Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Από «κόσκινο» όλες οι άδειες οπλοφορίας

Στο ...στόχαστρο της ΕΛΑΣ θα βρεθούν όλες οι άδειες οπλοφορίας που έχουν χορηγηθεί, με αυστηροποίηση των προϋπόθεσεων έκδοσης. Η εισήγηση έγινε από τον αρχηγό της αστυνομίας, σε συνέχεια της εντολής του υπουργού Δημόσιας Ταξης για επανεξέταση από μηδενική βάση των αδειών που έχουν δοθεί σε βουλευτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σύντομα αναμένεται να προωθηθεί και η σχετική νομοθετική ρύθμιση και όπως έγινε γνωστό, καθιερώνετται πλέον η πιστοποίηση όχι μόνο των τυπικών προϋποθέσεων, αλλά και των προϋποθέσεων γνώσης χρήσης όπλου, από τριμελή Επιτροπή αστυνομικών, ένας εκ των οποίων θα έχει την ειδικότητα του οπλουργού.

Οι νέες προϋποθέσεις που εισάγονται είναι:
Η άρτια γνώση χειρισμού του όπλου από το πρόσωπο το οποίο έχει κριθεί ότι πληροί τις αναγκαίες τυπικές προϋποθέσεις για χορήγηση άδειας οπλοφορίας. (Διευκρινίζεται ότι δεν αρκεί η γενική στοιχειώδης γνώση περί πυροβόλων όπλων, αλλά η επαρκής γνώση του συγκεκριμένου τύπου όπλου, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλοί τύποι όπλων με διαφορετικά τεχνικά χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες στη χρήση τους).
"Εθνος"

Στοιχειώδης γνώση των κανόνων φύλαξης του όπλου
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έργο της επιτροπής θα είναι η εξέταση των προσώπων τα οποία πληρούν τις απαραίτητες τυπικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας οπλοφορίας και η πιστοποίηση ή μη της ικανότητάς τους να φέρουν πυροβόλο όπλο.

Επίσης, από την Επιτροπή θα εξεταστούν, σε μία μεταβατική περίοδο, η διάρκεια της οποίας θα καθοριστεί στο πλαίσιο της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, όλα τα πρόσωπα στα οποία έχει ήδη χορηγηθεί άδεια οπλοφορίας, σχετικά με την ικανότητά τους να φέρουν όπλο, αλλά και σχετικά με το εάν εξακολουθούν να υφίστανται οι λόγοι της αρχικής χορήγησης άδειας.

Αυτονόητο είναι ότι στην περίπτωση που η Επιτροπή αποφανθεί αρνητικά ως προς την ικανότητα των προσώπων αυτών να φέρουν πυροβόλο όπλο ή ως προς την ύπαρξη των λόγων για τους οποίους χορηγήθηκε, η άδεια θα ανακαλείται άμεσα.

Τέλος, όπως διευκρινίζεται, από την Επιτροπή θα εξετάζονται και τα πρόσωπα στα οποία έχει εκδοθεί άδεια οπλοφορίας σε κάθε περίπτωση αντικατάστασης του όπλου το οποίο νομίμως φέρουν, από όπλο άλλου τύπου.

Σε πρόσωπα στα οποία έχει χορηγηθεί άδεια οπλοφορίας και δεν προσέλθουν να εξεταστούν από την Επιτροπή εντός του προβλεπόμενου χρονικού πλαισίου, η άδεια θα ανακαλείται αυτομάτως μετά την παρέλευση του χρόνου αυτού.

Σημειώνεται ότι για την εν λόγω εξέταση, η οποία θα επαναλαμβάνεται ανά τριετία, θα θεσπιστεί η καταβολή παραβόλου υπέρ του Δημοσίου.