Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Κέρι προς Σαμαρά: Σας θαυμάζω για τις προσπάθειες που κάνετε

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών. Ο Έλληνας πρωθυπουργός βρέθηκε στο State Department για την συνάντηση και το γεύμα εργασίας με τον Τζον Κέρι τα οποία και προηγούνται της συνάντησης με τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο στις 22:00 ώρα Ελλάδας.

Σύμφωνα με την πρώτη ενημέρωση, το κλίμα ήταν πάρα πολύ καλό, ενώ ο Τζον Κέρι φαίνεται να είπε στον Αντώνη Σαμαρά: "σε θαυμάζω τόσο εσένα όσο και τον ελληνικό λαό για τις προσπάθειες που κάνετε".
Ο πρωθυπουργός μετά το τέλος της συνάντησης αρκέστηκε να πει ότι το κλίμα ήταν πάρα πολύ θετικό.
Οι δυο άντρες έκαναν επιθεώρηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και συζήτησαν διεξοδικά τα ανοιχτά θέματα του Σκοπιανού, του Κυπριακού, των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τις προκλήσεις του Αιγαίου ενώ πρόθεση της αμερικανικής πλευράς ήταν να τεθεί στο τραπέζι και το θέμα της ΑΟΖ, παρά το γεγονός ότι δεν είχε περιληφθεί επίσημα στην ατζέντα.
Η εκπρόσωπος του State Department, Πσάκι, είχε δηλώσει ότι ο κ. Κέρι θα επαναβεβαιώσει την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Μιχάλη Ιγνατίου, πρόθεση του κ. Κέρι ήταν να συζητηθούν και θέματα οικονομίας και ενέργειας καθώς ο Αμερικανός ΥΠΕΞ βρίσκεται σε επαφή με το Ισραήλ για το ζήτημα της ΑΟΖ.
Γενικά φαίνεται ότι υπάρχει ικανοποίηση στην αμερικανική πλευρά για τις συμφωνίας της Λευκωσίας αλλά και της Αθήνας με τον Ισραήλ καθώς αναζητάει σταθερότητα στην περιοχή και η Τουρκία βρίσκεται σε αστάθεια.
Οι ΗΠΑ φαίνεται πως θέλουν να προχωρήσει τόσο το Σκοπιανό για το οποίο αναγνωρίζουν ότι το πρόβλημα δημιουργείται από την αδιάλλακτη στάση της εθνικιστικής κυβέρνησης των Σκοπίων όσο και το Κυπριακό για το οποίο επιθυμούν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις.
πηγή: megatv