ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ
Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συναντάται σε λίγη ώρα ο Πατριάρχης Μόσχας, Κύριλλος, παρουσία του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ελλάδα.
Στη συνέχεια ο Πατριάρχης Μόσχας θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα συναντηθεί με τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ το απόγευμα ο Πατριάρχης Κύριλλος θα αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Άγιο Όρος.
Από το πρωί ο Ρώσος Πατριάρχης βρίσκεται στο Συνοδικό μέγαρο, στη Μονή Πετράκη, με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, συζητούν θέματα που έχουν σχέση με τη συνεργασία των δύο Εκκλησιών στον τομέα του θρησκευτικού τουρισμού, καθώς και τρόπους σύσφιγξης των σχέσεων, μέσω της ανταλλαγής ιερών λειψάνων.
Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών, ενώπιον των μελών της Ιεράς Συνόδου, τίμησε τον Ρώσο προκαθήμενο με τη μεγαλύτερη διάκριση της Εκκλησίας, το παράσημο του Αποστόλου Παύλου.
Προσφωνώντας τον Ρώσο προκαθήμενο, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα λόγω της οικονομικής κρίσης, επισημαίνοντας ότι η επίσκεψη του Ρώσου Πατριάρχη συμπίπτει με αυτή τη δύσκολη εποχή για τη χώρα μας αλλά και για πολλές άλλες, και τόνισε την ευθύνη των Εκκλησιών απέναντι στο λαό, ιδιαίτερα σ' αυτή την περίοδο. «Μεγάλη η ευθύνη της διακονίας μας σε αυτές τις συνθήκες, κατά τις οποίες η οικονομική δυσπραγία δοκιμάζει τις ανθρώπινες σχέσεις και οξύνει την σύγχρονη ασυνεννοησία» είπε.
Ο αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε ακόμη στους ισχυρούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο Εκκλησίες, τονίζοντας:
«Στο πρόσωπό Σας η Εκκλησία της Ελλάδος αναγνωρίζει τη μακραίωνα προσφορά της Εκκλησίας της Ρωσίας, η οποία οικοδομήθηκε από Αγίους, φώτισε την οικουμένη με τις θεολογικές σχολές της, στερέωσε την Ορθοδοξία με τους κραταιούς της αγώνες, κόσμησε τα Ιερά γράμματα και τις τέχνες, προπάντων όμως διέδωσε την διδασκαλία του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, ήτοι την ελπίδα και την αγάπη, στους πολυπληθείς λαούς τής “έως περάτων της γης”, συνεχίζοντας να προσφέρει και επί Πατριαρχίας Σας την παντοειδή ευεργεσία της, ευεργεσία πνευματική και κοινωνική, προς το πλήρωμα της Εκκλησίας».
Ο πατριάρχης Μόσχας ευχαρίστησε για τη διάκριση από την Εκκλησία της Ελλάδος με την απονομή του παράσημου του Αποστόλου Παύλου: «Εκλαμβάνω το παράσημο ως δείγμα αγάπης και σεβασμού προς την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας και ως επιβεβαίωση των στενών φιλικών σχέσεων μεταξύ των αδελφών μας Εκκλησιών. Συγκινείται και αγαλλιά η ψυχή μας, τόσο εμού προσωπικά, όσο και των συνοδών μου, καθώς επισκεπτόμεθα την γη της αρχαίας Ελλάδος. Άλλωστε εδώ είναι όπου ευρίσκονται οι πόλεις Φιλίππων, Θεσσαλονίκης, Βεροίας και Κορίνθου, μέρη γνωστά σε κάθε χριστιανό από τις Πράξεις των Αποστόλων. Εδώ, στον Άρειο Πάγο εκφώνησε το περίφημο κήρυγμά του ο Απόστολος Παύλος, εδώ είναι όπου αγωνίσθησαν και δραστηριοποιήθησαν οι μεγάλοι πατέρες και διδάσκαλοί της Εκκλησίας. Από εδώ ξεκίνησαν διά να κομίσουν στις μακρινές Σλαβικές χώρες το φως του Χριστού οι μεγάλοι αγωνιστές του φωτισμού οι Άγιοι ισαπόστολοι Κύριλλος και Μεθόδιος, ο Όσιος Μάξιμος ο Γραικός, οι κατά σάρκα αδελφοί Ιωαννίκιος και Σωφρόνιος Λειχούδη. Εδώ είναι όπου είναι τεθησαυρισμένα τα τίμια λείψανα του συμπατριώτη μας Οσίου Ιωάννου του Ρώσου».
Ο πατριάρχης Μόσχας αναφέρθηκε, επίσης, στις σχέσεις των δύο Εκκλησιών, τονίζοντας: «Οι Εκκλησίες μας πάντα ζούσαν τις ανάγκες του λαού, διαμορφώνοντας την ταυτότητα, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις των λαών μας και στηρίζοντας αυτούς σε εποχές των χαλεπών ιστορικών ταραχών. Και αυτή η δυσχερής εποχή μας δεν αποτελεί εξαίρεση».
Ο Ρώσος πατριάρχης αναφέρθηκε στο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος, τη στήριξη της ομόδοξης Ρωσικής Εκκλησίας, αλλά και στη συνεργασία των δύο Εκκλησιών στο επίπεδο του θρησκευτικού τουρισμού και στις φοιτητικές ανταλλαγές, εκφράζοντας την ευχή να αναπτυχθούν αυτές οι συνεργασίες ακόμη περισσότερο.
Στο Συνοδικό μέγαρο, ο πατριάρχης Μόσχας, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου συζητούν θέματα που έχουν σχέση με τη συνεργασία των δύο Εκκλησιών στον τομέα του θρησκευτικού τουρισμού, καθώς και τρόπους σύσφιγξης των σχέσεων, μέσω της ανταλλαγής ιερών λειψάνων.