Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Δωρεάν φιλοξενία 100.000 νηπίων σε παιδικούς σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ

Ανάσα παίρνουν χιλιάδες γονείς ανά τη χώρα με την επανεκκίνηση του ΕΣΠΑ, μέσω του οποίου εξασφαλίζεται για την επόμενη σχολική χρονιά η δωρεάν είσοδος περίπου 100.000 παιδιών στους βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς, καθώς και σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-μΕα.

Της Φανής Σοβιτσλή
fanisovi@gmail.com

Πρόκειται για το πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», το οποίο υλοποιείται μέσω της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) και προσφέρει τη δυνατότητα στις μητέρες να εγγράψουν τα παιδιά τους εντελώς δωρεάν όχι μόνον σε δημοτικούς αλλά και σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.
Η απόφαση της κυβέρνησης να εκταμιευτούν 150 εκατ. ευρώ, προκειμένου στις δομές αυτές να φιλοξενηθούν την περίοδο 2013-2014 περισσότερα παιδιά από πέρυσι, ικανοποίησε μερικώς τους δημάρχους, οι οποίοι ζητούσαν 200 εκατ. ευρώ, για να καλυφθούν επαρκώς οι ανάγκες. Δεδομένου ότι πέρυσι οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν ήταν 96.000 και εγκρίθηκαν μόλις 58.000 για όλη τη χώρα, οι αιρετοί εκτιμούν ότι τη νέα χρονιά οι αιτήσεις θα φτάσουν τις 120.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να μείνουν και πάλι εκτός χιλιάδες παιδιά.
Μάλιστα μπροστά στον κίνδυνο να προκληθεί κοινωνική έκρηξη, καθώς οι γονείς αδυνατούν πλέον να καλύψουν ακόμη και τα χαμηλού κόστους τροφεία των δημοτικών σταθμών, οι δήμαρχοι έχουν αποφασίσει να διεκδικήσουν επιπλέον ποσό από την κυβέρνηση. Εξάλλου οι ίδιοι, όπως ανέφερε σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Θ» στις 20.5.2013, είχαν κρούσει εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι θα προκύψει τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, εάν δεν εξασφαλιστούν τα χρήματα από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τις δομές των σταθμών και των ΚΔΑΠ.
Με τα επιπλέον κονδύλια από το ΕΣΠΑ ή άλλες χρηματοδοτικές πηγές θα δοθεί η δυνατότητα στους δήμους που είχαν μειωμένη ή μηδενική συμμετοχή στο πρόγραμμα να αποκτήσουν τις δικές τους κοινωνικοπρονοιακές δομές.
Τη σημαία της διεκδίκησης επιπλέον κονδυλίων σήκωσε πρώτη η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ ακολούθησε η παρέμβαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) προς τα συναρμόδια υπουργεία.

ΜΕ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ
Με την απόφαση πάντως της κυβέρνησης να διασφαλιστούν τα πρώτα 150 εκατ. ευρώ τερματίζεται η αγωνία των γονέων. Η χρηματοδότηση για τη συνέχιση των δομών μέσω του ΕΣΠΑ 2007-2013 προέκυψε από ανακατανομή πόρων από άλλα επιχειρησιακά προγράμματα, η οποία αποφασίστηκε προ ημερών στη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης με τους αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας Ευριπίδη Στυλιανίδη και Γιάννη Βρούτση.
Επί της ουσίας, όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, η κυβέρνηση έκανε δεκτή την πρόταση της αυτοδιοίκησης και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας ποσοστό 10% μη απορροφημένων πόρων επιχειρησιακών προγραμμάτων να διατεθεί για τη χρηματοδότηση του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής». Αυτό το ποσό μεταφράζεται σε 400 εκατ. ευρώ, όσα δηλαδή απαιτούνται για τη βιωσιμότητα των δομών τα επόμενα δύο σχολικά έτη, 2013-2014 και 2014-2015.
Ο κ. Δανιηλίδης εκφράζει την ικανοποίησή του τόσο για τα κονδύλια που εξασφαλίστηκαν όσο και για το γεγονός ότι η κυβέρνηση έκανε δεκτή την πρόταση των δημάρχων για τη χρήση της «ρήτρας ευελιξίας» από τους αναπορρόφητους πόρους του ΕΣΠΑ. Ο ίδιος απευθύνει πρόσκληση προς όλους τους δημάρχους για την ενίσχυση του ενωτικού μετώπου της τοπικής αυτοδιοίκησης με στόχο τη διεκδίκηση της επιπλέον στήριξης του προγράμματος για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες. «Οι εξελίξεις αποτελούν πλήρη δικαίωση των προτάσεων και των αγώνων μας, αλλά δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε, όταν έπρεπε, με αποτέλεσμα η κοινωνία να υποστεί τραγικά αρνητικές συνέπειες, καθώς δεκάδες χιλιάδες οικογένειες και παιδιά στερήθηκαν των κρίσιμων και δωρεάν υπηρεσιών του προγράμματος», δήλωσε ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής της ΚΕΔΕ Σ. Δανιηλίδης.

ΤΡΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
Εκτός από τους δημάρχους σε αγώνα δρόμου θα επιδοθεί και η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), που είναι η δικαιούχος του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες του και να θεσπιστούν τα κριτήρια (εισοδηματικά, οικογενειακής κατάστασης κ.ά.) εγγραφής των παιδιών.
Μέσω του προγράμματος και των κονδυλίων που δεσμεύτηκαν θα επιχορηγηθούν περισσότερες από 70.000 άνεργες ή εργαζόμενες μητέρες, για να εγγράψουν τα παιδιά τους σε δημοτικούς ή ιδιωτικούς σταθμούς.
Μετά την εξέλιξη αυτή στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής των ΟΤΑ ο υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης δήλωσε: «Κάποιοι βιάστηκαν να προδικάσουν την κατάλυση των κοινωνικών δικτύων ειδικά φέτος που η κοινωνία δοκιμάζεται σκληρά». Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των συναρμόδιων υπουργείων αποτελεί, όπως είπε, μία θετικότατη εξέλιξη, αφού για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση Σαμαρά σε συνεργασία με τα κοινωνικά δίκτυα της τοπικής αυτοδιοίκησης επιδεικνύει ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και κοινωνική ευαισθησία για τα τμήματα της κοινωνίας που δοκιμάζονται σκληρά από την κρίση.

Οι θέσεις των νηπίων με αριθμούς
Πέρυσι για το σύνολο των δομών υποβλήθηκαν 96.000 αιτήσεις σε όλη τη χώρα, για να εγκριθούν τελικά 58.060. Αρχικά είχαν εγκριθεί μόνον 43.060, ωστόσο έπειτα από τιτάνια προσπάθεια και διαβούλευση των δημάρχων και των συναρμόδιων υπουργών Εσωτερικών και Εργασίας δόθηκε το πράσινο φως για ακόμη 15.115. Ευνοούμενη για ακόμη μία φορά ήταν η περιφέρεια Αττικής, όπου καλύφθηκαν 11.495 πρόσθετες θέσεις, ποσοστό 76,06%, ενώ η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έμεινε στην… ουρά, καθώς εγκρίθηκαν μόλις 2.875 επιπλέον θέσεις νηπίων. Συνολικά στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας την προηγούμενη χρονιά εγκρίθηκαν 15.851 θέσεις,, ενώ κατατέθηκαν 30.125 αιτήσεις.


ΑΡΘΡΟ Πανηγυρική δικαίωση των προτάσεων της Τ.Α.

Του Σίμου Δανιηλίδη, δημάρχου Νεάπολης-Συκεών, προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας

Εδώ και έναν χρόνο και πλέον ως πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Απασχόλησης της ΚΕΔΕ και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας εγκαίρως, επιστημονικά και τεχνοοικονομικά τεκμηριωμένα είχαμε προτείνει σε όλη την ιεραρχία της κυβέρνησης (της νυν και της πρώην) την πλήρη αξιοποίηση των αναπορρόφητων λιμναζόντων κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία και τη μεταφορά τους στο ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο, με τέτοιον τρόπο που προβλέπεται με τη ρήτρα ευελιξίας, όπως αναφέρεται στον κανονισμό του ΕΣΠΑ. Κι αυτό για να μπορέσουν εκατοντάδες εκατομμύρια λιμνάζοντα και αναπορρόφητα ευρώ να αξιοποιηθούν προς όφελος της κοινωνίας μέσα από τις δομές της Τ.Α. και να καλύψουν το σύνολο των δομών που ήδη λειτουργούν. Δυστυχώς η εναγώνια προσπάθειά μας, οι κραυγές αγωνίας, οι απολύτως τεκμηριωμένες και ολοκληρωμένες προτάσεις μας, οι ανοιχτές επιστολές προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς, τους υπεύθυνους και αρμόδιους παράγοντες για τη διαχείριση του ΕΣΠΑ αλλά και τους υπεύθυνους των κοινοτικών προγραμμάτων έπεσαν στο κενό. Όλες οι προτάσεις και η προσπάθεια που έκανα εγώ και κάποιοι άλλοι συνάδελφοι όχι μόνο δεν αναγνωρίστηκαν εκείνη την περίοδο του 2012, αλλά αντίθετα λοιδορήθηκαν και απαξιώθηκαν. Φτάσαμε δε στο σημείο να ακούγονται -ακόμη και από επίσημα χείλη υπουργών και «συναδέλφους» δημάρχους και από την περιοχή της Μακεδονίας αλλά πολύ περισσότερο από μεγαλοδημάρχους της Αττικής- ότι οι προτάσεις Δανιηλίδη δεν έχουν καμία βάση, πως δεν υπάρχουν λιμνάζοντα, δεν υπάρχουν αναπορρόφητα και ως εκ τούτου πρόκειται για ανεφάρμοστες προτάσεις.
Τώρα και εκ των υστέρων έστω και κατόπιν εορτής η ίδια η ηγεσία του υπ. Εργασίας, μετά τη συνέχιση των αλλεπάλληλων ομόφωνων αποφάσεων των οργάνων της Τ.Α., κατόπιν εισηγήσεών μου και στην Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής και στην ΚΕΔΕ, έρχεται -με την απόφασή της για ενίσχυση του προγράμματος- να δικαιώσει περίτρανα κι ολοκληρωτικά τις προτάσεις και τις θέσεις μας, υιοθετώντας μάλιστα την ίδια νομοτεχνική διαδικασία, όπως την είχαμε προτείνει με βάση τη ρήτρα ευελιξίας από τα Διαρθρωτικά Ταμεία προς το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Αισθανόμαστε πλήρη δικαίωση και χαρά για τα προγράμματα για την περίοδο 2013-2014, αλλά ταυτόχρονα θλίψη και αγανάκτηση για το ότι δεν εισακουστήκαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, με αποτέλεσμα την περίοδο 2012-2013 να έχουμε αυτές τις τραγικά αρνητικές συνέπειες εις βάρος δεκάδων χιλιάδων οικογενειών, εις βάρος χιλιάδων εργαζομένων στις δημοτικές αυτές δομές, εις βάρος των εκατοντάδων δήμων οι οποίοι στερήθηκαν αυτών των υπηρεσιών. Βρισκόμαστε όμως σε μία κρίσιμη καμπή, που δεν επιτρέπει σε κανέναν να επαναλάβει το λάθος του. Αυτό που οφείλουμε είναι να σχεδιάσουμε και να προετοιμαστούμε για περισσότερες δομές στους δήμους, με στόχο να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών που σταθερά θα αυξάνονται και θα πολλαπλασιάζονται. Εάν και τώρα δεν πετύχουμε τους στόχους μας, τότε η συγγνώμη που κάποιοι ίσως σκεφτούν έστω να ψελλίσουν κάποτε δεν θα είναι αρκετή, για να καλύψει τα κροκοδείλια δάκρυά τους…