Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Συμβάσεις μακράς διαρκείας στον πόλεμο κατά των κουνουπιών

Τέλος στις καθυστερήσεις και τους γραφειοκρατικούς σκοπέλους που συναντά τα τελευταία χρόνια το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών είναι αποφασισμένη να βάλει από του χρόνου η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Της Φανής Σοβιτσλή
fanisovi@gmail.com

Με δεδομένο ότι οι ψεκασμοί θα αρχίσουν και φέτος τον Ιούνιο, ενώ η όχληση είναι ήδη μεγάλη σε πολλές περιοχές, η περιφέρεια εξετάζει από το 2014 να προχωρήσει σε υπογραφή πολυετούς σύμβασης με τους αναδόχους του έργου.
Στόχος είναι το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών να αποφύγει τη γραφειοκρατία για τον έλεγχο των συμβάσεων στο Ελεγκτικό Συνέδριο και βεβαίως να αρχίζει εγκαίρως, ακόμα και στις αρχές Μαΐου, πριν προλάβουν να αυξηθούν οι πληθυσμοί των κουνουπιών, όπως συνέβη φέτος λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών.
Το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, όπου ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, παραδέχτηκε ότι υπάρχει καθυστέρηση στους ψεκασμούς, την οποία απέδωσε στον έλεγχο συμβατότητας από το Ελεγκτικό Συνέδριο. «Η σύμβαση είναι ήδη στο Ελεγκτικό και περιμένουμε την υπογραφή για να ξεκινήσουμε. Για πρώτη φορά το πρόγραμμα είναι ενιαίο για όλη την περιφέρεια» υπογράμμισε ο περιφερειάρχης.
Σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό από το 2014, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Γ. Τασμασλής σημείωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπογραφούν συμβάσεις τριών και πλέον χρόνων, προκειμένου η διαδικασία να γίνει μία φορά και στη συνέχεια το πρόγραμμα να τρέχει έγκαιρα, απαλλαγμένο από τη γραφειοκρατία.

ΤΑ ΠΟΝΤΙΚΙΑ ΑΝΑΨΑΝ ΤΑ... ΑΙΜΑΤΑ
Εκτός όμως από τους ψεκασμούς για τα κουνούπια, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα προβεί και σε μυοκτονίες στη Χαλκιδική, μέσω προγράμματος που θα υλοποιήσει η Αναπτυξιακή Εταιρεία της περιοχής. Ωστόσο η έγκριση του προγράμματος, ύψους 160.000 ευρώ, με τη συμμετοχή δήμων της Χαλκιδικής, προκάλεσε τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο, η οποία εξέφρασε φόβους για τα σκευάσματα που θα χρησιμοποιηθούν για τις μυκοτονίες, ενώ έθεσε ερωτήματα για τη χρονική περίοδο που γίνονται αλλά και γιατί το πρόγραμμα δεν εφαρμόζεται σε ολόκληρη την περιφέρεια. Λάδι στη φωτιά έριξε ο επικεφαλής των Οικολόγων Μ. Τρεμόπουλος, που μίλησε για εγκληματική ενέργεια, η οποία, όπως είπε, συνιστά χημικό πόλεμο μέσα στο καλοκαίρι στην πλέον τουριστική περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Οι δηλώσεις του κ. Τρεμόπουλου προκάλεσαν τη μήνη συμβούλων της συμπολίτευσης, που τον κατηγόρησαν πως συνηθίζει να βλέπει δαίμονες σε θέματα ψεκασμών και πως εμφανίζεται πάντα ως σωτήρας του περιβάλλοντος.