Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής: Σημαντικό βήμα για μια βιώσιμη ευρωπαϊκή αλιεία



«Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο καταφέραμε να πετύχουμε συμφωνία για το μέλλον της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής. Ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τη βιώσιμη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών θαλασσών και την ευημερία των αλιέων μας.

Η αναθεώρηση της Κ.Αλ.Π ήταν επιτακτική καθώς η ισχύουσα πολιτική είχε οδηγήσει στην υπεραλίευση, την υπερβολική γραφειοκρατία και, ουσιαστικά, στο «άδειασμα» των ευρωπαϊκών θαλασσών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Μεσόγειος στην οποία πάνω από το 80% των αλιευμάτων υπεραλιεύονται. Το επάγγελμα του αλιέα έχει επέλθει σε τέλμα και η εξάρτηση των Ευρωπαϊκών χωρών από εισαγωγές αμφιβόλου ποιότητος αλιευτικών προϊόντων από τρίτες χώρες είχε φτάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο.
  Η αναθεωρημένη Κ.Αλ.Π. είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα μιας ρεαλιστικής ευρωπαϊκής πολιτικής που θα είναι ευεργετική για τα κράτη μέλη και ιδίως για την Ελλάδα που είναι τόσο στενά συνδεδεμένη με τη θάλασσα.

Η συμφωνία έρχεται να επισφραγίσει την Ευρωπαϊκή θέληση για αλλαγή και στροφή προς μια βιώσιμη αλιεία, τόσο κοινωνικά όσο και περιβαλλοντικά.
Το Ευρ. Κοινοβούλιο - για πρώτη φορά ως συν-νομοθέτης σε θέματα αλιείας - έκανε σκληρές προσπάθειες για την προαγωγή των συμφερόντων των ευρωπαίων πολιτών. Οφείλω, τέλος, να επισημάνω την επιμονή και την προσπάθεια της Επιτρόπου αρμόδιας για θέματα Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας, κας Δαμανάκη για την επίτευξη αυτής της συμφωνίας», υπογράμμισε ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ιωάννης Α. Τσουκαλάς, αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Αλιείας του Ευρ. Κοινοβουλίου.

Τα σημαντικότερα σημεία της συμφωνίας:

  • Θέσπιση ενός νομικά δεσμευτικού στόχου για την αποκατάσταση των αλιευτικών αποθεμάτων

Κατά τον καθορισμό των ετήσιων ποσοστώσεων, οι υπουργοί Αλιείας υπερβαίνουν συχνά τις επιστημονικές συστάσεις με αποτέλεσμα τα αποθέματα να μειώνονται με εκπληκτικά γρήγορο ρυθμό. Η νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική περιλαμβάνει έναν νομικά δεσμευτικό στόχο για τον τερματισμό της υπεραλίευσης έως το 2015, όπου είναι δυνατόν, και το αργότερο έως το 2020, για όλα τα αποθέματα. Το μέτρο αυτό θα συμβάλλει στην αύξηση των αλιευτικών αποθεμάτων στην Ευρώπη κατά 15 εκατομμύρια τόνους.

  • Νομική υποχρέωση για την εκφόρτωση αλιευμάτων και τη μείωση των απορρίψεων

Μέχρι πρότινος, οι αλιείς δεν μπορούσαν να εκφορτώνουν αλιεύματα πάνω από τις επιτρεπόμενες ποσοστώσεις, με αποτέλεσμα να ρίχνουν πίσω στη θάλασσα ψάρια που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τροφή καθώς και ψάρια χωρίς εμπορική αξία. Η σπατάλη αυτή ανέρχεται σε 1,7 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Η νέα πολιτική θα θέσει τέλος στην εν λόγω πρακτική. Ξεκινώντας με την αλιεία πελαγικών ειδών από το 2015 και περιλαμβάνοντας σταδιακά όλο και περισσότερα είδη αλιευμάτων μέχρι το 2019, οι αλιείς θα έχουν νομική υποχρέωση να εκφορτώνουν το 95% των ψαριών που αλιεύουν. Θα ενθαρρύνονται, επίσης, να χρησιμοποιούν πιο επιλεκτικά αλιευτικά εργαλεία ώστε να μην καταναλώνονται άσκοπα οι ποσοστώσεις.

  • Μακροπρόθεσμα σχέδια διαχείρισης

Ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο διαχείρισης θα σχεδιαστεί για κάθε τύπο αλιείας σύμφωνα με τις επιστημονικές συστάσεις και λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε τύπου. Στόχος είναι η αποκατάσταση και διατήρηση των αλιευτικών αποθεμάτων πάνω από τα επίπεδα παραγωγής της μέγιστης βιώσιμης απόδοσης.

  • Περιφεριοποίηση

Η μικροδιαχείριση από τις Βρυξέλλες θα μειωθεί. Καθημερινές αποφάσεις σχετικά με τη λειτουργία των επιμέρους τύπων αλιείας καθώς και τα μέτρα διατήρησης που απαιτούνται θα λαμβάνονται, σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό, από τα περιφερειακά γνωμοδοτικά συμβούλια, τους αλιείς και τους επιστήμονες από τις χώρες που συμμετέχουν σε αλιευτικές δραστηριότητες.

  • Προσαρμογή της αλιευτικής δυνατότητας

Τα κράτη μέλη έχουν την υποχρέωση να ευθυγραμμίσουν την αλιευτική τους ικανότητα με τις διαθέσιμες αλιευτικές δυνατότητες, διακινδυνεύοντας αλλιώς τη διακοπή της όποιας ευρωπαϊκής οικονομικής στήριξης.

  • Βιώσιμες αλιευτικές συμφωνίες

Τα ευρωπαϊκά σκάφη που αλιεύουν υπερπόντια έχουν κατηγορηθεί πολλές φορές για υπερβολική εκμετάλλευση αποθεμάτων. Η νέα πολιτική τονίζει ότι οι μελλοντικές αλιευτικές συμφωνίες με τρίτες χώρες θα πρέπει να σέβονται τις δημοκρατικές αρχές και τα ανθρώπινα δικαιώματα.


  • Έλεγχος και εφαρμογή

Η νέα πολιτική απαιτεί τη δημιουργία και καθιέρωση ενός ευρωπαϊκού πλαισίου ελέγχου, επιθεώρησης και επιβολής των νέων μέτρων. Στοχεύει, επίσης, στην προώθηση της συνεργασίας για τον εντοπισμό αποτελεσματικών, αναλογικών και αποτρεπτικών κυρώσεων.


  • Καταπολέμηση της παράνομης, λαθραίας και άναρχης (ΠΛΑ) αλιείας

Η νέα πολιτική ενισχύει τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ελέγχου της Αλιείας για την καταπολέμηση της ΠΛΑ αλιείας και την προώθηση συμφωνιών με τρίτες χώρες για την αποτελεσματική της εξάλειψη.

Η συμφωνία απαιτεί την επίσημη συναίνεση των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αναμένεται να δοθεί χωρίς πρόβλημα.
Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα κληθεί επίσης να δώσει την έγκρισή της για την έναρξη ισχύος της συμφωνημένης Κ.Αλ.Π.