Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Σάλο προκαλούν οι αποκαλύψεις του Alpha για το πρόστιμο μαμούθ που σβήστηκε ως δια μαγείας.

πηγή Alpha
Για τις πιέσεις που ασκήθηκαν για να μην πληρώσει μεγαλοεπιχειρηματίας εκατοντάδες εκατομμύρια στο Δημόσιο, την  ίδια ώρα που ο μέσος φορολογούμενος στενάζει κάτω από την ασφυκτική πίεση του υπουργείου Οικονομικών, κινδυνεύοντας να μπει φυλακή ή να χάσει κινητή και ακίνητη περιουσία.

Το κουβάρι της διαφαινόμενης διαπλοκής άρχισε να ξετυλίγεται από το 2010, όταν μεγάλη επιχείρηση πετρελαιοειδών αγοράζει πρώτη ύλη μέσω τριγωνικών συναλλαγών, μέσω Κύπρου, προφανώς για να γλυτώσει φόρους. 
Το ίδιο έτος, το 2010, ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στον σχετικό νόμο περί φορολογικής δικαιοσύνης βάζει φρένο στις λεγόμενες "τριγωνικές συναλλαγές" με τα μη συνεργαζόμενα κράτη, τους φορολογικούς παραδείσους και τα κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς. 
Οι ελεγκτές, κάνοντας σωστά τη δουλειά τους, εφαρμόζοντας δηλαδή το νόμο επέβαλαν στην εταιρεία πρόστιμο εκατομμυρίων ευρώ. Πριν λίγες ημέρες όμως με μια φωτογραφική εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων. Χάρη Θεοχάρη, το πρόστιμο των 240 εκατομμυρίων ευρώ, σβήστηκε.

Η αντιπολίτευση ζητάει να παρέμβει ο εισαγγελέας. 

«Στο χώρο των καυσίμων και των πετρελαιοειδών η διαπλοκή των συμφερόντων είναι γνωστή και πολύ μεγάλη. Γιατί πρόκειται για ολιγοπώλειο ένα μικρό club με λίγους παίκτες που ξέρουμε καλά ότι αυτοί που ελέγχουν το χώρο των πετρελαιοειδών έχουν στενές πολιτικέ διασυνδέσεις με το πολιτικό σύστημα που κυβερνά τη χώρα όλα αυτά τα χρόνια πρέπει να γίνει βαθύς έλεγχος από τις εισαγγελικές αρχές και τις δικαστικές αρχές και για την υπόθεση αυτή που αναδεικνύει ο Alpha και για όλες τις άλλες εκκρεμείς υποθέσεις», φήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόδωρος Δρίτσας.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα ο Alpha, αντίστοιχα πρόστιμα για τριγωνικές συναλλαγές επιβλήθηκαν και σε άλλες επιχειρήσεις και εισπράχθηκαν κανονικά. Σε μεγάλη επιχείρηση τροφίμων επιβλήθηκε πρόστιμο ενός εκατομμυρίου 200 χιλιάδων ευρώ και σε εξίσου μεγάλη επιχείρηση ηλεκτρολογικού υλικού επιβλήθηκε πρόστιμο 930.000. Μόνο που εδώ ο νόμος εφαρμόστηκε στο ακέραιο.

«Δικαιοσύνη a la cart δεν μπορεί να υπάρχει ούτε στην Ελλάδα ούτε σε κανένα ευνομούμενο κράτος. Πράγματι ενημερώθηκα για το ρεπορτάζ του Α πιστεύω ότι ως 4 εξουσία κάνετε μια χαρά τη δουλειά σας και πρέπει οι διακριτές εξουσίες τώρα πια η δικαστική να αναλάβει την ευθύνη για να περάσει κάθε υπόθεση και αυτή που ανέδειξε ο Alpha, αλλά και οποιαδήποτε άλλη υπόθεση γιατί ο κόσμος χρειάζεται τη διαφάνεια χρειάζεται το φως. Αυτό είναι που θα δώσει ελπίδα στο χειμαζόμενο λαό να φτάσουν οι εισαγγελείς εκεί που πρέπει να φτάσουν», δήλωσε 0 βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Κ. Γιοβανόπουλος. 

Την ίδια ώρα που το πρόστιμο των 240 εκατομμυρίων ευρώ εξαφανίστηκε,  χιλιάδες φορολογούμενοι, μισθωτοί, συνταξιούχοι, επαγγελματίες, μικροεπιχειρηματίες πιέζονται να πληρώσουν μέχρι και το τελευταίο λεπτό του φόρου τους.

Η έρευνα του Alpha συνεχίζεται…