Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Φόνος στην Τούμπα: Πέντε οι δράστες, τρεις οι συλληφθέντες

Πέντε άτομα εμπλέκονται, σύμφωνα με την αστυνομία, στη δολοφονία του 65χρονου τον περασμένο Φεβρουάριο στην Τούμπα Θεσσαλονίκης και στη ληστεία που ακολούθησε στο διαμέρισμά του. Η αστυνομία συνέλαβε τρεις εκ των φερόμενων δραστών, μια 41χρονη και τον 50χρονο σύζυγό της, καθώς και έναν 33χρονο αλλοδαπό, ενώ αναζητά άλλους δύο αλλοδαπούς, 29 και 41 ετών.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr
Οι κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν από τον εισαγγελέα κατά περίσταση είναι «ανθρωποκτονία με πρόθεση και ληστεία κατά συναυτουργία», «απλή συνέργεια σε απόπειρα ληστείας», «ηθική αυτουργία σε ανθρωποκτονία με πρόθεση και ληστεία». Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δράστες σχεδίαζαν να ληστέψουν το ζευγάρι στην Τούμπα από τα μέσα του 2012. Η 41χρονη κατά το παρελθόν εργαζόταν στο οικιακό περιβάλλον του θύματος και έδωσε πληροφορίες στον 50χρονο σύζυγό της για την οικονομική κατάστασή του.
Ο 50χρονος γνώριζε τον 33χρονο αλλοδαπό και τον παρότρυνε να πάρει και άλλα άτομα μαζί του και να ληστέψουν το ζευγάρι. Πράγματι, ο 33χρονος κάλεσε έναν 29χρονο, ο οποίος σύστησε κι έναν 41χρονο ομοεθνή του και έτσι συγκροτήθηκε η ομάδα δράσης. Οι δράστες βρέθηκαν με τον 50χρονο για να τους δείξει πού είναι το σπίτι του θύματος και να τους δώσει πληροφορίες για τους χώρους όπου πιθανόν να έκρυβε χρήματα. Για τέσσερις ημέρες παρακολουθούσαν την οικοδομή και τις κινήσεις του ζευγαριού. Στις 27 Φεβρουαρίου 2013, ο 29χρονος και ο 41χρονος ακολούθησαν στην οικοδομή τον 65χρονο άνδρα και με την απειλή μαχαιριού τον οδήγησαν στο υπόγειο, τον χτύπησαν, τον φίμωσαν και τον έδεσαν, προκαλώντας του ασφυξία, ενώ στη συνέχεια αφαίρεσαν από το θύμα ένα ρολόι και μία χρυσή βέρα. Στη συνέχεια ανέβηκαν στο διαμέρισμά του στον 5ο όροφο και χρησιμοποιώντας τα κλειδιά που αφαίρεσαν από τα ρούχα του 65χρονου άνοιξαν και μπήκαν στο εσωτερικό. Εκεί βρήκαν την 60χρονη σύζυγο του θύματος και με χρήση σωματικής βίας αφαίρεσαν ένα τσαντάκι που περιείχε το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ και έφυγαν. Ο 33χρονος συνεργός τους βρισκόταν έξω από την οικοδομή και πρόσεχε μήπως πλησιάσει κανείς.


Λητή: 48χρονος κατηγορείται για φόνο

Ένας 48χρονος αλλοδαπός συνελήφθη χθες τα ξημερώματα από αστυνομικούς στη Λητή Θεσσαλονίκης, κατηγορούμενος ως δράστης δολοφονίας 60χρονου στη Λακκιά Βασιλικών Θεσσαλονίκης τον Ιούνιο του 2012. Ο 48χρονος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, ο οποίος του απήγγειλε την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, και αναμένεται να παρουσιαστεί αύριο στον ανακριτή.


Συνήγορος αρχιμανδρίτη: «Συκοφάντες οι καταγγέλλοντες»

Σε προσπάθεια κατασυκοφάντησης του αρχιμανδρίτη στην Αλεξανδρούπολη και στη νομική αντιπαράθεση που έχει με τον μητροπολίτη αποδίδονται οι καταγγελίες που έγιναν σε βάρος του για σεξουαλική παρενόχληση.
Οι καταγγελίες σε βάρος του αρχιμανδρίτη, σύμφωνα με τον συνήγορο και πληρεξούσιό του, Δημήτρη Ραπτόπουλο, είναι συνολικά 8 (και όχι 15 όπως αναφέρεται στο χθεσινό δημοσίευμα της «Μ» και δεν αφορούσαν σε καμία περίπτωση ανήλικες) και έγιναν στις 25 και 26 Φεβρουαρίου 2013. Είχε προηγηθεί η κατάθεση έγκλησης από τον αρχιμανδρίτη σε βάρος του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως (12 Φεβρουαρίου 2013) για τα αδικήματα της παραβίασης προσωπικών δεδομένων, κλοπής και διατάραξης οικιακής ειρήνης. «Άπαντες οι καταγγέλλοντες, κάποιοι έμμεσα και κάποιοι άμεσα, ομολογούν ότι προέβησαν στην καταγγελία μετά από συνάντησή τους και με πρωτοβουλία του μητροπολίτη», σύμφωνα με τον κ. Ραπτόπουλο. Ο συνήγορος σε δήλωσή του στη «Μ» αναφέρει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των προσώπων, που αναφέρονται στις καταγγελίες ότι ο ιερωμένος δήθεν προέβη σε εναγκαλισμούς, «όχι απλώς δεν έκαναν καταγγελία αλλά πέρα από τη διάψευση προέβησαν και στην αποστολή εξώδικων στη μητρόπολη, έως και την απειλή για κατάθεση μηνύσεων για συκοφαντική δυσφήμιση». Επιπλέον, αναφέρει ο δικηγόρος, κατά το στάδιο της ανάκρισης εξετάστηκαν 13 άτομα τα οποία διέψευσαν τους καταγγέλλοντες. Ο αρχιμανδρίτης δέχεται εκατοντάδες μηνύματα συμπαράστασης από πιστούς της μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως.