Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Γυρολόγοι βελονιστές

Θραύση κάνουν στη Θεσσαλονίκη το τελευταίο διάστημα οι βελονιστές-μαϊμού. Πρόκειται για περίπου 40-50 επιτήδειους, οι οποίοι υποδύονται τους γιατρούς κι εφαρμόζουν τον βελονισμό ακόμη και σε... πατάρια καταστημάτων, εξαπατώντας τους πολίτες που αναζητούν θεραπεία για διάφορες παθήσεις.

 Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr

Ωστόσο, όχι μόνο δεν θεραπεύουν, αλλά θέτουν και σε κίνδυνο την ίδια την υγεία των πολιτών, καθώς δεν διαθέτουν πτυχίο Ιατρικής, ούτε κι έχουν εκπαιδευτεί ποτέ στον βελονισμό. Φυσικά, παρέχουν τις «υπηρεσίες» τους με το αζημίωτο, ζητώντας από 10 έως και 70 ευρώ, χωρίς καν να δίνουν απόδειξη.
Τις καταγγελίες αυτές έκαναν χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) Δημήτρης Τσάμης, ο πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Βελονισμού Βορείου Ελλάδος Δημήτρης Βασιλάκος και ο γενικός γραμματέας της Εταιρείας Ηλίας Κωνσταντινίδης. Παράλληλα, τόνισαν ότι οι πολίτες οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην εμπιστεύονται την υγεία τους στον πρώτο τυχόντα, ενώ επισήμαναν ότι πρέπει να γίνουν επώνυμες καταγγελίες από ασθενείς προκειμένου να παρέμβει ο εισαγγελέας.
«Είναι απαράδεκτο και απάνθρωπο άτομα που δεν ξέρουν ή νομίζουν ότι ξέρουν ή έχουν ημιμάθεια να εφαρμόζουν τον βελονισμό σε ανυποψίαστους πολίτες. Θεωρητικά, ο βελονισμός δεν έχει παρενέργειες, ωστόσο δεν παύει να είναι μια χειρουργική εξειδίκευση, διότι βάζουμε βελόνες στο σώμα του ασθενούς. Επιπλέον, ο βελονισμός επηρεάζει τον οργανισμό, ο οποίος εκκρίνει διάφορες ορμονικές ουσίες», εξήγησε ο κ. Βασιλάκος.
Παράλληλα, ανέφερε ότι οι βελονιστές-μαϊμού είναι δύο κατηγοριών: από τη μια είναι αυτοί που ανήκουν στον υγειονομικό χώρο, όπως νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές και μαίες, κι από την άλλη είναι αυτοί που είναι τελείως άσχετοι με τον υγειονομικό κλάδο (π.χ. κάποιοι Κινέζοι). Και στις δύο περιπτώσεις απαγορεύεται από τον νόμο να εφαρμόζουν τον βελονισμό, ο οποίος είναι ιατρική πράξη.

ΠΩΣ ΔΡΟΥΝ
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε και ο κ. Κωνσταντινίδης, ο οποίος έκανε λόγο για αντιποίηση επαγγέλματος και διευκρίνισε ότι ο βελονισμός δεν είναι ειδικότητα αλλά ιατρική πράξη.
«Η βελόνα, αν δεν ξέρεις να τη χρησιμοποιείς, μπορεί να τρυπήσει το ήπαρ ή τον πνεύμονα του ασθενούς. Έχουμε ακούσει για έναν Κινέζο που δεν είναι καν γιατρός, για έναν που κάνει βελονισμό στο πατάρι μαγαζιού δήθεν δωρεάν, αλλά παίρνει λεφτά, καθώς και για μια μαία που κάνει βελονισμό εδώ και 20 χρόνια. Υπολογίζουμε ότι είναι περίπου 40-50 άτομα που δρουν παράνομα στη Θεσσαλονίκη. Όσο για το κόστος, παίρνουν από 10 έως 70 ευρώ για κάθε επίσκεψη χωρίς απόδειξη, ενώ οι νόμιμοι γιατροί παίρνουν από 30 έως 60 ευρώ με απόδειξη», επισήμανε ο κ. Κωνσταντινίδης.
Παράλληλα, ανέφερε ότι ο πιστοποιημένος γιατρός-βελονιστής μπορεί να διαγνώσει κι άλλες ασθένειες σε έναν ασθενή, κάτι που δεν μπορεί να κάνει ο παράνομος βελονιστής. Μάλιστα, ανέφερε το παράδειγμα ενός 45χρονου στρατιωτικού, ο οποίος ήρθε στο ιατρείο του για να κάνει βελονισμό για αδυνάτισμα. Τότε ο κ. Κωνσταντινίδης εντόπισε κάτι στον μαστό του και τον έστειλε για περαιτέρω εξετάσεις. Ο ασθενής είχε καρκίνο και τελικά χειρουργήθηκε πριν να κάνει μετάσταση.
Ο πρόεδρος του ΙΣΘ Δημήτρης Τσάμης ανέφερε ότι εκτός από τους βελονιστές-μαϊμού υπάρχουν και ομοιοπαθητικοί-μαϊμού, οι οποίοι εμφανίζονται ως σύμβουλοι μητρότητας ή θηλασμού. Παράλληλα, είπε ότι σε καιρούς κρίσης η πενία τέχνας κατεργάζεται, γεγονός που μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για τους πολίτες, οι οποίοι οφείλουν να είναι σε εγρήγορση.

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ο βελονισμός ενδείκνυται για την αντιμετώπιση 55 παθήσεων (π.χ. πονοκέφαλοι, μέση, παθήσεις ψυχοσωματικές, παραλύσεις, νευραλγίες κ.ά.). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν βελονισμό και σε ιδιώτες, αλλά και σε 24 δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας. Στη Θεσσαλονίκη μπορούν να κάνουν βελονισμό στα ιατρεία πόνου του «ΑΧΕΠΑ» και του «Ιπποκράτειου».
Η Ιατρική Εταιρεία Βελονισμού Βορείου Ελλάδος εκπαιδεύει στον βελονισμό με σεμινάρια 300 ωρών περίπου 200 γιατρούς ετησίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Μέχρι τώρα έχουν εξειδικευτεί περίπου 1.500 γιατροί, εκ των οποίων οι 500 στη Βόρεια Ελλάδα.