«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων, εφόσον όλες οι χώρες εκπληρώσουν κάποια κριτήρια, μεταξύ των οποίων είναι η προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας και των σχέσεων καλής γειτονίας» δήλωσε ο ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος πραγματοποιεί από σήμερα διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Σερβία.
Ο κ. Παπούλιας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα "Πολίτικα" του Βελιγραδίου και δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο, αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας, λέγοντας: «Πιστεύουμε ότι η Σερβία έχει δικαίωμα να αναμένει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στα τέλη Ιουνίου. Η ιστορική συμφωνία με το Κόσσοβο στις 19 Απριλίου και οι προσπάθειες της σερβικής κυβέρνησης για σύγκλιση με τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) επιβάλλουν άμεσα την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η Ελλάδα, στην επερχόμενη ευρωπαϊκή σύνοδο θα υποστηρίξει το αίτημα αυτό και ευελπιστούμε πως θα υπάρξει θετική απόφαση».
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας επεσήμανε ακόμα, ότι η πολιτική της Ελλάδας για την ένταξη όλων των χωρών της Βαλκανικής στην ΕΕ δικαιώνεται σήμερα, αφού πολλές χώρες έχουν καταστεί μέλη, ενώ και οι υπόλοιπες βρίσκονται σε καλό δρόμο να ενταχθούν στην "ευρωπαϊκή οικογένεια".
Παρατήρησε ότι υπάρχει κάποια καθυστέρηση στην ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι «η πολιτική ηγεσία της χώρας αυτής βρίσκεται εγκλωβισμένη στο παρελθόν και δεν προωθεί με συνέπεια το ευρωπαϊκό όραμα που στοχεύει σε ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον όλων των χωρών της περιοχής».
Στην ερώτηση της "Πολίτικα", αν υπάρχει πιθανότητα επίλυσης του ζητήματος του ονόματος με την ΠΓΔΜ, ο κ. Παπούλιας απάντησε: «Ο ΟΗΕ αποφάσισε να μην δεχθεί τη χώρα αυτή με το συνταγματικό της όνομα, νομιμοποιώντας έτσι την αντίθεση της Ελλάδας. Τα προηγούμενα χρόνια, η ελληνική πλευρά έκανε σημαντικά βήματα για να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Σύμφωνα με διακήρυξη του Συμβουλίου Ασφαλείας, το όνομα αυτό δεν θα είναι μόνο για διεθνή ή μερική χρήση, αλλά θα πρέπει να είναι ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση. Όσο τα Σκόπια επιμένουν στο ιδεολόγημα του 'μακεδονισμού', οι 'πόρτες' του ΝΑΤΟ θα παραμένουν κλειστές γι' αυτούς και η ευρωπαϊκή τους ολοκλήρωση παγωμένη».
Η Ελλάδα, πρόσθεσε ο κ. Παπούλιας, «η Ελλάδα διένυσε το δικό της τμήμα του δρόμου. Αναμένουμε από την ΠΓΔΜ να παραιτηθεί από τη συνεχιζόμενη αδιαλλαξία και να διανύσει το τμήμα εκείνο που της ανήκει για να βρεθεί οριστική λύση».
Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα "Πολίτικα", ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε και στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών (Ελλάδας-Σερβίας), επισημαίνοντας ότι αποτελούν έκφραση των καλών διακρατικών σχέσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε ότι οι ελληνικές επενδύσεις στη Σερβία κυμαίνονται γύρω στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ και, όπως τόνισε, παρά την οικονομική ύφεση οι Έλληνες επενδυτές παραμένουν στη Σερβία.
Η επιλογή, επίσης, της Ελλάδας ως κύριου τουριστικού προορισμού των Σέρβων αποτελεί ένδειξη της εγγύτητας των δυο λαών, τόνισε ο κ. Παπούλιας.
Ethnos.gr