Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Τρίτη μέρα διαδηλώσεων στην Τουρκία

Σε αναβρασμό όλη η χώρα

Στις δύο η ώρα το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη νέα διαδήλωση κατά της κυβέρνησης Ερντογάν στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη. Για τρίτη συνεχή ημέρα αναμένονται χιλιάδες διαδηλωτές στο κέντρο της Πόλης, όπου θα συμμετέχουν στις μεγαλύτερες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη δεκατριάχρονη περίοδο διακυβέρνησης του Τούρκου πρωθυπουργού.




Μετά τα γεγονότα της Παρασκευής, όπου δυνάμεις της αστυνομίας προσπάθησαν να απωθήσουν το πλήθος με βίαιο τρόπο από την Ταξίμ, διαδηλώσεις ξέσπασαν σε πολλές πόλεις της Τουρκίας μέσα σε μερικές ώρες. Στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο οι διαδηλωτές υπολογίζεται ότι ξεπέρασαν τις 50.000. Ο Ταγίπ Ερντογάν με δημόσια δήλωσή του κάλεσε τους διαδηλωτές να αποσυρθούν και αναγνώρισε ότι «έγιναν λάθη και ακραίες ενέργειες από την πλευρά της αστυνομίας». Μάλιστα συνέκρινε τις κινητοποιήσεις με αντίστοιχες της δεκαετίας του ’50 και του ’80, κάτι που αποτελεί ενδεικτικό στοιχείο πως για τη γενιά των τριαντάρηδων – οι οποίοι κατά κύριο λόγο συνθέτουν το προφίλ των διαδηλωτών – αυτό που γίνεται τούτες τις μέρες στην Κωνσταντινούπολη είναι κάτι το πρωτόγνωρο.





Το βράδυ του Σαββάτου πλήθος κόσμου παρέμενε στην πλατεία, ανάβοντας φωτιές, περπατώντας και χορεύοντας. Ο φόβος επιστροφής των αστυνομικών δυνάμεων δεν έδειξε να τους παρασύρει για να εγκαταλείψουν την Ταξίμ. Αντίθετα δεν ήταν λίγοι εκείνοι που κοιμήθηκαν στην πλατεία.



Πλην όμως οι εντάσεις δεν έλειψαν από άλλες μεγάλες πόλεις της Τουρκίας όπου διαδηλωτές ήρθαν σε σύγκρουση με την αστυνομία. Όλη τη νύχτα στο διαδίκτυο και κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούσαν πληροφορίες για συγκρούσεις με δυνάμεις ασφαλείας, για μετακινήσεις στρατιωτικών δυνάμεων – υπάρχουν και φωτογραφίες που δείχνουν φορτηγά του στρατού να φτάνουν στη Σμύρνη αργά τη νύχτα.



Στο Twitter κυκλοφόρησαν και πληροφορίες για τουλάχιστον δύο ακόμα νεκρούς, όχι από νέες συγκρούσεις αλλά από τραυματίες των επεισοδίων της Παρασκευής που υπέκυψαν στα τραύματά τους ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους επτά. Μάλιστα έχουν αναρτηθεί και σχετικές φωτογραφίες, πλην όμως όλες αυτές οι πληροφορίες είναι ακόμα ανεπιβεβαίωτες.



Παράλληλα τις τελευταίες ώρες το γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο που απεικονίζει ένα θωρακισμένο όχημα της Τουρκικής αστυνομίας κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στην πόλη της Κωνσταντινούπολης το οποίο φέρεται να παρασέρνει έναν διαδηλωτή. Ο διαδηλωτής προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από το οδόφραγμα για να αποφύγει τις ρίψεις νερού από το όχημα, το οποίο, όμως, φαίνεται να τον παρασέρνει ενώ άγνωστη παραμένει η κατάσταση της υγείας του διαδηλωτή.



Επισήμως γίνεται λόγος μόνον για 79 καταγεγραμμένους τραυματίες. Η πληροφόρηση αυτή έρχεται δια στόματος του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας, Μουαμέρ Γκιουλέρ, ο οποίος, σε δηλώσεις του αργά το βράδυ του Σαββάτου, τόνισε πως η αστυνομία έχει προχωρήσει στη σύλληψη 939 ανθρώπων σε συνολικά 90 διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε ολόκληρη την Τουρκία, ενώ στα νοσοκομεία έχουν μεταφερθεί 79 άτομα.



Την ίδια ώρα όμως η Διεθνής Αμνηστία κάνει λόγο για τουλάχιστον 2 νεκρούς και για πάνω από 1.000 τραυματίες.

Το μεσημέρι του Σαββάτου ήταν δύσκολο ακόμα και να περπατήσει κανείς στην Ταξίμ. Το πλήθος στριμωγμένο φώναζε συνθήματα κατά του κτισίματος εμπορικού κέντρου σε πάρκο δίπλα από την Ταξίμ – μια απόφαση που πυροδότησε την απογοήτευση κατά του Ερντογάν και οδήγησε, κατ’ αρχήν, σε μια αυθόρμητη συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Επίσης οι διαδηλωτές ζητούσαν να μην απαγορευτεί το αλκοόλ μετά τις δέκα το βράδυ, όπως έχει αποφασίσει η κυβέρνηση. Καθώς περνούσαν οι ώρες τα συνθήματα επικεντρώνονταν στο πρόσωπο του Ταγίπ Ερντογάν και οι διαδηλωτές τον καλούσαν να παραιτηθεί.



Συγκεκριμένα αναφορικά με το ζήτημα της απαγόρευσης του αλκοόλ, η κυβερνητική απόφαση δεν προκάλεσε μόνο κοινωνική δυσαρέσκεια σε ένα κομμάτι του πληθυσμού, αλλά στην Τουρκία πήρε πολιτικά χαρακτηριστικά. Για πρώτη φορά η υπάρχουσα διαμάχη των ισλαμιστών του Ερντογάν και των κεμαλιστών της αντιπολίτευσης πήρε μορφή ηφαιστείου έτοιμου να εκραγεί. Η σύνδεση δια νόμων των θρησκευτικών απαιτήσεων με την πολιτική και κοινωνική ζωή, δεν γίνεται από όλους αποδεκτή.

Στην πλατεία Ταξίμ εκατοντάδες νέοι με τη φωτογραφία του Κεμάλ στις μπλούζες τους και με ένα μπουκάλι μπύρας στο χέρι ζητούσαν ελεύθερο αλκοόλ, ενώ όταν περπατούσαν στα στενά γύρω από την πλατεία φωνάζοντας τα ίδια συνθήματα, ο κόσμος τους χειροκροτούσε.



Πρόκειται για τις ίδιες ομάδες που νωρίτερα είχαν μπει στο πάρκο και με καδρόνια διέλυσαν τις πρώτες μπουλντόζες που είχαν μπει μέσα για να ξεκινήσουν το σκάψιμο των θεμελίων του εμπορικού κέντρου. Οι νέοι αυτοί έσπαγαν τα τζάμια των οχημάτων, πετούσαν πέτρες, διέλυαν τις μηχανές και αναποδογύριζαν τα ΙΧ της κατασκευαστικής εταιρείας. Τώρα αναμένουν επίσημα μια ανακοίνωση ακύρωσης της απόφαση, κάτι που αρκετοί στην Τουρκία προβλέπουν πως δεν θα αρκεί και ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε ευρύτερες πολιτικές αποφάσεις αν θέλει να επιζήσει. 


"Πρώτο Θέμα"