσπάθεια» δήλωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός. «Κανείς που μπήκε στο ταξί δεν γνώριζε ότι πίσω από το τιμόνι θα βρίσκομαι εγώ. Και αυτό ήταν το νόημα της όλης ενέργειας» συμπλήρωσε, ενώ για το επίμαχο θέμα της πληρωμής δήλωσε: Δεν γνώριζα την ώρα του γυρίσματος ότι αυτοί οι άνθρωποι είχαν πληρωθεί, αλλά το έμαθα εκ των υστέρων. Αυτή ήταν απόφαση της εταιρείας παραγωγής. Μου είπαν ότι αυτό είναι φυσιολογικό, τους εμπιστεύτηκα και πίστεψα ότι ήταν οκ».
Η υπόθεση όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε και πολιτικές αντιδράσεις με τον εκπρόσωπο του τομέα Μεταφορών του Προοδευτικού Κόμματος να δηλώνει ότι το κοινό «εξαπατήθηκε».
Ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ είχε πει αρχικά ότι ήθελε κατ' αυτόν τον τρόπο να έρθει πιο κοντά στους απλούς ανθρώπους και να συζητήσει μαζί τους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Η εφημερίδα Verdens Gang ωστόσο κατέρριψε τον ισχυρισμό αυτό, αποκαλύπτοντας ότι πέντε από τους 14 επιβάτες που εμφανίζονται στο βίντεο στην πραγματικότητα είχαν επιλεγεί έπειτα από κάστινγκ στο δρόμο.
Ο καθένας τους έλαβε το ποσό των 500 κορώνων (περίπου 65 ευρώ) και κανείς δεν πλήρωσε για την κούρσα, δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει άδεια ταξί.
Το βίντεο έγινε δεκτό με ευνοϊκά σχόλια στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης αν και πολλοί ήταν αυτοί που επισήμαναν ότι επικεντρώνεται κυρίως στο ξάφνιασμα των επιβατών, παρά στα θέματα ουσίας που υποτίθεται ότι ήθελε να θίξει ο πρωθυπουργός.
Άλλοι σημείωναν ότι μάλλον δεν θα βοηθήσει πολύ τον Στόλτενμπεργκ να καλύψει τη διαφορά του από τη δεξιά αντιπολίτευση η οποία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, διατηρεί μεγάλο προβάδισμα εν όψει των εκλογών της 9ης Σεπτεμβρίου.


protothema.gr