Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Εισαγγελέας για τα σβησμένα φανάρια

Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσε το δημοσίευμα της «Μ» για την τριτοκοσμική κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη με την προβληματική λειτουργία μεγάλου αριθμού φωτεινών σηματοδοτών. Χθες παραγγέλθηκε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διερευνηθούν ποινικές ευθύνες των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων.

 Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Ευάγγελος Μαδεμλής ζήτησε από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρμω Κακκάλη να παραγγείλει προκαταρκτική, προκειμένου να διερευνηθεί εάν τελούνται τα αδικήματα της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών και της παράβασης καθήκοντος από την πλευρά των υπηρεσιακών παραγόντων. Η εισαγγελική έρευνα θα κληθεί να λύσει τον γόρδιο δεσμό των γραφειοκρατικών διαδικασιών, εξαιτίας των οποίων οι σηματοδότες που δεν λειτουργούν καθυστερούν επί μακρόν να επισκευαστούν.
Στο δημοσίευμα της «Μ», στο οποίο καταγράφεται και αυτοψία σε κεντρικές διασταυρώσεις της Θεσσαλονίκης, στις οποίες τα φανάρια δεν λειτουργούν έως και καθόλου, υπογραμμίζεται η μεταφορά των αρμοδιοτήτων σε υπηρεσίες της περιφέρειας, αλλά και η καθυστέρηση έγκρισης της σχετικής σύμβασης με την εταιρεία Siemens, που βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο, με συνέπεια να μην είναι δυνατή η εκταμίευση των ποσών.

ΕΥΘΥΝΕΣ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ
«Οι οδηγοί κινδυνεύουν από την ελλειμματική λειτουργία», τόνιζαν εισαγγελικές πηγές, παρότι, σύμφωνα με την Τροχαία, ευτυχώς μέχρι σήμερα λόγω των χαλασμένων φαναριών δεν έχουν προκληθεί ατυχήματα. Στο πλαίσιο της παραγγελίας για έρευνα, η κ. Κακκάλη αναμένεται να ζητήσει να δώσουν εξηγήσεις οι υπηρεσιακοί παράγοντες, οι οποίοι ευθύνονται για την επιτήρηση των σηματοδοτών. Δεν αποκλείεται να αναζητηθούν ευθύνες ακόμη και από εταιρείες που έχουν αναλάβει τη συντήρηση, αλλά επικαλούμενες καθυστέρηση καταβολής χρημάτων δεν προχωρούν στην επιδιόρθωση των βλαβών.
Με την παραγγελία του προϊσταμένου της Εισαγγελίας τίθεται ως δεδομένο ότι από την προβληματική λειτουργία των φωτεινών(;) σηματοδοτών ελλοχεύουν άμεσοι κίνδυνοι πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων. Άλλωστε, αυτό που παρατηρείται μέχρι και σε κεντρικές διασταυρώσεις της Θεσσαλονίκης είναι ότι τα προβλήματα στα φανάρια ξεκινούν από τη βλάβη σε ένα χρώμα των σηματοδοτών και εξαιτίας της έλλειψης συντήρησης φτάνουν σε σημείο να παύει οριστικά η λειτουργία τους. Μάλιστα, έχουν καταγραφεί σηματοδότες των οποίων η λειτουργία έχει σταματήσει οριστικά εδώ και καιρό, χωρίς να αποκατασταθεί.