Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Τουλάχιστον 11 νεκροί από τις πλημμύρες στην Κεντρική Ευρώπη

Τουλάχιστον 11 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους σε Τσεχία, Πολωνία, Αυστρία και Γερμανία από τις εκτεταμένες πλημμύρες που πλήττουν την Κεντρική Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες.

 Στη Γερμανία περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους σε περιοχές της Σαξωνίας και της Βαυαρίας.
Την ίδια ώρα ολόκληρες περιοχές στα νότια και βόρεια προάστια της Πράγας, στην Τσεχία, έχουν βυθιστεί στο νερό, όπως ο ζωολογικός κήπος της πόλης, στη διάρκεια των πιο εκτεταμένων βροχοπτώσεων της τελευταίας δεκαετίας.
Σχεδόν 2.700 άνθιρωποι εκκένωσαν τα σπίτια τους σε περιοχές της Βοημίας με χαμηλό υψόμετρο, ενώ η άνοδος της στάθμης του νερού στον ποταμό Μολδάβα ανάγκασε τις αρχές να κλείσουν σχολεία και έχει προκαλέσει έντονα προβλήματα στις δημόσιες συγκοινωνίες.
Στο μεταξύ έχει διακοπεί η λειτουργία σε μεγάλο τμήμα του δικτύου του υπογείου σιδηροδρόμου στο κέντρο της Πράγας ενώ αξιωματούχοι είπανότι θα παραμείνει κλειστό για μέρες. Περίπου 60 δρόμοι στην τσεχική πρωτεύουσα έχουν κλείσει καθώς και ορισμένες γραμμές του τραμ.
Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, το επόμενο διάστημα η στάθμη του νερού στην Τσεχία θα υποχωρήσει το επόμενο χρονικό διάστημα ωστόσο η κακοκαιρία θα πλήξει τη Γερμανία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία.
Ο τσέχος πρωθυπουργός, Πετρ Νέτσας, έχει κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας και υποσχέθηκε να διαθέσει 300 εκατ. κορόνες (11,6 εκατ. ευρώ) για τις προσπάθειες αρωγής και αποκατάστασης.