Τρίτη 28 Μαΐου 2013

ΣΕΪΧ ΣΟΥ Κόκκινος συναγερμός για πυρκαγιά

Σε ετοιμότητα θα βρίσκονται το επόμενο διάστημα οι αρμόδιες υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιών λόγω των ανεξέλεγκτων σκουπιδότοπων, των υψηλών θερμοκρασιών και της βλάστησης, που εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων έχει οργιάσει ακόμη και στο Σέιχ Σου.


 Της Φανής Σοβιτσλή
fanisovi@gmail.com

Την ίδια ώρα οι δασικοί δρόμοι δεν έχουν συντηρηθεί, γεγονός που τους καθιστά απροσπέλαστους για τα πυροσβεστικά οχήματα.
Η πυροσβεστική υπηρεσία και η Πολιτική Προστασία επισημαίνουν ότι οι δήμοι πέριξ του Σέιχ Σου αλλά και οι αρμόδιοι για την αποψίλωση της βλάστησης φορείς πρέπει να επέμβουν άμεσα, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Ήδη η φωτιά που εκδηλώθηκε προ ημερών στο στρατόπεδο Γκόνου έθεσε σε συναγερμό την πυροσβεστική υπηρεσία, η οποία εκτιμά ότι στην περιοχή δεν είχαν γίνει προληπτικές ενέργειες.
Στη διάρκεια χθεσινής σύσκεψης στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με επικεφαλής τον αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Γιώργο Τσαμασλή και τους υπεύθυνους της αυτόνομης διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Μητροπολιτικής Επιτροπής τονίστηκε ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι δύσκολο λόγω των καιρικών συνθηκών, ενώ επισημάνθηκε ότι η πυκνή βλάστηση, η έλλειψη συντήρησης των δασικών δρόμων αλλά και οι σκουπιδότοποι που λειτουργούν με την ανοχή των δήμων είναι παράγοντες επιβαρυντικοί. «Είναι γεγονός ότι η βλάστηση δεν έχει αποψιλωθεί και οι δασικοί δρόμοι δεν έχουν συντηρηθεί με ευθύνη όλων μας, γεγονός που δεν θα επιτρέψει στα πυροσβεστικά οχήματα να επέμβουν, όποτε χρειαστεί», σημείωσε ο κ. Τσαμασλής, για να προσθέσει ότι τώρα γίνεται προσπάθεια από τη δασική υπηρεσία Θεσσαλονίκης για τη συντήρηση των δρόμων και για άλλες σχετικές παρεμβάσεις.

ΠΛΗΓΗ ΟΙ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΙ
Σοβαρές ευθύνες στους δήμους της Θεσσαλονίκης τόσο για την ανοχή που δείχνουν στη λειτουργία ανεξέλεγκτων χωματερών όσο και για την έλλειψη μέτρων πυροπροστασίας και σχεδίων ακόμη και για εκκένωση περιοχών σε περίπτωση μεγάλης φωτιάς επέρριψε ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης Κώστας Κοκολάκης. Τόνισε ότι επίσημα μπορεί να μην υπάρχουν Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), αλλά δυστυχώς ζουν και βασιλεύουν, όπως είπε, οι χωματερές πέριξ αρκετών δήμων της Θεσσαλονίκης.
«Τα σημεία αυτά είναι γνωστά στους δήμους, όπως στην περιοχή των Διαβατών και στην περιοχή του αεροδρομίου ‘Μακεδονία’, τα οποία είναι γεμάτα με μπάζα και σκουπίδια. Και οι δήμοι είναι απολύτως υπεύθυνοι να σταματήσουν τη λειτουργία αυτών των χωματερών, πριν να είναι αργά», σημείωσε ο κ. Κοκολάκης. Σε ό,τι αφορά τα κονδύλια που χορηγεί το υπουργείο Εσωτερικών για τη δασοπροστασία, τόνισε ότι φέτος δόθηκαν στους δήμους της Θεσσαλονίκης για την αντιπυρική προστασία 611.300 ευρώ, ποσό που πρέπει να κατευθυνθεί στις δράσεις που θα ιεραρχήσουν οι δήμοι.

ΔΗΜΟΙ Πληρώνουν από την τσέπη τους
Και ενώ οι δήμοι πήραν χρήματα, μη φροντίζοντας όμως να λάβουν μέτρα για την αντιπυρική προστασία, οι φορείς που επεμβαίνουν εθελοντικά σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, όπως οι πυρκαγιές, πληρώνουν από την τσέπη τους. Όπως ανέφερε στο περιθώριο της χθεσινής σύσκεψης ο επίτιμος πρόεδρος της αερολέσχης Θεσσαλονίκης Χρήστος Παπαζαφειρίου, «οι φορείς που δρουν εθελοντικά έχουν έξοδα, τα οποία καλύπτουν από τη δική τους τσέπη. Για παράδειγμα μία δίωρη πτήση της αερολέσχης στοιχίζει 400 ευρώ, ποσό που πληρώνουν οι ίδιοι οι πιλότοι, καθώς ο φορέας ζητά κάθε χρόνο κάποια χρήματα για τα καύσιμα, αλλά δεν τα παίρνει ποτέ, οπότε τη θυσία την κάνουν οι πιλότοι μόνοι τους».
Σε ό,τι αφορά πάντως τον απολογισμό της περσινής περιόδου, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία το 2012 σημειώθηκαν 168 πυρκαγιές έναντι 250 το 2011. Παρά τη μείωση όμως των περιστατικών κατά 18% δεν φαίνεται να υπήρξε μεγάλη διαφορά στις καμένες εκτάσεις, που το 2012 υπολογίστηκαν σε 3.210 στρέμματα έναντι 3.330 στρεμμάτων το 2011.