Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Σπύρος Μαρκέτος: «Αστυνομική και δικαστική σκευωρία»

«Θεωρήθηκε αυτονόητο ότι επειδή η κοπέλα είναι μαύρη είναι και παράνομη. Κι εμείς έπρεπε να διωχθούμε γιατί είναι γνωστή η δημόσια δράση μας. Να τρομοκρατηθεί ο κόσμος και να μην έχει οποιαδήποτε επαφή με μετανάστες». Αυτό τόνισε ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ Σπύρος Μαρκέτος, καταγγέλλοντας χθες την ενέργεια της αστυνομίας να τον συλλάβει μαζί με τον δικηγόρο Μπάμπη Κουρουνδή την ώρα που συνόδευαν μια 16χρονη Σομαλή στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», αλλά στηλιτεύοντας και τη στάση της εισαγγελίας και γενικότερα της πολιτείας.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr
Οι δύο άνδρες, που είναι στελέχη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της Κίνησης Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, συνελήφθησαν την περασμένη Τρίτη και θα δικαστούν στο τριμελές εφετείο, όπου θα οριστεί δικάσιμος. Η 16χρονη παραπέμφθηκε σε δικαστήριο ανηλίκων. Ο εισαγγελέας Λάμπρος Τσόγκας άσκησε σε βάρος τους ποινική δίωξη με την κατηγορία της «διευκόλυνσης παράνομης παραμονής στη χώρα αλλοδαπού τρίτης χώρας», ενώ σε βάρος της κοπέλας ασκήθηκε επίσης ποινική δίωξη για «κατοχή πλαστού εγγράφου» και «απόπειρα παράνομης εξόδου», καθώς έφερε, σύμφωνα με την αστυνομία, πλαστό διαβατήριο Γαλλίας.
Ο καθηγητής στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου στο ΕΚΘ ανέφερε ότι η ανήλικη βρίσκεται δύο χρόνια στην Ελλάδα, έχει κάνει αίτηση για πολιτικό άσυλο και έχει ροζ κάρτα. Επειδή δεν είχε ταξιδέψει ποτέ με αεροπλάνο, τη συνόδευσαν στο αεροδρόμιο. Η ίδια δεν γνώριζε ότι το διαβατήριό της ήταν πλαστό. «Δεν με εξέπληξε αυτό που συνέβη. Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, συμβαίνει καθημερινά. Έγινε θόρυβος, διότι τα θύματα της αστυνομικής και δικαστικής σκευωρίας έτυχε να είναι δύο άτομα με δημόσια παρουσία. Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό. Επιχείρησαν να καταστρέψουν τις ζωές μας μηχανισμοί που θεωρητικά είναι ταγμένοι να υπηρετούν τον πολίτη αλλά στην πράξη είναι μηχανισμοί τρομοκρατίας», υπογράμμισε ο κ. Μαρκέτος, σημειώνοντας ότι «δεν είμαστε ελεύθεροι όταν δεν μπορούμε να πιούμε καφέ με όποιον θέλουμε ή να φιλοξενήσουμε στο σπίτι μας όποιον θέλουμε. Πρέπει να πάρουν θέση σε όλα αυτά οι διανοούμενοι, οι οποίοι έχουν επιδείξει ανεπίτρεπτο εφησυχασμό μέχρι στιγμής».
«Τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση μεταμορφώνεται σε φρούριο και στήνει ένα νέο απαρτχάιντ απέναντι στους μετανάστες. Δεν είναι τίποτε παρά μια στοχευμένη πολιτική να πληρώσουν οι μετανάστες την αποτυχημένη πολιτική για την οποία ευθύνονται οι τράπεζες», υποστήριξε ο δικηγόρος Μπάμπης Κουρουνδής. «Το Σύνταγμα, αν και δεν έχει καταργηθεί, δέχεται καθημερινά πλήγματα που εξοικειώνουν τον πολίτη, ακόμη και τον νομικό, στην παραβίασή του. Η πολιτική εξουσίας ασκείται πέρα από ό,τι αυτό ορίζει», είπε η πολιτευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ιφιγένεια Καμτσίδου, καθηγήτρια Νομικής του ΑΠΘ. Το μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Γιάννης Λαφήρας, εκπαιδευτικός, εκτίμησε ότι «η ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης θα πέσει στο κενό» και συνέδεσε το συμβάν με τις φυλακίσεις κατοίκων για τις Σκουριές, τις παράνομες λήψεις DNA και τις απαγορεύσεις διαδηλώσεων.