Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ Σήμα κινδύνου για τη καραντίνα

Λύση -έστω και την ύστατη στιγμή- αναζητούν οι αρμόδιοι, προκειμένου να αρθεί η καραντίνα που έχει μπει σε αιμοδότες και φιάλες αίματος που προέρχονται από περιοχές όπου εντοπίστηκαν κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου.

 Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr

Όπως εξηγεί στη «Μ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών, Χρήστος Πρωτόπαπας, ο διεθνής διαγωνισμός για την προμήθεια των αντιδραστηρίων με τα οποία θα γινόταν ο μοριακός έλεγχος του αίματος για τον ιό του Δυτικού Νείλου καθυστέρησε, με αποτέλεσμα οι ποσότητες αίματος που έχουν ληφθεί από αιμοδότες των «κόκκινων» περιοχών μετά τις 5 Ιουλίου να έχουν δεσμευτεί μέχρι να γίνει ο σχετικός έλεγχος.
«Ο έλεγχος όμως δεν γίνεται χωρίς τα αντιδραστήρια και ήδη έχει συμπληρωθεί μήνας που άρχισε η καραντίνα. Έτσι, ο αρμόδιος υφυπουργός Υγείας έδωσε το πράσινο φως να γίνουν απευθείας αναθέσεις από τα κέντρα ελέγχου του αίματος των νοσοκομείων για την προμήθεια των αντιδραστηρίων, ώστε να αρχίσουν οι έλεγχοι. Μέχρι να γίνει αυτό, μπορεί να δημιουργηθούν κάποιες ελλείψεις», τονίζει ο κ. Πρωτόπαπας.
Παράλληλα, αναφέρει ότι στις 25 Αυγούστου λήγει η σύμβαση που είχε υπογραφεί το 2008 για τον γενικό μοριακό έλεγχο του αίματος για διάφορες νόσους, μεταξύ των οποίων και το AIDS, η οποία όμως δεν περιελάμβανε τον ιό του Δυτικού Νείλου. Ωστόσο, τον Οκτώβριο αναμένεται να υπογραφεί νέα πενταετής σύμβαση, που θα συμπεριλάβει και τα αντιδραστήρια για τον έλεγχο του ιού του Δυτικού Νείλου, ώστε να μην απαιτείται πλέον χωριστός διεθνής διαγωνισμός και να μη δημιουργούνται παρόμοια προβλήματα.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Την ίδια στιγμή, η Θεσσαλονίκη παραμένει στις «κόκκινες» περιοχές της χώρας που επηρεάζονται από τον ιό του Δυτικού Νείλου για την περίοδο μετάδοσης 2013. Σύμφωνα με νέα ανακοίνωση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), στις επικίνδυνες περιοχές για τη μετάδοση του ιού βρίσκονται ο δήμος Μενεμένης-Αμπελοκήπων, ο δήμος Ευόσμου-Κορδελιού, ο δήμος Ωραιοκάστρου και το 1ο δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Θεσσαλονίκης. Όσον αφορά την υπόλοιπη Ελλάδα, επικίνδυνες χαρακτηρίζονται οι περιοχές των δήμων Ξάνθης, Τοπείρου και Αβδήρων, ενώ στην Αττική ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι κάτοικοι των δήμων Σπάτων-Αρτέμιδος, Παιανίας, Μαρκόπουλου Μεσογαίας, Παλλήνης, Πικερμίου, Ηρακλείου, Αμαρουσίου, Χαλανδρίου, Βριλησσίων και Πεντέλης.
Πάντως, με βάση τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, έως τις 30 Ιουλίου διαγνώστηκαν οκτώ κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τρία με εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα και πέντε με ήπιες εκδηλώσεις. Από τα οκτώ κρούσματα τα δύο καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα ένα στον δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης κι ένα στον δήμο Ωραιοκάστρου.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ
Την ανησυχία του για την καθυστέρηση στην έναρξη μοριακού ελέγχου του αίματος εκφράζει στη «Μ» ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας (ΕΟΘ) Βασίλειος Δήμος. Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι ήδη από το τέλος Ιουλίου η ΕΟΘ είχε στείλει επιστολή στον υπουργό Υγείας, επισημαίνοντας ότι πρέπει να ξεκινήσει άμεσα ο μοριακός έλεγχος του αίματος για να έχουμε ασφαλείς μεταγγίσεις και να μη θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές. Επίσης, ζητούσε να προχωρήσουν σε σχεδιασμό και λήψη μέτρων για την επάρκεια αίματος και να γίνει ιδιαίτερη πρόβλεψη για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.
«Μόλις καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, εμφανίστηκαν και οι ελλείψεις σε αίμα. Κι αντί να ξεκινήσει ο μοριακός έλεγχος, μπήκαν σε καραντίνα ολόκληρες περιοχές και οι μισές φιάλες αίματος στη Θεσσαλονίκη δεσμεύτηκαν. Αποτέλεσμα ήταν κάποιοι ασθενείς με σπάνια ομάδα αίματος να μη βρίσκουν εύκολα αίμα», τονίζει ο κ. Δήμος.
Παράλληλα, εκφράζει τον φόβο ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει μετά τις 25 Αυγούστου, καθώς λήγει η πενταετής σύμβαση για τον μοριακό έλεγχο του αίματος για AIDS και άλλους ιούς. Η σύμβαση αυτή επρόκειτο να ανανεωθεί και να περιλαμβάνει πλέον και τον έλεγχο για ιό του Δυτικού Νείλου. Ωστόσο, η ισχύουσα θα παραταθεί έως τον Νοέμβριο, οπότε θα υπογραφεί η καινούργια, και άρα στο ενδιάμεσο διάστημα δεν θα υπάρχει κανένας έλεγχος του αίματος για τον ιό του Δυτικού Νείλου.

ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΑΙΜΑ
Πριν από λίγες μέρες, η μεγάλη ανάγκη για αίμα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, μετά τον αποκλεισμό χιλιάδων ατόμων εξαιτίας του ιού του Δυτικού Νείλου, οδήγησε τη διευθύντρια του Κέντρου Αίματος του νοσοκομείου «ΑΧΕΠΑ» Ελένη Χασαποπούλου-Ματάμη να στείλει επιστολή σε όλους τους Συλλόγους Εθελοντών Αιμοδοτών, ζητώντας τους να ενισχύσουν τις τράπεζες αίματος, αλλά και να προχωρήσουν σε καμπάνια ευαισθητοποίησης και άλλων πολιτών.
«Είναι επιτακτική η ανάγκη για προσφορά αίματος. Ήδη αναφαίνεται ο κίνδυνος να μην μπορούν να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες σε αίμα, αν δεν αναβάλλονται μη επείγοντα χειρουργεία», τονίζει στην επιστολή της.
Στο μεταξύ, με νύχια και με δόντια παλεύουν να τα βγάλουν πέρα και στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Όπως δηλώνει στη «Μ» η διευθύντρια του Κέντρου Αιμοδοσίας του νοσοκομείου Γωγώ Παπαϊωάννου, σύντομα θα συμπληρωθεί μήνας για την καραντίνα που έχει μπει σε φιάλες αίματος και η οποία πρέπει να λήξει. Παρ’ όλα αυτά, μέχρι στιγμής δεν έγινε αναστολή χειρουργείων, ενώ αν χρειαστεί ίσως αναβληθούν κάποια προγραμματισμένα, κάτι που δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή ασθενών.
«Το αίμα διατηρείται για 42 μέρες. Συνεπώς προλαβαίνουμε να χρησιμοποιήσουμε τις αδιάθετες ποσότητες που έχουμε συλλέξει εφόσον έρθουν τα αντιδραστήρια για τον μοριακό έλεγχο. Από την πληροφόρηση που έχω, εντός των ημερών αναμένεται να έρθουν τα αντιδραστήρια, καθώς εγκρίθηκαν τα κονδύλια από την αρμόδια ΥΠΕ», επισημαίνει η κ. Παπαϊωάννου.
Πάντως, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, αν οι αιμοδότες εμφανίσουν πυρετό ή κάποιο άλλο από τα κλινικά συμπτώματα της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου εντός 15 ημερών από την αιμοδοσία, οφείλουν να ενημερώσουν την υπηρεσία στην οποία έδωσαν αίμα, ανεξαρτήτως περιοχής. Στη συνέχεια η αιμοδοσία θα δεσμεύσει τη μονάδα αίματος και των παραγώγων της και θα γίνει περαιτέρω έλεγχος του δότη.