Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

ΠΟΝΤΙΟΙ ΝΕΟΛΑΙΟΙ Δίνουν ραντεβού για 15η χρονιά στην Παναγία Σουμελά

Δεκαπέντε χρόνια έχουν περάσει από το 1998 όταν μια μικρή ομάδα πόντιων νέων επισκέφτηκε την Παναγία Σουμελά. Εκεί συνάντησαν συνομήλικούς τους του ομώνυμου ιδρύματος.


 Της Μαριάνας Παπαδάκη

Γνωρίστηκαν, μίλησαν για τις ρίζες τους, αντάλλαξαν απόψεις και ιδέες, και φεύγοντας έδωσαν την υπόσχεση να βρεθούν και την επόμενη χρονιά στο ίδιο μέρος. Η υπόσχεση τελικά έγινε θεσμός, μετρώντας ήδη 15 χρόνια ζωής. Η παρέα τώρα πια μεγάλωσε. Προστέθηκαν πόντιοι νεολαίοι από συλλόγους όλης της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι εκδηλώσεις του 15ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων θα αρχίσουν φέτος την ερχόμενη Πέμπτη 18 Ιουλίου και θα διαρκέσουν μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής 21 του μηνός. «Το φετινό συναπάντημα είναι επετειακό. Γιορτάζουμε τα 15 χρόνια από τότε που οι νέοι ανέβηκαν για πρώτη φορά επάνω και τους αγκάλιασε το σωματείο Παναγία Σουμελά», αναφέρει στη «ΜτΚ» η κ. Κυριακή Ιμιρτζίδου.

ΟΙ ΝΕΟΙ ΔΕΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ
Ο θεσμός του συναπαντήματος στην Παναγία Σουμελά των Ελληνοπαίδων ποντιακής καταγωγής είναι μια απόδειξη, ένα τεκμήριο ότι οι νέοι Έλληνες ποντιακής καταγωγής είναι δεμένοι με την παράδοση, με τα ήθη και τα έθιμα, τις ιστορικές ρίζες τους. Το συναπάντημα είναι ένας θεσμός, χάρη στον οποίο τα παιδιά γνωρίζονται μεταξύ τους, δημιουργούν ισχυρούς δεσμούς. «Κάθε χρόνο αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που έρχονται στις εκδηλώσεις. Παιδιά δημοτικού και γυμνασίου παίζουν παραδοσιακά όργανα. Ενδιαφέρονται για το πώς κατασκευάζονται αυτά, για τα ακούσματα και τις νότες. Έχουμε μείνει άναυδοι με τη συμμετοχή, που αυξάνεται κάθε χρόνο. Οι ξενώνες είναι γεμάτοι κάθε φορά. Και όμως έρχονται οι νέοι και κατασκηνώνουν, χωρίς να τους ενδιαφέρει ότι δεν έχουν ένα κρεβάτι» προσθέτει η κ. Ιμιρτζίδου.
Ο χώρος της Παναγίας Σουμελά φέτος θα φιλοξενήσει περίπου 800 άτομα από 110 σωματεία. Κάθε χρόνο δείχνουν ενδιαφέρον ολοένα και περισσότεροι νέοι. Από κάθε σωματείο φιλοξενούνται πέντε παιδιά και ένας εκπρόσωπος. «Τα περισσότερα παιδιά κάθε φορά που τελειώνει το συναπάντημα μετράνε αντίστροφα την κάθε μέρα μέχρι να έρθει το επόμενο» προσθέτει η κ. Ιμιρτζίδου. Φέτος έρχονται σωματεία νέων Ποντίων από τη Φιλαδέλφεια, από την Ομοσπονδία της Κριμαίας, από την Αυστραλία και από άλλες χώρες.

ΜΕΛΗ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Ήδη για τις εκδηλώσεις εργάζονται πυρετωδώς, καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, περίπου 50 παιδιά, τα μέλη τους οργανωτικής επιτροπής νέων του συναπαντήματος. Μία από τους 50, η εθελόντρια Όλγα Χρυσίδου από τον Σύλλογο Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή» συμμετέχει από το 2009 στο συναπάντημα ποντιακής νεολαίας. Η πολλή δουλειά δεν την τρομάζει καθώς προσφέρει τις υπηρεσίες της στην επιτροπή υποδοχής. Μιλάει με ιδιαίτερο ενθουσιασμό για τις εκδηλώσεις. Ανήκει στην επιτροπή υποδοχής, φιλοξενίας και τακτοποίησης. «Συμμετέχω περίπου τέσσερα χρόνια. Μόλις έρχονται οι σύλλογοι, περνάνε από την επιτροπή γραμματείας, τους δίνουμε φακέλους με οδηγίες για να ξέρουν πώς θα κινηθούν τις μέρες που θα φιλοξενούνται στον χώρο. Είναι μια πάρα πολύ ωραία εμπειρία. Είναι ένας θεσμός που εδώ και 15 χρόνια τελειώνει με επιτυχία. Εγώ από πιτσιρίκι ασχολούμαι με τα ποντιακά. Είχα έρθει από τη Γερμανία και μπαίνοντας στο σύλλογο του Ευόσμου έμαθα για τον θεσμό, θέλησα να συμμετάσχω και έτσι το καθιέρωσα. Μου άρεσε και κάθε χρόνο συμμετέχω» μας διευκρινίζει.

ΜΙΑ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΕΡΧΕΤΑΙ
Και φέτος τα παιδιά θα μυηθούν στην ποντιακή διατροφή. Όπως αναφέρει ο γενικός γραμματέας της «Παναγίας Σουμελά» Γιάννης Διόπουλος, «για την ποντιακή διατροφή θα μιλήσει ο επίκουρος καθηγητής Βιολογίας Θωμάς Σαββίδης. Θα κάνουμε ωτία και περέκ», συμπληρώνει αναφερόμενος σε ένα από τα δρώμενα των εκδηλώσεων. Ο κ. Διόπουλος μιλά και για τον επετειακό χαρακτήρα που έχει το φετινό συναπάντημα. Όπως διευκρινίζει, «γιορτάζουμε τα 15 συναπαντήματα. Τώρα πια περνάει το θέμα της δικής μας γενιάς. Υπάρχουν δηλαδή παιδιά που δεν έρχονται πια στα συναπαντήματα γιατί έχουν μεγαλώσει. Υπάρχει δηλαδή μία πλήρης ανανέωση των παιδιών με το 15ο συναπάντημα. Δεν υπάρχει κανένα παιδί από τα πρώτα συναπαντήματα -πέρα από εμάς- που να βρίσκεται στις φετινές εκδηλώσεις, καθώς τώρα πια μεγαλώσαμε. Υπάρχει μια ολόκληρη γενιά που πέρασε και μία καινούργια που συνεχίζει να έρχεται. Αυτό είναι το νόημα του επετειακού χαρακτήρα». Και ο κ. Διόπουλος συμπληρώνει «το συναπάντημα έχει καθιερωθεί στις συνειδήσεις των παιδιών. Υπάρχει μια γενιά που μπήκε και τώρα βγήκε και έδωσε τη θέση της σε μια καινούργια γενιά. Μάλιστα πολλά παιδιά γνωρίστηκαν στο συναπάντημα, ερωτεύτηκαν και στο τέλος παντρεύτηκαν και έχουν τώρα πια δημιουργήσει οικογένειες», υπογραμμίζει χαμογελώντας ο γενικός γραμματέας της «Παναγίας Σουμελά».

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Το πανελλήνιο ιερό προσκύνημα «Παναγία Σουμελά» με τις ευλογίες του σεβασμιοτάτου μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα θα πραγματοποιήσει και φέτος το 15ο «Συναπάντημα» της Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων, της τρίτης και τέταρτης προσφυγικής γενιάς των Ποντίων, στους χώρους του, στην Καστανιά Ημαθίας. Το Συναπάντημα περιλαμβάνει μια σειρά εκδηλώσεων που στοχεύουν στην αλληλογνωριμία των νέων καθώς και στη διατήρηση των ηθών και των εθίμων της παράδοσής μας. Το πρόγραμμα περιέχει διαλέξεις-εισηγήσεις, από επιστήμονες ιστορικούς και ερευνητές με θέματα που αφορούν τον ποντιακό ελληνισμό, παρουσιάσεις και προβολές ταινιών πολιτιστικού περιεχομένου, εκδρομές, παρουσίαση δράσεων των νέων του κάθε Σωματείου καθώς και ποντιακές παραδοσιακές βραδιές, με θέατρο και ποντιακό γλέντι.