Στην έγκαιρη διάγνωση του εμφράγματος, στη θεραπεία του και στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της θεραπείας με τη χρήση της νανοτεχνολογίας στοχεύουν οι επιστήμονες.
Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό ευρωπαϊκό πρόγραμμα με την ονομασία «CosmoPHOS-nano Project», το οποίο είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως πρόγραμμα που θα εφαρμόσει τη νανοϊατρική τεχνολογία σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο.
Μάλιστα, το πρόγραμμα αυτό αποτελεί μια διεπιστημονική ελληνική πρωτοβουλία που «γεννήθηκε» πριν από εννέα χρόνια στη Θεσσαλονίκη από τον έλληνα ειδικό καρδιολόγο Παναγιώτη Τροχόπουλο. Είναι πενταετούς διάρκειας, άρχισε την 1η Μαρτίου 2013 και θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2018, ενώ η χρηματοδότησή του είναι από κοινοτικά κονδύλια ύψους 12.900.000 ευρώ.
«Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε ένα σύστημα βάσει της νανοτεχνολογίας για τη θεραπεία της στεφανιαίας νόσου, που προκαλεί εμφράγματα και αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Παράλληλα με τη διάγνωση, θα γίνεται παρακολούθηση και αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας με μοριακή απεικόνιση. Ουσιαστικά, στοχεύουμε στην παθοβιολογία της αθηρωματικής πλάκας. Πρόκειται για πολύ πιο προηγμένη τεχνολογία σε σύγκριση με άλλες, όπως είναι για παράδειγμα τα στεντς. Έχουμε ήδη πολύ καλά πειραματικά αποτελέσματα τα οποία είναι αδημοσίευτα», τόνισε κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου ο επιστημονικός, επιχειρηματικός και στρατηγικός συντονιστής του προγράμματος «CosmoPHOS-nano Project» σε παγκόσμια κλίμακα, κ. Τροχόπουλος.
Παράλληλα, εξήγησε ότι αν και η τεχνολογία αυτή θα έχει υψηλό κόστος, μακροχρόνια μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη και να γλιτώσει το εθνικό σύστημα υγείας από περιττά έξοδα, καθώς θα συμβάλει στη μείωση των επιπλοκών, της νοσηρότητας και της θνητότητας.
Κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας συνάντησης και της 1ης ημερίδας του CosmoPHOS-nano Project που έγινε χθες στη Θεσσαλονίκη, συμμετείχαν περισσότεροι από 45 κορυφαίοι επιστήμονες, διεθνείς ερευνητές και εκπρόσωποι μεγάλων εταιρειών από 11 ευρωπαϊκές χώρες, την Ιαπωνία και την Αμερική.
Η ερευνητική ομάδα του CosmoPHOS-nano Project αποτελείται από 19 μέλη και συγκεκριμένα από 13 παγκοσμίου κλάσης πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα και έξι παγκοσμίου κλάσης καινοτόμες εταιρείες από συνολικά 11 ευρωπαϊκές χώρες.