Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ «Πόρτα» από το πρωτοδικείο για την επιστροφή τους

Στο δρόμο και με τη βούλα του δικαστηρίου μένουν οι 89 σχολικοί φύλακες του δήμου Θεσσαλονίκης οι οποίοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη κατά του μέτρου της διαθεσιμότητας που τους επιβλήθηκε τον Ιούλιο.

 Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com

Το μονομελές πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης χθες δεν έκανε δεκτό το αίτημά τους να παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι τη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων, που προσδιορίστηκε τον Οκτώβριο.
«Είναι απολύτως απαραίτητοι για τα σχολεία. Ήδη έχουμε περιστατικά βανδαλισμών, σκεφτείτε τι θα γίνει μετά το καλοκαίρι», υποστήριξε στην κατάθεσή του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος, παρότι ο δήμος είναι εναγόμενος στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των υπό διαθεσιμότητα σχολικών φυλάκων, τάχθηκε με το μέρος τους. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης πρόσθεσε πως οι σχολικοί φύλακες δεν περιορίζονται στο ρόλο της φύλαξης του σχολείου, αλλά έχουν γίνει και οι ίδιοι «καθηγητές», όπως είπε, αφού προσέχουν τα παιδιά, τα οποία γνωρίζουν. «Δεν μπορεί να λυθεί το ζήτημα με την πρόσληψη security», υπογράμμισε στην κατάθεσή του ο δήμαρχος.
Οι σχολικοί φύλακες με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν αναφέρουν ότι η απασχόλησή τους είναι απαραίτητη και πως με τη διαθεσιμότητα αποδυναμώνεται η φύλαξη των σχολείων. Στο νομικό μέρος τονίζεται πως ορισμένοι με το ποσοστό του μισθού με το οποίο πλέον αμείβονται πέφτουν κάτω από το όριο της φτώχειας, που υπολογίζεται σε 580 ευρώ, κάτι που αντιβαίνει και τις σχετικές οδηγίες.

«ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ»
Με την κατάθεση των ασφαλιστικών οι 89 σχολικοί φύλακες ζήτησαν τη λήψη προσωρινής διαταγής, προκειμένου, μέχρι να ληφθεί απόφαση από το δικαστήριο, να παραμείνουν στις θέσεις τους, αίτηση που έχει κάνει δεκτή άλλο δικαστήριο της χώρας. Ωστόσο χθες η πρωτοδίκης Σωτηρία Αρχάκη-Χριστοδουλίδου δεν έκανε δεκτή τη χορήγηση προσωρινής διαταγής. Μάλιστα η δίκη για τα ασφαλιστικά μέτρα προσδιορίστηκε με την τρέχουσα διαδικασία για τις 31 Οκτωβρίου, όταν σε τέτοιες περιπτώσεις οι δικάσιμες που δίνονται είναι πιο σύντομες.
Στη συζήτηση για την προσωρινή διαταγή κατέθεσαν δύο θιγόμενοι σχολικοί φύλακες, οι οποίοι περιέγραψαν στο δικαστήριο τις συνθήκες διαβίωσής τους με τα χρήματα που πλέον θα εισπράττουν κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας. Τόνισαν ότι τα προβλήματα και οι υποχρεώσεις τους είναι μεγάλες και η απόφαση ουσιαστικής απομάκρυνσής τους καταστροφική. «Όταν θα αρχίσουν να μας παίρνουν τα σπίτια, τι θα λένε τότε τα δικαστήρια;», διερωτήθηκαν αρκετοί ακούγοντας την αρνητική απόφαση για την παραμονή τους στην εργασία τους.
Προσφυγές στη δικαιοσύνη για την ακύρωση των αποφάσεων διαθεσιμότητας έχουν καταθέσει και άλλοι σχολικοί φύλακες από τους υπόλοιπους δήμους της Θεσσαλονίκης και αναμένεται η εκδίκασή τους.

ΑΠΕΙΛΟΥΣΕ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗ ΦΥΛΑΚΑΣ
Σε απόγνωση βρέθηκε χθες μετά την απόφαση του δικαστηρίου σχολική φύλακας στη Θεσσαλονίκη, η οποία σύμφωνα με τους συναδέλφους της ανέβηκε στον τέταρτο όροφο του δημαρχιακού μεγάρου και ήταν σε έξαλλη κατάσταση. Μάλιστα συγκρατήθηκε από άλλους δημοτικούς υπαλλήλους για το φόβο μην αποπειραθεί να αυτοκτονήσει και τελικά κλήθηκε περιπολικό της αστυνομίας.
Η γυναίκα είναι ανύπαντρη μητέρα και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας. Με τη δικαστική απόφαση με την οποία διατηρείται η διαθεσιμότητα που έχει επιβληθεί στους σχολικούς φύλακες βρέθηκε σε αδιέξοδο. Σύμφωνα και με την αστυνομία άρχισε να φωνάζει και ανέβηκε στον τέταρτο όροφο. «Ήταν εκτός εαυτού, όπως με πληροφόρησαν οι συνάδελφοι, μετά την αρνητική απόφαση του δικαστηρίου. Ανέβηκε στον τέταρτο όροφο και βγήκε στο μπαλκόνι, τη μετέπεισαν οι άλλοι υπάλληλοι και την πήραν αστυνομικοί», είπε ο πρόεδρος των εργαζομένων στο δήμο Σωτήρης Βάιος.
Η γυναίκα συνοδεύτηκε μέχρι το αστυνομικό τμήμα και στη συνέχεια επέστρεψε στο σπίτι της με συγγενείς της. Όπως έλεγαν δημοτικοί υπάλληλοι, η απόφαση για τη διαθεσιμότητα προκαλεί οικονομική καταστροφή για την ίδια και την οικογένειά της, καθώς επιπρόσθετα έχει και προβλήματα υγείας. Αντίστοιχα μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι υπόλοιποι σχολικοί φύλακες.