Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Αυλαία πρώτη… με ερωτήματα

Η πρώτη αυλαία τεσσάρων δικών ισάριθμων ομάδων τοκογλύφων της χαρακτηριζόμενης “Μαφίας του Θερμαϊκού” έπεσε με την καταδίκη και του τελευταίου φερόμενου ως ενός εκ των “αρχηγών”, αφήνοντας ερωτήματα για τη διαφορετική νομική αντιμετώπιση που έτυχαν οι εμπλεκόμενοι.

 Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr

Ο βασικός κατηγορούμενος της θεωρητικά πιο ισχυρής από τις τέσσερις ομάδες Μάρκος Καραμπέρης αφέθηκε ελεύθερος μέχρι την εκδίκαση της έφεσης, αφού το δικαστήριο, παρά την ποινή των 11,5 ετών κάθειρξης που του επέβαλε, αποφάσισε η έφεσή του να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα. Αντίθετα, από τις άλλες ομάδες οι φερόμενοι ως επικεφαλής Κωνσταντίνος και Αλέξανδρος Μελέτης καταδικάστηκαν σε ποινές 31 και 29 ετών, αντίστοιχα, ο Γιώργος Πολυμέρης σε κάθειρξη 15 χρόνων και 6 μηνών, ο Δημήτρης Λαμπάκης σε κάθειρξη 19 ετών, χωρίς να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα η έφεσή τους. Ο δεύτερος κύκλος αναμένεται να διαδραματιστεί όταν δικαστούν οι υποθέσεις σε δεύτερο βαθμό.
Η απόφαση του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, στις 7 Ιουλίου 2013, για τον Μάρκο Καραμπέρη προκάλεσε έκπληξη για την επιείκειά της σε όλο το νομικό κόσμο της πόλης, στους συγκατηγορούμενούς του και την κοινή γνώμη. Το κατηγορητήριο σε βάρος του αποδομήθηκε στη διάρκεια της δίκης και κρίθηκε ότι ο επιχειρηματίας δεν είχε συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση, καθώς το βούλευμα ανέφερε ότι η οργάνωση συγκροτήθηκε από δύο άτομα. “Για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης απαιτείται η σύμπραξη τουλάχιστον τριών προσώπων” απεφάνθη το δικαστήριο, απαλλάσσοντας τον κατηγορούμενο από μια κατηγορία κακουργηματικού χαρακτήρα. Επίσης, το δικαστήριο δεν δέχθηκε ότι έγινε “ξέπλυμα” χρήματος με τις καταθέσεις και με τα κερδισμένα δελτία ΟΠΑΠ που εμφάνισε ο επιχειρηματίας. “Προάγγελος” της απόφασης φαίνεται να είναι η μεταβολή κατηγορητηρίου για τον Γιώργο Πολυμέρη, η οποία έγινε στη δικαστική απόφαση έξι μέρες νωρίτερα και περιγράφεται παρακάτω.

«ΜΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ, ΜΙΑ ΕΞΑΡΘΡΩΣΗ, ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΟΜΑΔΕΣ»
Η εξάρθρωση της “Μαφίας του Θερμαϊκού”, που φέρεται να δρούσε τουλάχιστον για 15 χρόνια, έγινε από την αστυνομία και το ΣΔΟΕ τον Ιανουάριο του 2012. Διαπιστώθηκε η ύπαρξη τεσσάρων εγκληματικών οργανώσεων, ωστόσο “όπως διαπιστώθηκε από την αστυνομική προανάκριση, αφενός ορισμένοι παθόντες υπέστησαν βλάβη από πλέον της μίας οργάνωσης και αφετέρου οι διευθύνοντες και τα μέλη των έτερων οργανώσεων σε μερικές περιπτώσεις επικοινωνούν και συνεργάζονται μεταξύ τους, λόγω του κοινού πεδίου εγκληματικής δράσης”. Έτσι, η υπόθεση αντιμετωπίστηκε από την αστυνομία ως ενιαία. Η διαφορά του κατηγορητηρίου ξεκινά, σύμφωνα με νομικούς, από το βούλευμα του συμβουλίου πλημμελειοδικών, με το οποίο διαχωρίστηκαν οι υποθέσεις τοκογλυφίας σε τέσσερις ομάδες. “Πρώτη φορά συμβούλιο πλημμελειοδικών διαχωρίζει τέτοιες υποθέσεις. Υπάρχουν κατηγορούμενοι, οι οποίοι φέρονται να συμμετέχουν σε δύο ομάδες, με τις ίδιες κατηγορίες. Ένας δικάστηκε για την πρώτη ομάδα και αθωώθηκε. Στη δίκη για τη δεύτερη ομάδα που είναι κατηγορούμενος οι δικαστές τον έβγαλαν εκτός και θα τον δικάσουν ξεχωριστά σε άλλη δίκη. Άραγε, θα καταδικαστεί για τα ίδια αδικήματα που αθωώθηκε; Μια αστυνομική επιχείρηση, μια εξάρθρωση, τέσσερις ομάδες” ανέφεραν στη “Θ” έγκριτοι νομικοί, που θεωρούν λάθος τον διαχωρισμό των υποθέσεων.
Έγκριτοι νομικοί δεν μπορούν να δεχθούν επίσης ότι ο Μάρκος Καραμπέρης θεωρήθηκε ότι δεν συνέστησε εγκληματική οργάνωση, καθώς υποστηρίχτηκε ότι δεν συμμετείχαν πάνω από δύο άτομα στο κύκλωμα. “Είναι δυνατόν να έχουμε τόσους κατηγορούμενους που φαίνεται να λειτουργούσαν υπέρ των συμφερόντων του επιχειρηματία, να συνεργάζονταν και να μην έχουμε ομάδα, αλλά μόνο ένα άτομο που δανείζει για δικό του όφελος. Μαρτυρίες άλλωστε ανέφεραν ότι ο επιχειρηματίας καθόριζε τους ρόλους της οργάνωσης”, σχολίασαν νομικοί. Η απόφαση να αφεθεί ελεύθερος ο Καραμπέρης, μέχρι την έφεση, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους “αρχηγούς” που δεν είχε ανασταλτικό χαρακτήρα η έφεσή τους, προκαλεί ερωτήματα.

ΕΠΕΣΕ ΣΤΑ «ΜΑΛΑΚΑ»
Στα “μαλακά” φαίνεται ότι έπεσε και ο φερόμενος ως επικεφαλής της δεύτερης ομάδας Γιώργος Πολυμέρης, ο οποίος, την 1η Ιουλίου, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 χρόνων και 6 μηνών, ενώ 14 υπόλοιπα μέλη τιμωρήθηκαν με ποινές από 2,5 χρόνια φυλάκιση μέχρι κάθειρξη 7 χρόνων και αφέθηκαν ελεύθεροι. Τέσσερις κατηγορούμενοι αθωώθηκαν. Το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία από εγκληματική οργάνωση σε βαθμό κακουργήματος σε συμμορία σε βαθμό πλημμελήματος, απαλείφοντας τον χαρακτηρισμό του “εγκεφάλου” για τον βασικό κατηγορούμενο Γιώργο Πολυμέρη. Παράλληλα, στην πλειοψηφία των κατηγορουμένων αναγνώρισε το ελαφρυντικό της απλής συμμετοχής σε συμμορία, χωρίς αυτή να συνοδεύεται από άλλες πράξεις. Η απόφαση του δικαστηρίου να μετατρέψει τη βαριά κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης σε συμμορία προκάλεσε ερωτήματα σε έγκυρους νομικούς, καθώς αντίθετη ήταν η πρόταση του εισαγγελέα της έδρας που είχε ζητήσει την καταδίκη των κατηγορουμένων για εγκληματική οργάνωση.
Η πρώτη καταδίκη του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων Θεσσαλονίκης ήταν στις 21 Μαΐου 2013 σε βάρος των αδελφών Κωνσταντίνου και Αλέξανδρου Μελέτη, οι οποίοι καταδικάστηκαν ως εγκέφαλοι της πρώτης ομάδας σε ποινές 31 και 29 χρόνων αντίστοιχα, από τα οποία εκτίονται τα 25 χρόνια και σε χρηματικές ποινές 110.000 και 70.000 ευρώ, αντίστοιχα. Το δικαστήριο επέβαλε επίσης ποινή 10 ετών και 3 μηνών κάθειρξης στον τρίτο αδελφό Νικόλαο Μελέτη, αλλά και 8 χρόνια κάθειρξης στη μητέρα τους, στην οποία αναγνωρίστηκε αναστολή στην έφεσή της και αφέθηκε ελεύθερη. Στους υπόλοιπους 17 κατηγορούμενους επιβλήθηκαν ποινές από 15 μήνες φυλάκισης μέχρι 8 χρόνια κάθειρξης για τα αδικήματα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, τοκογλυφίας κατ’ επάγγελμα, εκβίασης κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις.
Στην υπόθεση Καραμπέρη, εκτός του ιδίου, ποινές από 6 έως 18 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή επιβλήθηκαν σε ακόμη τρεις κατηγορούμενους για επιμέρους πράξεις τοκογλυφίας σε βαθμό πλημμελήματος, ενώ δέκα κατηγορούμενοι κηρύχτηκαν αθώοι.
Ο πρώτος κύκλος κλείνει την περασμένη Παρασκευή, με την ποινή κάθειρξης 19 ετών και χρηματική ποινή 110.000 ευρώ που επέβαλε χθες το τριμελές εφετείο κακουργημάτων Θεσσαλονίκης στον 50χρονο επιχειρηματία Δημήτρη Λαμπάκη, φερόμενο ως “αρχηγό” της τέταρτης ομάδας των τοκογλύφων. Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό και αποφάσισε η έφεσή του να μην έχει ανασταλτικό χαρακτήρα. Συγκατηγορούμενοι του Λαμπάκη ήταν άλλα 14 άτομα, που κάθισαν μαζί του στο εδώλιο του εφετείου, εκ των οποίων τα έξι κρίθηκαν αθώοι, ενώ στους υπόλοιπους οκτώ, που κρίθηκαν ένοχοι, επεβλήθησαν ποινές φυλάκισης από 2,5 ετών έως κάθειρξη 8 ετών, με το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.