Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Σε τροχιά επανεκκίνησης ο ΣΜΑ Ευκαρπίας

Σε τροχιά επανεκκίνησης ετέθη από χθες το έργο της κατασκευής του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην περιοχή της Ευκαρπίας, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει αποτελέσει πεδίο έντονων αντιπαραθέσεων.

 Της Βαρβάρας Ζούκα

Η επανέναρξη των εργασιών έγινε παρουσία του εισαγγελέα και ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν εντάσεις, παρότι στο σημείο συγκεντρώθηκε και μία μικρή αντιπροσωπεία κατοίκων που αντιτίθενται στη δημιουργία του ΣΜΑ.
Γύρω στις 6 χθες το πρωί και έπειτα από εισαγγελική παραγγελία, με την οποία απαγορεύεται η πρόσβαση στους πολίτες, άνδρες των ΜΑΤ άρχισαν να παρατάσσονται στην είσοδο του χώρου, όπου πρόκειται να κατασκευαστεί ο ΣΜΑ. Σε αυτή τη φάση άρχισαν οι εργασίες για την περίφραξη της έκτασης των περίπου 100 στρεμμάτων, όπου θα αναπτυχθούν οι εγκαταστάσεις του ΣΜΑ, οι οποίες εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν το αργότερο μέσα σε έναν χρόνο.

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ Η ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ
«Ακόμη και τώρα καλώ για ακόμη μία φορά και τους τελευταίους πολίτες που εξακολουθούν να αντιδρούν στην κατασκευή του ΣΜΑ να αναλογιστούν την ωφελιμότητα του έργου και να δώσουν τη συναίνεσή τους», είπε ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης, τονίζοντας ότι η κατασκευή του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων αποτελεί πρωτίστως ένα έργο περιβαλλοντικής προστασίας.
Στην περιοχή, όπου εξελίσσονται οι εργασίες για την κατασκευή του ΣΜΑ, βρέθηκε νωρίς χθες το πρωί και ο αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας, δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ώστε να επιβεβαιώσει με την παρουσία του τη στήριξη σύσσωμης της αυτοδιοικητικής οικογένειας στο έργο.
«Πρέπει επιτέλους να βάλουν νερό στο κρασί τους αυτοί που αντιδρούν στο έργο, το οποίο πρέπει να καταστεί σαφές ότι είναι σημαντικότατο για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων στο νομό Θεσσαλονίκης», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι με την ολοκλήρωση του ΣΜΑ και τη μείωση που θα επέλθει στο κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων οι δήμοι θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε μείωση των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας, δίνοντας ανάσα στους πολίτες ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη οικονομικά συγκυρία.
Ο ΣΜΑ της Ευκαρπίας κατά κύριο λόγο θα εξυπηρετήσει τους δήμους του βορειοδυτικού τομέα της Θεσσαλονίκης. «Συγχρόνως», όπως παρατήρησε ο κ. Παπαδόπουλος, «στην Ευκαρπία θα μεταφέρεται και το 40% των απορριμμάτων του δήμου Θεσσαλονίκης, ώστε ο ΣΜΑ που λειτουργεί στην περιοχή του Φοίνικα να μπορεί να δέχεται τα απορρίμματα από δήμους της ανατολικής Θεσσαλονίκης, όπως είναι αυτοί της Θέρμης, της Καλαμαριάς και του Πανοράματος».
Την ανάγκη άμεσης υλοποίησης του έργου υπογράμμισε και ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Γιώργος Τσαμασλής, ο οποίος επίσης χθες το πρωί βρέθηκε στην Ευκαρπία. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του, ο ΣΜΑ αποτελεί ένα σημαντικό έργο για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, το οποίο πρέπει να υλοποιηθεί με ταχείς ρυθμούς, καθώς είναι αναγκαίο να απορροφηθούν τα κονδύλια που έχουν διασφαλιστεί μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ). Σήμερα την Ευκαρπία αναμένεται να επισκεφθεί και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ
«Πολιτικά είμαστε αντίθετοι στο έργο, καθώς και το δημοτικό συμβούλιο έχει λάβει ομόφωνη απόφαση κατά της κατασκευής του. Ωστόσο ο δήμος δεν είναι δυνατόν να πάει ενάντια στη νομιμότητα», σημείωσε ο δήμαρχος Παύλου Μελά Διαμαντής Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι «βρισκόμαστε σε συνεχή διαβούλευση και ετοιμότητα, ώστε να διερευνήσουμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να κινηθούμε νομικά κατά της άδειας εκτέλεσης του έργου».
«Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με το δήμο Παύλου Μελά, για να προσδιορίσουμε τις επόμενες κινήσεις μας», ανέφερε από την πλευρά του και ο εκπρόσωπος των κατοίκων που αντιδρούν στην κατασκευή του έργου Μιχάλης Σπάσος.
Στο πλευρό των κατοίκων βρέθηκε χθες το πρωί αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τους βουλευτές Τάσο Κουράκη και Δέσποινα Χαραλαμπίδου, τον περιφερειακό σύμβουλο Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργο Θεοδωρόπουλο και το δημοτικό σύμβουλο Παύλου Μελά Τάκη Θεοδοσιάδη. Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να σταματήσει η κατασκευή του ΣΜΑ, κάνοντας λόγο για «ένα γιγάντιο έργο, με το οποίο υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής και πλήττεται το περιβάλλον». Στο ίδιο κείμενο τονίζεται ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει το δημόσιο διάλογο με όλους τους επιστημονικούς, αυτοδιοικητικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς, ώστε να διαμορφωθεί ένα σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων κοινωνικά αποδεκτό, με οικονομικό όφελος για τους δήμους και τους δημότες και χωρίς περιβαλλοντικές επιπτώσεις».
«Ο ΣΜΑ δεν θα κατασκευαστεί» είναι το μήνυμα που στέλνει το δίκτυο 50 συλλόγων και φορέων δυτικής Θεσσαλονίκης ενάντια στη χωροθέτηση και κατασκευή του ΣΜΑ Ευκαρπίας. Το δίκτυο καλεί τους κατοίκους της Ευκαρπίας σε συναγερμό, προγραμματίζοντας στο εξής κάθε πρωί συγκεντρώσεις στην πλατεία Δημοκρατίας με κατεύθυνση το χώρο του εργοταξίου. «Τουλάχιστον εννέα κλούβες των ΜΑΤ και ο εισαγγελέας λειτούργησαν ξανά ως ιδιωτικός στρατός του εργολάβου υπό τις εντολές του ΦοΔΣΑ. Ας ξέρουν καλά πως με την καταστολή και την επιβολή αστυνομοκρατίας δεν θα τα καταφέρουν ούτε και αυτή τη φορά», τονίζεται στην ανακοίνωση του δικτύου 50 συλλόγων και φορέων δυτικής Θεσσαλονίκης.

ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων κατασκευάζεται σε οικόπεδο 100 στρεμμάτων στην περιοχή της Ευκαρπίας, το οποίο ανήκει στο ΦοΔΣΑ. Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 12 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.
Όπως έχει προβλεφθεί, ο ΣΜΑ της Ευκαρπίας θα είναι δυναμικότητας 1.100 έως 2.340 τόνων ημερησίως και θα δέχεται μέρος των απορριμμάτων του κεντρικού δήμου και το σύνολο των παραγόμενων ποσοτήτων από τους δήμους της βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης.
Η σύμβαση ανάθεσης του έργου στην κοινοπραξία «Δυναμική Έργων» υπογράφηκε τον Οκτώβριο του 2010. Οι κατασκευαστικές εργασίες επρόκειτο να αρχίσουν το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, αλλά κόλλησαν σε γραφειοκρατικούς σκοπέλους και έκτοτε χρειάστηκαν 112 εγκρίσεις μαζί με την οικοδομική άδεια, η οποία δόθηκε στα τέλη του 2011.
Τα θεμέλια του ΣΜΑ μπήκαν τον Ιανουάριο του 2012, ωστόσο οι εργασίες σταμάτησαν λόγω κινητοποιήσεων από τους κατοίκους της περιοχής αλλά και από το δήμο Παύλου Μελά, που κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα ζητώντας την οριστική παύση τους.


Το χρονικό της επιχείρησης

Με αιφνιδιαστική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε χθες με το πρώτο φως της ημέρας οι αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν με κλούβες τις εισόδους που οδηγούν στο χώρο όπου θα κατασκευαστεί ο ΣΜΑ στην Ευκαρπία. Δεκαπέντε λεπτά μετά τις 6 το πρωί η πρώτη κλούβα φτάνει έξω από το χώρο του ΣΜΑ. Αστυνομικές δυνάμεις αναπτύσσονται διακριτικά στην περιοχή, ενώ παράλληλα διμοιρίες των ΜΑΤ αποκλείουν κάθε πέρασμα. Απαγορεύουν την είσοδο σε οποιονδήποτε δεν έχει εργασία κατόπιν σχετικής εισαγγελικής παραγγελίας. Στις 7.10 ένα όχημα της κατασκευάστριας κοινοπραξίας εισέρχεται στο χώρο του ΣΜΑ και εργάτες αρχίζουν την περίφραξή του. Παρόντες είναι ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Γιώργος Τσαμασλής και ο δήμαρχος Θέρμης και αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Θόδωρος Παπαδόπουλος.
Στο μεταξύ ήδη από τις 6 το πρωί λιγοστοί κάτοικοι της περιοχής, μέλη του Δικτύου 50 φορέων και συλλόγων κατά της χωροθέτησης και κατασκευής του ΣΜΑ, βρίσκονταν, όπως καθημερινά εδώ και ενάμιση χρόνο, στο χώρο, ώστε με την παρουσία τους να αποτρέψουν την εγκατάσταση του εργολάβου και να διαμαρτυρηθούν. Με την εμφάνιση της αστυνομίας ενημερώνουν το Δίκτυο και από τους πρώτους που φτάνουν, στις 7.30 π.μ., είναι ο εκπρόσωπός του Θόδωρος Μαυρίδης, ο δικηγόρος του Δικτύου και πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Μανώλης Λαμτζίδης και στη συνέχεια ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Θεοδωρόπουλος και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη Νίκος Σουμανίδης, για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους. Επικαλούμενοι απόφαση του δήμου Παύλου Μελά, που απαγορεύει την κίνηση οχημάτων στη συνδετήρια οδό, ζητούν την απομάκρυνση του φορτηγού της εταιρείας. Η είσοδός του στο χώρο του ΣΜΑ δεν επιτρέπεται. Το κλίμα είναι ήρεμο, ενώ στη συνέχεια, στις 10 π.μ., έρχονται και άλλοι κάτοικοι από την Ευκαρπία αλλά και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης και Δέσποινα Χαραλαμπίδου και ο δήμαρχος Παύλου Μελά Διαμαντής Παπαδόπουλος, για να διαμαρτυρηθούν.
Οι αστυνομικές δυνάμεις θα παραμείνουν στην περιοχή ώς το πέρας των εργασιών, ενώ η περίφραξη σύμφωνα με στελέχη της κατασκευάστριας εταιρείας θα ολοκληρωθεί τα επόμενα 24ωρα.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΛΑΚΑΣ