Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Παράβαση του ΚΟΚ η συγκέντρωση με 200 διαδηλωτές

Σε παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφορούν οι κυρώσεις που θα περιλαμβάνονται στο Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις διαδηλώσεις με 200 άτομα.

Μιλώντας στη συνάντηση της Τρίτης με φορείς του εμπορίου και του τουρισμού ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι το προωθούμενο Προεδρικό Διάταγμα κατ' αρχάς θα σέβεται το δικαίωμα των πολιτών στη διαμαρτυρία, αλλά παράλληλα θα κάνει αναφορές στις γενικές αρχές του δικαίου, της αναλογικότητας και σε υπάρχουσες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα σε περίπτωση παράβασης.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπενθύμισε ότι το 2012 έγιναν 796 μικρές διαδηλώσεις που έκλεισαν κύριες αρτηρίες στο κέντρο της Αθήνας τονίζοντας ότι «δεν νομίζω ότι υπάρχει η δυνατότητα οποιαδήποτε πόλη στον κόσμο να λειτουργήσει κάτω από αυτές τις συνθήκες, οποιαδήποτε κοινωνία να αναπτυχθεί, οποιαδήποτε οικονομία να υπάρξει, οιοσδήποτε πολίτης - όση υπομονή και αν έχει - να αντέξει μια τέτοια ταλαιπωρία».
Ενδιαφέρον είχε και η τοποθέτηση του προέδρου του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλου, ο οποίος πρότεινε να λαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα για τους κανόνες που πρέπει να διέπουν την πραγματοποίηση των μικρών διαδηλώσεων και συγκεκριμένα: 
-Πρώτον κάθε φορέας που διοργανώνει διαδήλωση να υποχρεώνεται να λαμβάνει πέντε ημέρες πριν από τη διεξαγωγή της την έγγραφη άδεια της δημοτικής αρχής και της Αστυνομίας.
-Δεύτερον, κάθε φορέας που δεν μπορεί να διασφαλίσει την τάξη και την περιφρούρηση της διαδήλωσής του να συνεργάζεται υποχρεωτικά με την Αστυνομία και να ζητά πρόσθετα μέτρα περιφρούρησης.
-Και τρίτον, όλες οι διαδηλώσεις να καταλαμβάνουν μία λωρίδα κυκλοφορίας, ώστε να μην αποκλείεται η πρόσβαση και η διέλευση από το κέντρο.
Το νομοσχέδιο για τον περιορισμό των μικρών διαδηλώσεων στην Αθήνα, αλλά και σε όλες τις πόλεις της χώρας άνω των 100.000 κατοίκων, ώστε να μην παρακωλύεται η κυκλοφορία και να λειτουργεί η αγορά αναμένεται να κατατεθεί εντός των επόμενων εβδομάδων