Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Hπατίτιδα B και C: Πάσχουν 400.000 Έλληνες

Εμπόδιο στη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με χρόνιες ιογενείς ηπατίτιδες αποτελεί η οικονομική κρίση που ταλαιπωρεί τη χώρα μας. Πλέον, πολλοί ασθενείς δεν έχουν την αναγκαία ασφαλιστική κάλυψη ώστε να μπορέσουν να κάνουν τη θεραπεία τους, ενώ οι απαιτούμενες μοριακές τεχνικές διάγνωσης παραμένουν χωρίς κοστολόγηση.

Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr
Την ίδια στιγμή, τα ποσοστά ηπατίτιδας B και C είναι ιδιαίτερα υψηλά, με 400.000 Έλληνες να πάσχουν, αλλά οι περισσότεροι απ’ αυτούς να μην το γνωρίζουν.
«Η ηπατίτιδα είναι πιο κοντά από ό,τι νομίζετε, με περίπου 1 στους 12 ανθρώπους παγκοσμίως (500.000.000) να πάσχουν από ηπατίτιδα Β και C. Κάθε χρόνο πεθαίνουν από την ασθένεια 1.500.000 άνθρωποι. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλότερο από το ποσοστό των φορέων του HIV / AIDS», δηλώνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος, καθηγητής Παθολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) Ιωάννης Κοσκίνας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας, που είναι η 28η Ιουλίου.
Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι η έγκαιρη διάγνωση, ο έγκαιρος εντοπισμός των ασθενών και η χορήγηση της κατάλληλης αντιιικής αγωγής μπορεί να οδηγήσουν στην πλήρη ίαση της χρόνιας ιογενούς ηπατίτιδας.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος, επίκουρος καθηγητής Γαστρεντερολογίας ΕΚΠΑ, Ιωάννης Βλαχογιαννάκος τονίζει ότι το δεύτερο πολύ σημαντικό μήνυμα της φετινής 3ης Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Ηπατίτιδας είναι η αντιμετώπιση του στιγματισμού των ασθενών και η καταπολέμηση της άγνοιας. Αυτή η άγνοια οδηγεί τους ανθρώπους να υποθέσουν ότι δεν κινδυνεύουν, τους αποτρέπει από το να υποβληθούν σε εξετάσεις και να αρχίσουν θεραπεία, και αποσπά την προσοχή της κοινής γνώμης από τα μηνύματα ευαισθητοποίησης.
«Έτσι, αφενός αυξάνεται ο κίνδυνος περαιτέρω μετάδοσης της λοίμωξης, λόγω ανεπαρκούς ενημέρωσης για τους τρόπους μετάδοσης και αντιμετώπισης, αφετέρου ενισχύεται ο στιγματισμός των φορέων και των πασχόντων», λέει ο κ. Βλαχογιαννάκος.

ΝΕΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΡΑΣΗΣ
Nέο πλαίσιο δράσης με στόχο την προστασία της ζωής των εκατομμυρίων ατόμων που ζουν με ηπατίτιδα θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το οποίο καλείται να υιοθετήσει και η χώρα μας.
«Οι κατευθυντήριες οδηγίες και ενέργειες από τον ΠΟΥ είναι ένα ουσιαστικό βήμα στον αγώνα εναντίον αυτής της παγκόσμιας επιδημίας. Έρχεται δύο χρόνια μετά τη ανακοίνωση ενός ιστορικού ψηφίσματος σχετικά με την ιογενή ηπατίτιδα B&C (WHA63.18), η οποία για πρώτη φορά περιγράφει τις ενέργειες που πρέπει να υιοθετήσουν οι κυβερνήσεις, για να βελτιώσουν την ευαισθητοποίηση του κοινού αλλά και τον έλεγχο, την παρακολούθηση, την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας από τους ειδικούς επαγγελματίες υγείας. Σύμφωνα μ’ αυτό, η γραμματεία του ΠΟΥ ενέταξε ένα παγκόσμιο πρόγραμμα για την ύπουλη αυτή ασθένεια στο τμήμα που αφορά τις πανδημίες και τις επιδημίες.
Στη θεραπευτική προσέγγιση της χρόνιας ηπατίτιδας Β βασικός στόχος είναι η επίτευξη μακροχρόνιας ιολογικής ύφεσης, ενώ στη χρόνια ηπατίτιδα C στόχος της θεραπείας είναι η εκρίζωση του ιού. H πρόληψη της λοίμωξης από τους ιούς στηρίζεται στην ενημέρωση των ομάδων αυξημένου κινδύνου σχετικά με τους τρόπους μετάδοσης και κυρίως στην εφαρμογή προγραμμάτων εμβολιασμού έναντι των ιών ηπατίτιδας Α και Β.