Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Μεταμόσχευση: Στη λίστα αναμονής για μία υπογραφή

Στην… αναμονή για την τελική έγκριση από το υπουργείο Υγείας βρίσκεται η λειτουργία του Κέντρου Μεταμοσχεύσεων Καρδιάς και Πνευμόνων στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης.

Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr
Μπορεί το συγκεκριμένο Κέντρο να έχει πάρει την απαραίτητη έγκριση από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και να έχει ήδη προβλεφθεί στο νέο οργανισμό λειτουργίας του νοσοκομείου, ωστόσο εκκρεμεί η επικύρωση από το υπουργείο Υγείας.
Πάντως, όταν το Κέντρο αρχίσει να λειτουργεί, το «Γ. Παπανικολάου» και η Θεσσαλονίκη θα έχουν την πανελλαδική πρωτιά στο θέμα αυτό, αφού σήμερα μεταμοσχεύσεις πνευμόνων δεν γίνονται στη χώρα μας και οι ασθενείς αναγκάζονται να φεύγουν στο εξωτερικό. Άλλωστε, στο συγκεκριμένο νοσοκομείο έγινε το 1992 η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στην Θεσσαλονίκη και ακολούθησε η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς-πνευμόνων.
Επιπλέον, η καρδιοθωρακοχειρουργική κλινική του νοσοκομείου, όπου θα γίνονται οι μεταμοσχεύσεις πνευμόνων, διαθέτει την κατάλληλη υποδομή και το εξειδικευμένο προσωπικό, καθώς συνεργάζεται με το Κέντρο Μεταμοσχεύσεων Συμπαγών Οργάνων Ismett (Istituto Mediterraneo per i Trapianti e Terapie ad Alta Specializzazione) του Παλέρμο της Ιταλίας, το οποίο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην περιοχή της Μεσογείου με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την εκπαίδευση προσωπικού.
Όπως εξηγεί στη «Μ» ο διευθυντής της καρδιοθωρακοχειρουργικής κλινικής του «Γ. Παπανικολάου» Γιώργος Δρόσος, στις 20 Δεκεμβρίου 2011 ελήφθη η απόφαση από τον ΕΟΜ να αρχίσει η διαδικασία για τη μεταμόσχευση πνευμόνων, η οποία δεν γίνεται πουθενά στην Ελλάδα και είναι η πιο δύσκολη από τις μεταμοσχεύσεις άλλων οργάνων. Άλλωστε, μόλις το 20% των δοτών είναι ικανό να δώσει πνεύμονες που να μπορούν να μεταμοσχευτούν, γεγονός που κάνει το συγκεκριμένο όργανο δυσεύρετο.
Στα πλεονεκτήματα της λειτουργίας του Κέντρου είναι και το γεγονός ότι η καρδιοθωρακοχειρουργική κλινική διαθέτει γιατρούς σημαντικών ειδικοτήτων, όπως καρδιολόγους, πνευμονολόγους και χειρουργούς με εμπειρία στις μεταμοσχεύσεις, καθώς και εντατικολόγους και αναισθησιολόγους. Επιπλέον, όλοι είναι πρόθυμοι να συνεισφέρουν χωρίς να υπολογίζουν ωράριο εργασίας, αμοιβές, εφημερίες και μετακινήσεις και χωρίς να χρειαστεί να ξοδευτεί ούτε ένα ευρώ γι’ αυτό το σπουδαίο εγχείρημα.

ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ
Όπως δηλώνει στη «Μ» ο διοικητής του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου», Γιώργος Καλτσίδης, το Κέντρο Μεταμοσχεύσεων Καρδιάς και Πνευμόνων έχει προβλεφθεί στο νέο οργανισμό λειτουργίας του νοσοκομείου και με την πρώτη ευκαιρία θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει και την πρώτη μεταμόσχευση.
«Ήδη είναι σε εξέλιξη διάφορες εργασίες για την ανανέωση της καρδιοθωρακοχειρουργικής κλινικής κι όχι μόνο. Έχει εγκριθεί δωρεά 250.000 ευρώ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, προκειμένου να γίνουν εργασίες ανακαίνισης στους χώρους της κλινικής. Επίσης, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανακαίνισης της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου, με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ, όπου θα μπορούν να νοσηλεύονται μεταμοσχευμένοι ασθενείς. Πλέον από 8 κρεβάτια που είχε, έφτασε τα 12», τονίζει ο κ. Καλτσίδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το Κέντρο διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ υποστηρίζεται και από άλλες κλινικές, που λειτουργούν στο νοσοκομείο.