Το καταπράσινο αμπέλι, ηλικίας άνω των είκοσι ετών, το οποίο έχει σκαρφαλώσει στους τοίχους της διώροφης κατοικίας της οδού Βούλγαρη, προσελκύει τα βλέμματα των περαστικών, αποτελώντας πλέον σημείο αναφοράς για ολόκληρη την περιοχή του Αγίου Ελευθερίου.
Της Βαρβάρας Ζούκα
«Για εμάς το αμπέλι αυτό είναι ένα φυσικό κλιματιστικό, μια φυσική τέντα. Μας δροσίζει, μας προσφέρει σκιά, ρίχνει τη θερμοκρασία ακόμη και μέσα στα δωμάτια», αναφέρει χαρακτηριστικά η Λία Καμινάρη, στην οικογένεια της οποίας ανήκει η συγκεκριμένη κατοικία. Όπως θυμάται η ίδια, το αμπέλι αυτό το φύτεψε η μητέρα της πριν από δεκαετίες. «Όλα αυτά τα χρόνια το περιποιούμαστε και πλέον έχει καταπρασινίσει και τους δύο ορόφους του σπιτιού, αποτελώντας μια ‘ανάσα’ δροσιάς», προσθέτει η κ. Καμινάρη.
Με την πράσινη κατοικία της οδού Βούλγαρη, η Λία Καμινάρη συμμετέχει στον διαγωνισμό, τον οποίο οργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης για την ανάδειξη του πιο όμορφου μπαλκονιού μέσα στην πόλη, στο πλαίσιο του «Greenparty», του οικολογικού θεσμού που καθιερώθηκε με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.
«Ο διαγωνισμός αυτός για εμάς δεν είναι ο σκοπός, αλλά είναι το μέσο, για να περάσουμε το θετικό μήνυμα της φιλικής προς το περιβάλλον συμπεριφοράς όλων μας και σε καθημερινό επίπεδο», ανέφερε σχετικά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Κωνσταντίνος Ζέρβας. «Το πράσινο μπαλκόνι, η αυλή ή το δώμα που αλλάζει ή που βελτιώνει το μικροκλίμα στο σπίτι μας είναι το πρώτο βήμα μιας τέτοιας συμπεριφοράς», παρατήρησε ο ίδιος, τονίζοντας ότι «στόχος είναι οι πολίτες να υιοθετήσουν και άλλες τέτοιες συμπεριφορές, όπως η ανακύκλωση, ο σεβασμός και η φροντίδα του δημόσιου χώρου, η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς και του ποδηλάτου, αλλά και η συμμετοχή σε εθελοντικές δράσεις για το περιβάλλον».
Σε εγκαταλειμμένο κτίριο
Ζωή σε ένα παλιό βιομηχανικό κτίριο, στην περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης, το οποίο μέχρι πρότινος παρέμενε εγκαταλειμμένο, έδωσε ο Δημήτρης Βλάχος, μετατρέποντας την ταράτσα του συγκροτήματος σε ένα κατάφυτο πάρκο με κυρίαρχα τα φυτά της ελληνικής γης.
Το θυμάρι, η λεβάντα, η ρίγανη, το φασκόμηλο και το δενδρολίβανο προσφέρουν ξεχωριστά αρώματα, ενώ την εικόνα συμπληρώνουν αναρριχώμενα φυτά, τριανταφυλλιές και διάφορα δέντρα από ελιές και λεμονιές μέχρι δάφνες, μυρτιές και κυπαρίσσια.
Στην περιοχή του Ντεπό
«Ο δήμος είναι κάθε πολίτης ξεχωριστά. Ο δήμος είμαστε όλοι εμείς». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει ο 77χρονος Σάββας Λαζάρου, σημειώνοντας ότι «δεν θα πρέπει να τα περιμένουμε όλα από τους δημόσιους φορείς, αλλά θα πρέπει να ενεργοποιηθούμε και εμείς οι ίδιοι, ώστε να βελτιώσουμε και να ομορφύνουμε την καθημερινότητά μας».
Ο Σάββας Λαζάρου μαζί με τη σύζυγό του έχουν διαμορφώσει ένα καταπράσινο περιβάλλον στη μικρή πιλοτή που υπάρχει πίσω από το διαμέρισμα όπου διαμένουν στην περιοχή του Ντεπό. «Για να φτιάξεις έναν μικρό κήπο και να ομορφύνεις τη ζωή σου, χρειάζονται κάποια χρήματα, απαιτούνται κόπος και χρόνος, αλλά κυρίως χρειάζονται μεράκι και πολλή αγάπη», σημειώνει ο ίδιος. Όπως παραδέχεται, το κύριο βάρος της περιποίησης των φυτών το έχει αναλάβει η σύζυγός του, αλλά και ο ίδιος αφιερώνει πολύ από τον προσωπικό του χρόνο σε διάφορες κατασκευές για τον κήπο. «Ο κήπος χρειάζεται φροντίδα καθημερινά, για μία με μιάμιση ώρα. Έτσι, όμως, κάθε πρωί που πίνουμε το καφεδάκι μας μπορούμε να αισθανόμαστε σαν να βρισκόμαστε σε διακοπές», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Λαζάρου.
Έναν πανέμορφο κήπο έχει διαμορφώσει και ο Θεόφιλος Πετρογιάννης σε μια έκταση περίπου διακοσίων μέτρων. Ο ίδιος έχει αναλάβει προσωπικά την περιποίηση των φυτών, αφιερώνοντας περίπου ένα τρίωρο, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. «Στον κήπο έχω τοποθετήσει περισσότερα από 30 είδη φυτών. Στο στάδιο της δημιουργίας του, ο κήπος απαιτεί σαφώς πολύ χρόνο, αλλά στην πορεία αρκεί μια τακτική συντήρηση και φροντίδα», επισημαίνει ο κ. Πετρογιάννης.
Ο θεσμός του «Greenparty»
Η μεγάλη οικολογική γιορτή, υπό τον τίτλο «Greenparty», την οποία οργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης για τρίτη συνεχή χρονιά, ξεκινά στις 5 Ιουνίου, οπότε εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και διαρκεί μέχρι και την Κυριακή 9 Ιουνίου.
Στο πλαίσιο του φετινού «Greenparty» προγραμματίζεται σειρά δράσεων, αφιερωμένων στην προστασία του περιβάλλοντος και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, οι οποίες στο σύνολό τους θα φιλοξενηθούν στο πάρκο του Πεδίου του Άρεως με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
«Το Greenparty είναι ένας πολύ σημαντικός θεσμός για την πόλη. Κάθε χρόνο στέλνουμε όλο και πιο δυναμικά το μήνυμα ότι η φροντίδα του περιβάλλοντος δεν είναι υπόθεση μόνο της διοίκησης του δήμου αλλά και των ίδιων των πολιτών. Θα ήθελα να καλέσω όλους τους Θεσσαλονικείς να συμμετέχουν σε αυτή τη μεγάλη οικολογική γιορτή», υπογράμμισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Κωνσταντίνος Ζέρβας παρατήρησε ότι «με μικρές αλλά σημαντικές συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και με την πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών του ‘Greenparty’ καταφέρνουμε να κάνουμε πράξη μια μεγάλη διοργάνωση ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και ψυχαγωγίας για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Στόχος μας είναι η φροντίδα για το περιβάλλον να γίνει συνείδηση και τρόπος ζωής για όλους μας».
Διαδραστική κατασκευή
Για πρώτη φορά στη φετινή διοργάνωση του «Greenparty» θα παρουσιαστεί το «Plastic Ocean», μια καλλιτεχνική διαδραστική κατασκευή με θέμα τη ρύπανση των ωκεανών από το πλαστικό, που έχει ως στόχο την αφύπνιση των πολιτών ενόψει καλοκαιριού. Αυτή η διαδραστική κατασκευή, η οποία αποτελεί μια πρωτοβουλία της οργάνωσης «Ελλάδα Καθαρή», έχει παρουσιαστεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Μέσα στο 2013, που είναι το Παγκόσμιο Έτος Συνεργασίας για το Νερό, θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα για να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στη ρύπανση της θάλασσας.
Το «Plastic Ocean» βασίστηκε σε μια ιδέα της ιρλανδής χορεύτριας Μάργκαρετ Ντόνλον και υλοποιήθηκε από τον αμερικανό καλλιτέχνη Φρεντ Τζορτζ. Αποτελείται από ένα υπερυψωμένο ξύλινο δάπεδο, επάνω στο οποίο απεικονίζεται ένας παγκόσμιος χάρτης, από επτά στήλες φτιαγμένες από πλεξιγκλάς, οι οποίες αντιπροσωπεύουν τις επτά θάλασσες, καθώς και από έναν πίνακα πληροφοριών με στοιχεία σχετικά με την υφιστάμενη περιβαλλοντική κατάσταση των ωκεανών. Το έργο αυτό είναι διαδραστικό, καθώς οι επισκέπτες μπορούν να γεμίζουν τις στήλες του με καπάκια από πλαστικά μπουκάλια, δίνοντας καθένας το δικό του οικολογικό στίγμα.