Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Δωρεάν εξετάσεις για την ακράτεια


Δωρεάν ουρολογικούς ελέγχους για την ακράτεια σε όλη την Ελλάδα, για άνδρες και γυναίκες, διοργανώνει από τη Δευτέρα 27 έως και την Παρασκευή 31 Μαΐου η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία (ΕΟΕ).

Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr

Οι πολίτες που ενδιαφέρονται να κλείσουν ραντεβού, μπορούν να τηλεφωνούν στην ειδική γραμμή της ΕΟΕ το 21 21 21 1050 (αστική χρέωση) καθημερινά, από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, προκειμένου να ζητούν πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τα συνεργαζόμενα ιατρεία και νοσοκομεία που συμμετέχουν στους δωρεάν ελέγχους.
Πρόκειται για μία πρωτοβουλία της ΕΟΕ που υλοποιείται στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την ακράτεια και το σύνδρομο υπερλειτουργικής κύστης με το σύνθημα «Γιατί να αλλάζεις ακόμα πάνες, όταν μπορείς να αλλάξεις ζωή».
Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν και η ακράτεια είναι μία νόσος που επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα του πάσχοντος και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής του, υπολογίζεται ότι πάνω από το 50% των ασθενών δεν συμβουλεύονται τον ειδικό ουρολόγο και κρύβουν το πρόβλημά τους, υποφέροντας.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ
Όπως επισημαίνει η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία, η ακράτεια χαρακτηρίζεται από απώλεια ούρων χωρίς τη θέληση του ασθενούς. Οι συχνότερες μορφές είναι η ακράτεια προσπαθείας, η οποία εμφανίζεται όταν ο ασθενής βήχει, φτερνίζεται, γελά ή σηκώνει βάρος και η επιτακτική ακράτεια, που συνοδεύεται από ξαφνική και έντονη επιθυμία για ούρηση και χαρακτηρίζει το σύνδρομο της υπερλειτουργικής κύστης.
Η ακράτεια προσπαθείας είναι η συχνότερη μορφή και αφορά στο 20% των γυναικών, ηλικίας από 20 έως 65 ετών, κυρίως μετά την εμμηνόπαυση ή γυναίκες πολύτοκες και υπέρβαρες.
Η υπερλειτουργική κύστη είναι επίσης πολύ συχνή, καθώς αφορά περίπου στο 12% των ανδρών και γυναικών, ηλικίας άνω των 40 ετών. Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε περισσότερους από 650.000 πάσχοντες.
Τα συμπτώματά της είναι η επιτακτικότητα (αιφνίδιο, ισχυρό αίσθημα επιθυμίας για ούρηση), η συχνουρία (ούρηση 8 ή περισσότερες φορές το 24ωρο), η νυκτουρία (ούρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας) και η επιτακτική ακράτεια ούρων (ακούσια διαφυγή ποσότητας ούρων έπειτα από απότομο και συνεχές αίσθημα επιτακτικής ούρησης, που δεν μπορεί να ανασταλεί).

ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η ακράτεια ούρων επηρεάζει αρνητικά την καθημερινότητα των ασθενών. Συγκεκριμένα, περιορίζει την κοινωνική τους ζωή, καθώς δεν μπορούν να ταξιδέψουν, να πάνε στον κινηματογράφο ή σε άλλες εκδηλώσεις. Αντίθετα, επιλέγουν να μείνουν σπίτι, ώστε να έχουν εύκολη πρόσβαση στην τουαλέτα. Επίσης, δεν απολαμβάνουν τον νυκτερινό ύπνο, γιατί σηκώνονται δύο ή περισσότερες φορές να ουρήσουν κι αποφεύγουν τις σεξουαλικές σχέσεις, φοβούμενοι τη διαφυγή ούρων.
Οι πάσχοντες αντιμετωπίζουν προβλήματα και στον εργασιακό τους χώρο, ενώ διακατέχονται από αισθήματα ντροπής, απομόνωσης και κατάθλιψης.

Διάγνωση και αντιμετώπιση

Η διάγνωση της νόσου γίνεται εύκολα από τον ειδικό ουρολόγο, κυρίως βάσει των συμπτωμάτων αλλά και με τη βοήθεια απλών ερωτηματολογίων. Παράλληλα, με την καθοδήγηση του ειδικού, γίνεται η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας και η αποτελεσματική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της νόσου.
Η αντιμετώπιση της νόσου βοηθάει τους πάσχοντες να απαλλαγούν από τα ενοχλητικά συμπτώματα, που τους φέρνουν συχνά σε δύσκολη θέση. Ταυτόχρονα, τους δίνει τη δυνατότητα να συμμετέχουν ξανά στις αγαπημένες τους κοινωνικές δραστηριότητες, να ασκήσουν χωρίς προβλήματα τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις και να βελτιώσουν τις διαπροσωπικές τους σχέσεις αλλά και τη συνολική ποιότητα ζωής τους.

Προκήρυξη: 53 θέσεις επικουρικών γιατρών για τα νησιά

Στην προκήρυξη 53 θέσεων επικουρικών γιατρών για την ενίσχυση των νοσοκομειακών μονάδων της νησιωτικής Ελλάδας προχώρησε το Υπουργείο Υγείας, με απόφαση του υπουργού, Ανδρέα Λυκουρέντζου.
Οι επικουρικοί γιατροί θα εργαστούν με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου δωδεκάμηνης διάρκειας, ενώ η επιλογή τους πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και μέσω των προβλεπόμενων εκ του νόμου διαδικασιών.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου, «με την απόφαση αυτή συνεχίζεται απρόσκοπτα η στελέχωση των δομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση, στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η υλοποίηση του σχεδιασμού ενίσχυσης των μονάδων εντατικής θεραπείας και των νοσηλευτικών μονάδων της νησιωτικής Ελλάδος».

Φεστιβάλ: Η «Λάμψη» για τον παιδικό καρκίνο

Φεστιβάλ με τίτλο «Φεστιβάλ Λάμψης - Γιατί ο παιδικός καρκίνος μπορεί να ιαθεί» διοργανώνουν αύριο, στις πέντε το απόγευμα, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (στον αίθριο χώρο ανάμεσα στη Νέα Φιλοσοφική και τη Νομική σχολή), οι εθελοντές φοιτητές του ΑΠΘ, το Τμήμα Ψυχολογίας ΑΠΘ και το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που εντάσσεται στο πλαίσιο της δράσης που έχει αναπτύξει ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες Βόρειας Ελλάδας «Λάμψη», ο οποίος από το 2005 συνεργάζεται με το τμήμα Ψυχολογίας του ΑΠΘ, με στόχο την υποστήριξη των παιδιών που νοσηλεύονται στις παιδοογκολογικές κλινικές της Θεσσαλονίκης.
Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, «στόχος του φεστιβάλ είναι η ενημέρωση της πανεπιστημιακής κοινότητας σε θέματα του παιδικού καρκίνου και η διάχυση της δράσης μας στους χώρους του πανεπιστημίου. Ελπίζουμε έτσι να δώσουμε ένα άλλο παράδειγμα για το πώς θα μπορούσαν να υποστηρίζονται τα παιδιά και οι οικογένειές τους, πέρα από την κυρίαρχη φιλανθρωπική λογική των ημερών μας».
Το πρόγραμμα του φεστιβάλ έχει ως εξής:
17:00-20:00 Λειτουργία παιδότοπου με πολλά ομαδικά παιγνίδια.
20-00-21:00 Συζήτηση-ομιλία με θέμα «Αλήθειες για τον παιδικό καρκίνο»
21:00 Έναρξη συναυλίας