Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Ετοιμος μέχρι την άνοιξη του 2014 ο ΣΜΑ Δυτικών Συνοικών

Νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα εκτιμάται ότι θα παραδοθεί ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων “ΣΜΑ Δυτικών Συνοικιών”, που άρχισε να κατασκευάζεται τον περασμένο Ιούλιο στην περιοχή της Ευκαρπίας.


Της Φανής Σοβιτσλή 

Η διοίκηση του Φορέα Διαχείρισης Στερών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας διαμηνύει ότι το έργο θα ολοκληρωθεί το αργότερο ως τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2014, ενώ καλεί όσους διαφωνούν με την κατασκευή του ΣΜΑ να σταματήσουν να δημιουργούν προβλήματα.
“Δεν πρόκειται να ανεχθούμε άλλες καθυστερήσεις στο έργο, το οποίο έχει απόλυτη ανάγκη η Θεσσαλονίκη. Θεωρώ ότι όσοι διαφωνούν με το έργο μπορούν να ενημερωθούν έστω και τώρα για την ωφελιμότητα του σταθμού στη διαχείριση των απορριμμάτων”, τόνισε ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Μιχάλης Γεράνης. Ανέφερε μάλιστα ότι ο φορέας επιθυμεί να κάνει διάλογο με τους πολίτες της περιοχής της Ευκαρπίας που διαφωνούν με την κατασκευή του έργου, ενώ υποστήριξε ότι η αναγκαιότητα του έργου για τη Θεσσαλονίκη είναι μεγαλύτερη από τις όποιες αντιδράσεις προκαλούνται. Παρά την επεισοδιακή επανέναρξη των έργων τον περασμένο Ιούλιο, που έγινε παρουσία εισαγγελικών αρχών και αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες επιτηρούν την περιοχή, η κατασκευή του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων εξελίσσεται ομαλά, χωρίς προβλήματα και παρεμβάσεις από τον δήμο Παύλου Μελά και τους κατοίκους που αντιτίθενται στο έργο. “Οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά, χωρίς προβλήματα, και αν όλα πάνε καλά δεν αποκλείεται ο ΣΜΑ Δυτικών Συνοικιών να είναι έτοιμος πολύ νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα των 12 μηνών που προβλέπει η μελέτη”, σημείωσε ο κ. Γεράνης. Την ανάγκη ολοκλήρωσης του έργου την ερχόμενη άνοιξη επισημαίνει και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας, τονίζοντας ότι είναι στόχος που μπορεί να επιτευχθεί, με δεδομένο ότι οι εργασίες συνεχίζονται χωρίς προβλήματα.

ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ ΤΟ “ΔΙΚΤΥΟ 50”
Κινητοποιήσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις εργασίες που εκτελούνται στον ΣΜΑ προαναγγέλλει για τις επόμενες ημέρες το “Δίκτυο 50 συλλόγων και φορέων κατά της κατασκευής και χωροθέτησης του ΣΜΑ Ευκαρπίας”. Σύμφωνα με τα μέλη του δικτύου, οι διαμαρτυρίες θα έχουν συμβολικό χαρακτήρα σε αυτή τη φάση, αλλά αν η διοίκηση του ΦΟΔΣΑ δεν ζητήσει από τις αστυνομικές δυνάμεις να αποχωρήσουν από τον χώρο όπου κατασκευάζεται ο ΣΜΑ, τότε κάτοικοι και φορείς της δυτικής Θεσσαλονίκης θα σκληρύνουν τη στάση τους, προχωρώντας σε δυναμικές κινητοποιήσεις.
Στο πλαίσιο των ειρηνικών κινητοποιήσεων του “Δικτύου 50”, σήμερα στις 8.30 το βράδυ θα δοθεί συναυλία αλληλεγγύης στον δημοτικό χώρο του δήμου Παύλου Μελά μπροστά από το εργοτάξιο του ΣΜΑ Ευκαρπίας, ενώ για τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου στις 7.30 το απόγευμα έχει οριστεί συγκέντρωση στην πλατεία Δημοκρατίας και πορεία έως τον χώρο όπου εκτελούνται οι εργασίες. “Ο αγώνας γίνεται για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, για την απόδοση περιβαλλοντικής δικαιοσύνης στην περιοχή μας και για να αποκατασταθούν επιτέλους οι χρόνιες αδικίες στον δήμο μας. Ξεκινάμε πάλι τις κινητοποιήσεις μας για να σταματήσουμε τις εργασίες στον ΣΜΑ Ευκαρπίας”, τονίζουν σε ανακοίνωσή τους τα μέλη του “Δικτύου 50”.