Σάββατο 27 Απριλίου 2013

ΟΣΚ Αναβαθμίζεται η αγορά Αγίου Μηνά


Σε δύο άξονες κατευθύνονται οι στρατηγικές επιλογές του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων για την αξιοποίηση των ακινήτων στο τετράγωνο του Αγίου Μηνά, στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης.


 Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr

Το νέο δ.σ. του οργανισμού αποφάσισε ομόφωνα να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να επιτευχθεί η επιτυχής και βιώσιμη αξιοποίηση του ακινήτου, με παράλληλη ανάδειξη του ιστορικού ιερού ναού.
Το δ.σ. του ΟΣΚ αποφάσισε είτε τα ακίνητα να αποδοθούν για κοινόχρηστη χρήση προς όφελος των τοπικών κοινωνιών είτε να αποφέρουν έσοδα στον Οργανισμό, τα οποία θα αξιοποιηθούν για την κατασκευή σχολείων. Το ακίνητο του Αγίου Μηνά, λόγω της θέσης και της επιφάνειάς του, έχει δυνατότητες να αναπτυχθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποφέρει σημαντικά έσοδα στον Οργανισμό. Η ΟΣΚ ΑΕ, όπως αποφασίστηκε, θα εξετάσει όλες τις εμπορικές δυνατότητες και χρηματοοικονομικές επιλογές για την πλέον αποτελεσματική αξιοποίηση του ακινήτου, όπως αναφέρει το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού, το οποίο, μαζί με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων έθεσαν σε προτεραιότητα αυτόν το στόχο. «Η θέση του ακινήτου σε συνδυασμό με τον ιστορικό χαρακτήρα του μνημείου καθιστούν το ακίνητο μοναδικής σημασίας και δυνατοτήτων» τόνισε ο γ.γ. Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος και συμπλήρωσε ότι «η αξιοποίησή του θα είναι προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας».
Υπενθυμίζεται ότι από το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο είχε γίνει προσπάθεια για αξιοποίηση των ακινήτων του Αγίου Μηνά, μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης, με πρόσκληση ενδιαφέροντος τον Σεπτέμβριο του 2011, αλλά ο διαγωνισμός δεν ολοκληρώθηκε. Ο δήμος Θεσσαλονίκης, από την πλευρά του, έχει ξεκινήσει προ διμήνου προσπάθεια με σκοπό να «ζωντανέψει» η αγορά Αγίου Μηνά. Στόχος του δήμου είναι να ανοίξει και πάλι τις πύλες της ως ένα κέντρο ανάπτυξης παραδοσιακών επαγγελμάτων, που θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης για χιλιάδες επισκεπτών. Στην κατεύθυνση αυτή, μάλιστα, έγινε συνάντηση του αντιδημάρχου Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης Χασδάι Καπόν με τον γ.γ. Δημοσίων Έργων Στράτο Σιμόπουλο και τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο ΟΣΚ Ηρακλή Δρούλια, στην οποία συμφωνήθηκε να προχωρήσουν οι διαδικασίες, για να δοθεί «ζωή» στην αγορά. Ο κ. Δρούλιας ανέλαβε πλέον και καθήκοντα προέδρου του Οργανισμού στην πρώτη συνεδρίαση του δ.σ. που έγινε προχθές.

ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ
Το ακίνητο οικόπεδο Αγίου Μηνά μαζί με τα τρία κτίρια, τα οποία έχουν ανεγερθεί σε αυτό, καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του οικοδομικού τετραγώνου που περικλείεται από τις οδούς Βασιλέως Ηρακλείου - Ελευθερίου Βενιζέλου - Αγίου Μηνά - Ίωνος Δραγούμη και έχει προσόψεις σε τρεις από τις τέσσερις οδούς: Βασιλέως Ηρακλείου - Αγίου Μηνά - Ίωνος Δραγούμη. Το ακίνητο έχει επιφάνεια 3.896,65 τ.μ., αποτελείται από πολλά καταστήματα μικρού εμβαδού στο ισόγειο και στον όροφο, και μαζί με άλλα δύο ακίνητα ιδιοκτησίας τρίτων περικλείουν στην καρδιά του οικοδομικού τετραγώνου τον ιερό ναό του Αγίου Μηνά. Ο ιερός ναός του Αγίου Μηνά κατασκευάσθηκε νωρίτερα από τις αρχές του 9ου αιώνα μ.Χ. και η σημερινή του μορφή είναι αποτέλεσμα της ανακαίνισης μετά την πυρκαγιά του 1890. Στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο, επί της οδού Αγίου Μηνά, είναι εγκαταστημένο το Εβραϊκό Μουσείο της Θεσσαλονίκης.