Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Νόστιμα και καινοτόμα


Γιαούρτι, επιδόρπιο γιαούρτης από βουβαλίσιο γάλα, ψωμί από χαρουπάλευρο και καπνιστά μύδια είναι οι διατροφικές προτάσεις φοιτητών του τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Τα καινοτόμα προϊόντα παρουσιάστηκαν και βραβεύτηκαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ με σκοπό την προώθηση των προτάσεων των φοιτητών σε φορείς και επιχειρήσεις. Το πρώτο βραβείο απέσπασαν η Καλλιόπη Βλάχβεη και ο Χριστόδουλος Δεληγεωργάκης για το γιαούρτι και το επιδόρπιο γιαούρτης από βουβαλίσιο γάλα. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο φοιτητής Χριστόδουλος Δεληγεωργάκης, «το καινοτόμο είναι ότι δεν χρησιμοποιήσαμε βουβαλίσιο γάλα σε ποσοστό 100%, αλλά καταφέραμε να παρασκευάσουμε γιαούρτι από 50% αγελαδινό και 50% βουβαλίσιο γάλα με την προσθήκη πρωτεϊνών γάλακτος, το οποίο προσομοίαζε το 100% βουβαλίσιο, αφού όσοι το δοκίμασαν δεν κατάλαβαν τις προσμείξεις». Πρόσθεσε ότι η τιμή του τελικού προϊόντος διαμορφώνεται σε χαμηλά επίπεδα, αφού το βουβαλίσιο γάλα κοστίζει 1,40 ευρώ το λίτρο και το αγελαδινό μόλις 0,40 λεπτά. «Αρκετοί ερευνητές», εξηγεί ο κ. Δεληγεωργάκης, «έχουν υποστηρίξει ότι η θρεπτική αξία του γάλακτος του βούβαλου είναι υψηλότερη από αυτήν του αγελαδινού και αυτό γιατί περιέχει 18% περισσότερα στερεά και κατά συνέπεια περισσότερο λίπος και πρωτεΐνες, προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες για ανάπτυξη διαφόρων γαλακτοκομικών προϊόντων και μεγαλύτερη απόδοση κατά την παρασκευή τους. Σε σχέση με το αγελαδινό περιέχει 54% περισσότερο σίδηρο». Ακόμη ένα πλεονέκτημα του βουβαλίσιου γάλακτος είναι τα χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης, όπως και η μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο.


ΨΩΜΙ ΑΠΟ ΧΑΡΟΥΠΑΛΕΥΡΟ
Ψωμί από αλεύρι σπόρων χαρουπιού χωρίς γλουτένη, που απευθύνεται κυρίως σε ανθρώπους που πάσχουν από τη νόσο κοιλιοκάκη, παρασκεύασαν οι φοιτήτριες Φωτεινή Χρυσανθοπούλου και Μάρθα Ζιώγα. «Συνήθως το χαρουπάλευρο παράγεται από όλο το λοβό του χαρουπιού, αλλά εμείς το δημιουργήσαμε χρησιμοποιώντας μόνον τους σπόρους που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, διαιτητικές ίνες και χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Για την παρασκευή του μίγματος ψωμιού το εμπλουτίσαμε με ρυζάλευρο και με βοηθητικές ύλες αρτοποίησης και έτσι παρασκευάσαμε ένα προϊόν που εμφανίζει μεγαλύτερη διατροφική αξία από το κοινό αλεύρι σίτου», εξηγεί η Φωτεινή Χρυσανθοπούλου. Όπως διαπίστωσαν οι φοιτήτριες στην εργασία τους, για να παραχθεί ένα προϊόν ελεύθερο από γλουτένη, πρέπει να υπάρχει ξεχωριστή γραμμή παραγωγής σε ένα εργοστάσιο, καθώς τα άλευρα δεν πρέπει να έρθουν σε επαφή με αυτά που περιέχουν γλουτένη. «Παρασκευάσαμε ένα μείγμα αλεύρων, το οποίο ονομάσαμε ‘Χάρμα’, και το συσκευάσαμε σε σακουλάκια των 300 γραμμαρίων, προτείνοντας ως τιμή πώλησης τα 2,70 ευρώ το κιλό», συμπλήρωσε η κ. Χρυσανθοπούλου.

ΜΥΔΙΑ ΚΑΠΝΙΣΤΑ ΜΕ Ω3 ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ
Τα μύδια της Χαλάστρας ήταν η αφορμή για την παραγωγή καπνιστών μυδιών από το φοιτητή Θεόδωρο Καμπούρη, ο οποίος κατάγεται από την πιο παραγωγική περιοχή της Ελλάδας σε καλλιέργεια μυδιών. Στο πλαίσιο πτυχιακής εργασίας στο τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων μαζί με τη συμφοιτήτριά του Ζωή Ρουμελιώτη εκπόνησε μελέτη για την παραγωγή καπνιστών μυδιών, σύμφωνα με την οποία διατηρούν τη θρεπτική και αυξάνουν την εμπορική αξία τους. Για τη μέθοδο επεξεργασίας καπνιστών μυδιών οι δύο φοιτητές χρησιμοποίησαν μία βελτιστοποιημένη μέθοδο υγρής κάπνισης, κατά την οποία αποφεύγονται τα μη υδατοδιαλυτά επικίνδυνα συστατικά του καπνού, ακολουθώντας τον πιο υγιεινό τρόπο μαγειρέματος, που είναι στον ατμό. Μεγάλο πλεονέκτημα των συγκεκριμένων καπνιστών μυδιών είναι ότι διατηρούν ανέπαφα τα Ω3 λιπαρά οξέα, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει με τους συνήθεις τρόπους μαγειρέματος, όπως το τηγάνισμα. Έτσι διατηρούν την υψηλή διατροφική αξία των νωπών μυδιών και είναι κατάλληλα προς κατανάλωση από όλες τις ομάδες των καταναλωτών, ακόμη και από όσους έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Άλλο ένα πλεονέκτημα σύμφωνα με τον Θ. Καμπούρη είναι «ότι γίνεται κάπνιση και αποστείρωση ταυτόχρονα, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο προϊόν, με το χαρακτηριστικό άρωμα καπνιστού, που είναι αποδεκτό από τη μεγαλύτερη μερίδα των καταναλωτών και παράλληλα με την αποστείρωση παράγεται ένα προϊόν ασφαλές». Επειδή όμως σημαντικό ρόλο για ένα προϊόν έχει η συσκευασία και η μορφή με την οποία θα διακινηθεί στην αγορά, τα καπνιστά μύδια, εκτιμούν οι μελετητές, μπορούν να πουληθούν σε πλαστική συσκευασία κενού αέρος, καθώς και τοποθετημένα σε γυάλινο βάζο ή πλαστικό περιέκτη μαζί με διάλυμα υγρού καπνού ή ελαιολάδου μαζί με κάποιο είδος σάλτσας. «Πρόκειται για ένα προϊόν που με το συνδυασμό όλων των χαρακτηριστικών που ήδη προανέφερα -δηλαδή το ότι είναι υγιεινά για τον καταναλωτή, διατηρούν τα Ω3 λιπαρά οξέα, γίνεται κάπνιση και αποστείρωση ταυτόχρονα, το μεγάλο χρονικό διάστημα συντήρησης, η ευελιξία στη συσκευασία, ο τρόπος κατανάλωσης, καθώς και το χαμηλό κόστος επεξεργασίας- αποτελεί μία ασφαλή επένδυση όχι μόνο για την εγχώρια αλλά και για τη διεθνή αγορά», συμπληρώνει ο Θ. Καμπούρης. «Τα καπνιστά μύδια μπορούν να συντηρηθούν για μεγάλο διάστημα και να καταναλωθούν, όπως είναι, χωρίς περαιτέρω μαγείρεμα για ουζομεζέ ή ελαφρώς μαγειρεμένα μαζί με άλλα είδη τροφίμων, όπως ζυμαρικά, ρύζι, σάλτες κ.ά.», αναφέρει ο φοιτητής, προσθέτοντας ότι η παραγωγή τους δεν αποτελεί επένδυση υψηλού ρίσκου, διότι η μέθοδος παραγωγικής διαδικασίας που ακολουθήθηκε είναι πολύ οικονομική.
"Μ"