Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Δεκαοχτάχρονη δημιούργησε φορτιστή 20 δευτερολέπτων, τον γρηγορότερο στον κόσμο

Στα 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να συρρικνώσει τον χρόνο φόρτισης κινητών τηλεφώνων η συσκευή αποθήκευσης ενέργειας που ανέπτυξε η 18χρονηEesha Khare από την Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών.
Μέχρι στιγμής η μικροσκοπική συσκευή έχει τροφοδοτήσει μόνο έναν λαμπτήρα φωτοδιόδων LED, ωστόσο οι προοπτικές της είναι πολύ καλύτερες.

Η 18χρονη κέρδισε το βραβείο του καλύτερου νεαρού επιστήμονα στον διεθνή διαγωνισμό της Intelγια τις επιστήμες και τη μηχανική, που πραγματοποιήθηκε στο Φοίνιξ της Αριζόνα, με έπαθλο 50.000 δολάρια.
Όπως υποστηρίζει, η συσκευή της μελλοντικά θα μπορούσε να φορτίσει μπαταρίες αυτοκινήτων, κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικές συσκευές που λειτουργούν με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.
«Το τηλέφωνό μου συνέχεια κλείνει από μπαταρία», απάντησε η νεαρή όταν ρωτήθηκε ποια ήταν η πηγή της έμπνευσής της.
Ο υπερπυκνωτής που ανέπτυξε μπορεί να πραγματοποιήσει 10.000 κύκλους φόρτισης και αποφόρτισης, ενώ οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες μπορούν να επαναφορτιστούν μόνο 1.000 φορές.
Η συσκευή μπορεί να φορτίσει άλλες ηλεκτρονικές συσκευές σε 20 με 30 δευτερόλεπτα και ήδη έχει κερδίσει το ενδιαφέρον της Google.
Η νεαρή μαθήτρια θα συνεχίσει τις σπουδές της στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

econews