Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Μια μέρα γεμάτη μουσική για όλους

Στις 21 Ιουνίου, νότες μουσικής θα ακουστούν σε όλη τη Θεσσαλονίκη.


 Η πόλη, μαζί με περίπου άλλες 100 σε όλη την Ελλάδα, συμμετέχει στους εορτασμούς της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής, της μεγάλης γιορτής, που έχει καθιερωθεί εδώ και χρόνια, για να θυμίσει σε όλους την πολυμορφία αυτής της τέχνης, να τιμήσει όσους την υπηρετούν και κυρίως να δείξει ότι μερικές νότες μπορούν να αλλάξουν την καθημερινότητα όλων μας.
Στη Θεσσαλονίκη πέρα από το πρόγραμμα των συναυλιών που έχουν συνδιοργανώσει ο δήμος Θεσσαλονίκης, ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και άλλοι φορείς συμμετέχει και το Γαλλικό Ινστιτούτο, και μάλιστα στέλνει μια πρόσκληση για μια βόλτα μετά μουσικής στο πάρκο του Πεδίου του Άρεως. Εκεί, στις 7.30 το απόγευμα, θα παρουσιαστεί ένα έργο με τίτλο Anacosmos. Είναι μια σύνθεση για δύο ηλεκτρικές κιθάρες στην οποία ο κιθαρίστας, συνθέτης και δάσκαλος μουσικής Guillaume Charpotier, που ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, μπλέκει δεξιοτεχνικά διάφορους ρυθμούς που κινούνται από το κλασικό ταγκό και φθάνουν ως τους ρυθμούς της σύγχρονης χορευτικής μουσικής. Μαζί του για την ερμηνεία του έργου θα συνεργαστεί ο Πάνος Αναστασιάδης.
Όσοι προγραμματίζουν να παρακολουθήσουν όλες ή ορισμένες από τις άλλες εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής, όπως είναι ο επίσημος τίτλος, ας έχουν υπόψη πως θα αρχίσουν στις 11 το πρωί της Παρασκευής 21 Ιουνίου με το σύνολο χάλκινων πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, το οποίο θα εμφανισθεί στο Σιδηροδρομικό Σταθμό. Στην είσοδο του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, που απειλείται με έξωση από το ΙΚΑ, ιδιοκτήτη του κτηρίου της Λέοντος Σοφού, θα εμφανισθούν μικρά σύνολα σπουδαστών του Ωδείου που θα δείξουν και έμπρακτα πόσα προσφέρει στη μουσική παιδεία αυτός ο οργανισμός. Η συναυλία τους θα αρχίσει στις 11.30. Στις 12 το μεσημέρι και στην πλατεία Αριστοτέλους θα εμφανιστεί η δημοφιλής Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης, και στις 13.30 στο εμπορικό κέντρο «Πλατεία» σπουδαστές και καθηγητές του Σύγχρονου Ωδείου Θεσσαλονίκης. Λίγη ώρα αργότερα, στις 2 και στην πλατεία Άθωνος θα δώσει μια συναυλία το σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Αλλάζει το μουσικό ύφος στις 5.30 το απόγευμα αφού στην σκηνή που θα στηθεί στην περιοχή του Λευκού Πύργου θα εμφανισθούν νεανικά συγκροτήματα της πόλης, ενώ στις 6.30 στο πάρκο Μουσικής της Νέας Παραλίας μια διαφορετική προσέγγιση της μουσικής με τα «Κινησιολογικά Ηχοτοπία» που θα παρουσιάσει η τάξη Κινησιολογίας του ΤΜΕΤ του ΠΑΜΑΚ.
Από τις 7 το απόγευμα, το κέντρο των εκδηλώσεων είναι το Μέγαρο Μουσικής, όπου στο φουαγιέ αρχικά θα εμφανισθεί το σύνολο Orpheus Soloists και στη συνέχεια το σύνολο Violoncellisimo, για να ακολουθήσει στη συνέχεια στην κεντρική αίθουσα συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.
Στο πρόγραμμα της ημέρας συμμετέχει και το συγκρότημα κρουστών Paranaue, που θα εμφανισθεί στις 8 το βράδυ στο Mediterranean Cosmos, και η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα με τη Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης η οποία θα δώσει μια συναυλία στο Πύργο του Τριγώνου στο Επταπύργιο.
Σημειώνεται, πως η είσοδος σε όλες τις συναυλίες είναι ελεύθερη για το κοινό.

"Μ"