Τρίτη 28 Μαΐου 2013

ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» Αναθεωρούνται τα προϊόντα ΠΟΠ

Σε αναθεώρηση των φακέλων των προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) θα προχωρήσει ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός (ΕΛΓΟ) «Δήμητρα», καθώς η στρατηγική που έχει ακολουθηθεί έως τώρα από τη χώρα μας χαρακτηρίζεται λανθασμένη.

 Επιμέλεια: Φώτης Κουτσαμπάρης

Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» δρ. Σέρκος Χαρουτουνιάν στο επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Θεσμοφόρια 2013. H αναβίωση ενός αρχαίου γυναικείου αγροτικού θεσμού. Ο ρόλος της γεωργίας στην εξέλιξη της κοινωνίας και οι νέες προοπτικές», το οποίο διεξήχθη στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης το περασμένο Σάββατο. Ο κ. Χαρουτουνιάν υπογράμμισε σχετικά: «Υπάρχουν περιοχές που έχουν προϊόντα ΠΟΠ, όμως δεν το γνωρίζουν, αλλά και περιοχές που θέλουν να απενταχθούν από αυτά. Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας έχουμε συνολικά 98 τρόφιμα αναγνωρισμένα ως ΠΟΠ και ΠΓΕ. Υπάρχουν ακόμη έξι αιτήσεις για αναγνώριση στην Ε.Ε. και τρεις που βρίσκονται στο στάδιο της δημοσίευσης της αναγνώρισης. Όμως η πιστοποίηση αυτή φαίνεται ότι δεν στηρίχθηκε σε κάποια στρατηγική. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή δώδεκα προϊόντα (αριθμός ρεκόρ στην Ε.Ε.), που, ενώ τα έχουμε πιστοποιήσει ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ και έχουμε στείλει τους φακέλους και πήραμε την αναγνώριση από την Ε.Ε., δεν τα έχουμε ποτέ χρησιμοποιήσει. Μάλιστα από μελέτες που έκανε ο ΕΛΓΟ ‘Δήμητρα’ ανακαλύψαμε ότι από τα 98 ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα που έχουμε στη χώρα μας ελάχιστα έχουν πάρει προστιθέμενη αξία. Όλα τα υπόλοιπα δεν έχουν τη θέση που θα έπρεπε να έχουν στην ελληνική αλλά και τη διεθνή αγορά».

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
Ως πετυχημένα παραδείγματα ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» ανέφερε τα προϊόντα της Σαντορίνης. «Όταν ξεκινήσαμε το 2008, υπήρχαν 113 παραγωγοί φάβας με 960 στρέμματα καλλιέργειας. Σήμερα ο αριθμός παραγωγών φάβας τριπλασιάστηκε και για το ντοματάκι τετραπλασιάστηκε, ενώ παράλληλα αυξήθηκαν και τα στρέμματα καλλιέργειας. Αυτό όμως δεν έγινε τυχαία, αλλά επειδή ο τοπικός Συνεταιρισμός, οι παραγωγοί και η τοπική αυτοδιοίκηση πίστεψαν και αγάπησαν αυτά τα προϊόντα. Αντίθετα σε άλλες περιπτώσεις έχουμε κάποιους που δεν γνωρίζουν τι περιμένουν από την αναγνώριση αυτών των προϊόντων. Το ίδιο συμβαίνει και με τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στα ‘καλάθια’ των περιφερειών. Όλα αυτά τα τοπικά προϊόντα του καλαθιού της κάθε περιφέρειας είναι αδύνατον να προωθηθούν στις αγορές».

ΝΕΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
Αναφερόμενος στους νέους στόχους του οργανισμού ο κ. Χαρουτουνιάν είπε ότι είναι η προώθηση του νέου συστήματος AGRO 7, το οποίο αφορά προδιαγραφές για την παραγωγή προϊόντων από ζώα που δεν εκτρέφονται με γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές. Επίσης η αναθεώρηση των υφιστάμενων προτύπων πιστοποίησης και η εναρμόνισή τους με τα διεθνή αναγνωρισμένα εμπορικά πρότυπα. Ο νέος πρόεδρος του οργανισμού θα δώσει ειδικό βάρος στην ενημέρωση των αγροτών και στο σύστημα παροχής συμβουλών. Ο κ. Χαρουτουνιάν τόνισε ακόμη ότι είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε στην παραγωγή, την αποθήκευση και τη διάθεση γενετικού πολλαπλασιαστικού υλικού για όλες τις παραδοσιακές ποικιλίες. «Θεωρώ ότι η τράπεζα πολλαπλασιαστικού υλικού είναι πολύ πιο απαραίτητη από τη διάσωση μιας συστημικής τράπεζας, για την οποία ο ελληνικός λαός πληρώνει αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ».

«ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑ 2013»
Όσον αφορά τα «Θεσμοφόρια 2013», που πραγματοποιήθηκαν στο Μουσείο της Ακρόπολης το τριήμερο 24 με 26 Μαΐου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης ανακοίνωσε ότι «τίθενται υπό την αιγίδα του υπουργείου όλες οι τοπικές γιορτές ανά την Ελλάδα, ανά προϊόν, ανά περιφέρεια και ταυτόχρονα τίθενται κοινές παράμετροι προδιαγραφών και ποιότητας των τοπικών εκδηλώσεων». Παράλληλα υπογράμμισε ότι τα «Θεσμοφόρια» ως θεσμός συνδέουν τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, δίνοντας προστιθέμενη αξία στα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την Κυριακή με την παρουσίαση από τον εκπρόσωπο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας και επικεφαλής του προγράμματος «Ελληνικό πρωινό» Γιώργο Πίττα της συγκεκριμένης δράσης όλων των περιφερειών της χώρας.