Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Νερό: Λιγότερο στη Χαλκιδική, ακατάλληλο στη Θεσσαλονίκη

Σοβαρά προβλήματα υδροδότησης κινδυνεύει να αντιμετωπίσει η Χαλκιδική, καθώς έχει ήδη υπερκαλύψει τα διαθέσιμα αποθέματα νερού.


Της Φανής Σοβιτσλή
fanisovi@gmail.com
Αυτό σημαίνει ότι στο εξής η πλέον τουριστική περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας είτε θα πρέπει να κάνει οικονομία είτε θα πρέπει να βρει τρόπους άντλησης νέων ποσοτήτων για να μη διψάσει. Κι ενώ το πρόβλημα στη λεκάνη απορροής της Χαλκιδικής είναι ποσοτικό, στον κάμπο της Θεσσαλονίκης είναι ποιοτικό, λόγω της υπερλίπανσης των εδαφών.
Τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτει μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, στο πλαίσιο σχεδίων διαχείρισης υδάτινων πόρων του διαμερίσματος Κεντρικής Μακεδονίας, και θα παρουσιαστούν στη διάρκεια σημερινής ημερίδας στο ΤΕΕ/ΤΚΜ. Σύμφωνα με τους μελετητές, τα προβλήματα στη λεκάνη απορροής της Χαλκιδικής εντοπίζονται στη μεγάλη ανεπάρκεια αποθεμάτων νερού, λόγω της υπεράντλησης και υπερεκμετάλλευσης, φαινόμενο που σημειώνεται και σε τμήματα του νομού Θεσσαλονίκης, όπως στις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη.
Όπως τόνισε μιλώντας στη «Μ» ο μηχανικός περιβάλλοντος Μανώλης Αθανασάκης, ο οποίος συμμετείχε στην εκπόνηση της μελέτης για το διαμέρισμα της Κεντρικής Μακεδονίας, «το πρόβλημα στην πεδιάδα της Θεσσαλονίκης με το νερό είναι κυρίως ποιοτικό, ενώ στη λεκάνη απορροής της Χαλκιδικής ποσοτικό, που σημαίνει ότι η περιοχή θα πρέπει να σταματήσει τη σπατάλη ή να βρει τρόπο για να ενισχύσει τα αποθέματά της». Ανέφερε μάλιστα ότι ο δείκτης εκμετάλλευσης ύδατος που ισχύει για κάθε περιοχή αποκαλύπτει τον βαθμό επάρκειας των υδάτινων πόρων, που για τη Χαλκιδική διαμορφώνεται στο 71%. Ωστόσο, όπως εξήγησε ο κ. Αθανασάκης, μια περιοχή δεν αντιμετωπίζει προβλήματα κάλυψης των αναγκών της σε νερό όταν έχει δείκτη εκμετάλλευσης ύδατος κάτω από 20%, ενώ τα προβλήματα αρχίζουν όταν ο δείκτης βρίσκεται ανάμεσα στο 20% και 40% και εντείνονται ακόμη περισσότερο όταν ξεπερνά το 40%.

ΝΕΡΟ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΑΠΟ ΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ
Σε ό,τι αφορά τον κάμπο της Θεσσαλονίκης, τα προβλήματα που εμφανίζονται, σύμφωνα με τον κ. Αθανασάκη, οφείλονται στη γεωργική δραστηριότητα, όπως η υπερλίπανση των εδαφών, οι απολήψεις νερού για άρδευση και η επιβάρυνση των υδάτων από ουσίες που χρησιμοποιούνται για τη λίπανση και τη φυτοπροστασία.
Προκειμένου να αντιστραφεί η κατάσταση, οι επιστήμονες προτείνουν συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων, και αφορούν: τη βελτίωση των μεθόδων καλλιέργειας και άρδευσης, την επιλογή λιγότερο υδροβόρων καλλιεργειών (όπως είχε προταθεί και για την περιοχή πέριξ της λίμνης Κορώνειας), την υιοθέτηση τεχνολογιών άρδευσης με υψηλή αποδοτικότητα, την επαναχρησιμοποίηση λυμάτων και την προστασία υδροληπτικών έργων ώστε να περιορίζονται οι διαρροές νερού στο έδαφος.
Αντίθετα για τη Χαλκιδική προτείνονται, μεταξύ άλλων, έργα και παρεμβάσεις που αναμένεται να βελτιώσουν την κατάσταση όπως τα φράγματα του Χαβρία και των Πετρενίων.
Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, προβλήματα μικρότερης έντασης εντοπίζονται στις λίμνες Κορώνεια και Δοϊράνη και τα ανάντη τμήματα του Γαλλικού ποταμού.