Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Πρωτομαγιά: Δεν είναι αργία…


Σε απεργιακή συγκέντρωση έξω από το κτίριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης καλούν αύριο Πρωτομαγιά τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα οι διοικήσεις του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ., στην Ολύμπου, και η συμμετοχή αναμένεται να είναι μαζική.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr
Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τον κλάδο των εργαζομένων σε δεινή θέση, καθώς η ανεργία στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης ξεπέρασε το 35%, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε μαζί με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΕΔΟΘ) Ηρακλή Ξανθόπουλο.
Αναφερόμενος στην υποχρέωση των εργοδοτών να καταβάλουν εγκαίρως το δώρο Πάσχα, ο κ. Τσαραμπουλίδης επέστησε την προσοχή στους εργαζόμενους «να μην περάσουν μεθοδεύσεις επιχειρήσεων, όπως πέρυσι, που αντί για δώρο έδωσαν διάφορα προϊόντα (έπιπλα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα κ.ά.)», ενώ τόνισε ότι υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν δίνεται ολόκληρο το δώρο, με τους εργαζόμενους όμως να υποχρεώνονται να υπογράψουν ότι το εισέπραξαν στο ακέραιο.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΔΟΘ αναφέρθηκε «στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημόσιοι υπάλληλοι (μειώσεις αποδοχών, απολύσεις, αύξηση κατά δύο ώρες την εβδομάδα του χρόνου εργασίας των εκπαιδευτικών κ.ά.)» και έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου για το ενδεχόμενο κατάρρευσης των ασφαλιστικών ταμείων. Την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι πολιτικές των μνημονίων επισήμανε ο εκπρόσωπος της συνδικαλιστικής παράταξης που πρόσκειται στη ΝΔ Δημήτρης Προύσας, ενώ ο εκπρόσωπος της παράταξης που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι πρέπει να ανατραπούν αυτές οι πολιτικές.
Όσον αφορά τις περαιτέρω δράσεις του ΕΚΘ, η διοίκησή του μετά το Πάσχα θα αναλάβει πρωτοβουλία σε συνεργασία και με άλλους φορείς, με στόχο να μποϊκοτάρουν τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της Εταιρείας  Ύδρευσης (ΕΥΑΘ) και του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ). Ο πρόεδρος του ΕΚΘ κατηγόρησε το ΠΑΜΕ για «αντιενωτική συμπεριφορά», επειδή διοργανώνει και φέτος ξεχωριστή απεργιακή συγκέντρωση την Πρωτομαγιά.
Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΕΚΘ καταφέρθηκε εναντίον του πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Γιάννη Μυλόπουλου και του αντιπρύτανη Γιάννη Παντή, λέγοντας ότι δεν υλοποιήθηκε η δέσμευσή τους για καταβολή δεδουλευμένων στους εργολαβικούς εργαζόμενους στην καθαριότητα και επαναπρόσληψή τους. Έτσι το ΕΚΘ έκανε παρέμβαση στην εισαγγελία και δόθηκε η διαβεβαίωση από το ΑΠΘ ότι μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα θα λήξει η εκκρεμότητα με το ελεγκτικό συνέδριο. Ο ίδιος επίσης κατήγγειλε τις απολύσεις εργαζομένων στο έργο του μετρό.

ΠΑΜΕ… ΑΛΛΟΥ
Στο άγαλμα του Βενιζέλου διοργανώνει αύριο, στις 10.30, συγκέντρωση το ΠΑΜΕ, το οποίο καλεί το λαό «να δώσει μαζικό, μαχητικό, ταξικό ‘παρών’ στην απεργιακή συγκέντρωση». Η γραμματεία του ΠΑΜΕ έχει καταγγείλει τη διοίκηση του ΕΚΘ για «απόρριψη της πρότασής του να κηρυχθεί πανθεσσαλονίκεια απεργία για την 1η του Μάη». «Δεν είναι της αρμοδιότητας του ΠΑΜΕ ο χώρος της ‘συγκέντρωσης’ αυτών των παρατάξεων, αλλά δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο το ότι επέλεξαν να μεταφέρουν τη συγκέντρωση από την πλατεία Αριστοτέλους μπροστά στο Εργατικό Κέντρο, με την αιτιολογία να μην ενοχληθεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς, που θα είναι ανοικτή εκείνη την ημέρα!», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση.


Προσωπικό ασφαλείας στα νοσοκομεία

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν αύριο Πρωτομαγιά τα δημόσια νοσοκομεία, καθώς γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν τα πλοία τη Μεγάλη Τετάρτη, ενώ ακινητοποιημένοι θα είναι και οι συρμοί της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του προαστιακού. Ο ΟΑΣΘ ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ μέχρι τη λήξη της βάρδιας.
Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου θα γίνει στις 11 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος. Στην 24ωρη απεργία μετέχουν και οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς.