Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Από την 1η Σεπτεμβρίου εκτός γενικής εφημερίας το «Παναγία»

Οριστικό είναι πλέον το λουκέτο στο νοσοκομείο «Παναγία» της Θεσσαλονίκης.

 Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr

Από την 1η Σεπτεμβρίου το νοσηλευτικό ίδρυμα βγαίνει από τις γενικές εφημερίες των νοσοκομείων της πόλης, ενώ, όπως όλα δείχνουν, απομακρύνεται καθημερινά το ενδεχόμενο να επέλθει συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Υγείας και του ομίλου Euromedica για την τελική διαμόρφωση του ενοικίου στο κτίριο όπου στεγάζεται.
Χθες οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης και συναντήθηκαν με το διοικητή Θρασύβουλο Βεντούρη. Ωστόσο, όπως δηλώνει στη «Μ» η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του «Παναγία» Ελένη Μπακιρλή, τα αποτελέσματα των συνομιλιών είναι απογοητευτικά.
«Όλες οι εξελίξεις οδηγούν σε κλείσιμο του νοσοκομείου. Οι τέσσερις κλινικές, νευρολογική, ουρολογική, ενδοκρινολογική και ο τεχνητός νεφρός, θα μεταφερθούν στον ‘Άγιο Παύλο’, ενώ οι γιατροί και 100 άτομα νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό θα μετακινηθούν επίσης στον ‘Άγιο Παύλο’. Ωστόσο υπάρχουν και άλλα 107 άτομα νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, τα οποία θα μπουν σε διαθεσιμότητα και στη συνέχεια σε κινητικότητα και θα τοποθετηθούν σε θέσεις στο ‘Ιπποκράτειο’ και το ‘ΑΧΕΠΑ’. Με τι κριτήρια όμως επιλέγονται αυτοί που μπαίνουν σε διαθεσιμότητα κανείς δεν μας λέει», εξηγεί η κ. Μπακιρλή και συμπληρώνει ότι οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν σήμερα, στις 11 το πρωί, νέα γενική συνέλευση, για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.
Από την πλευρά του ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Θρασύβουλος Βεντούρης τονίζει στη «Μ» ότι το «Παναγία» θα βγει από τις γενικές εφημερίες από την 1η Σεπτεμβρίου, κι αν δεν βρεθεί λύση με το θέμα του ενοικίου του κτιρίου όπου φιλοξενείται, τότε θα μετακινηθεί στον «Άγιο Παύλο».
Αναφερόμενος στο Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων (Λοιμωδών), ο κ. Βεντούρης επισημαίνει ότι θα μετατραπεί σε κέντρο υγείας αστικού τύπου διατηρώντας τα εργαστήριά του. Επίσης στις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να μετακινηθούν η παθολογική κλινική στο «Γ. Παπανικολάου» και η παιδιατρική στο «Ιπποκράτειο».

ΣΤΟ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ
Συνάντηση με το διοικητή της 4ης ΥΠΕ είχαν χθες και οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων, το οποίο θα μετατραπεί σε κέντρο υγείας αστικού τύπου. Όπως δηλώνει στη «Μ» ο αντιπρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Κώστας Πράτανος, από τους συνολικά 62 εργαζόμενους οι 39 θα λάβουν διαπιστωτικές κάρτες και θα πάνε στο «Ιπποκράτειο», ενώ οι υπόλοιποι 23 θα είναι στη διάθεση του υπουργείου. Από αυτούς οι δεκαέξι θα παραμείνουν στο υπάρχον κτίριο, για να καλύψουν τις ανάγκες του κέντρου υγείας, και οι επτά θα μπουν σε διαθεσιμότητα για δεκαπέντε-είκοσι ημέρες και στη συνέχεια θα ενταχθούν σε καθεστώς κινητικότητας, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες στα νοσοκομεία «Θεαγένειο», «Ιπποκράτειο» και «ΑΧΕΠΑ».
«Οι δύο δερματολογικές κλινικές θα συγχωνευτούν σε μία, που σημαίνει ότι αυτή του ΕΣΥ θα απορροφηθεί από την πανεπιστημιακή και από την 1η Σεπτεμβρίου θα μεταφερθούν στο ‘Ιπποκράτειο’. Στο υπάρχον κτίριο θα λειτουργούν μόνον εξωτερικά ιατρεία και δεν θα γίνεται νοσηλεία», εξηγεί ο κ. Πράτανος.