Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Νέα νομοθεσία για την πληρωμή του ΦΠΑ;

Του Δημήτρη Πανοζάχου

Αν οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει την ώρα που γράφω το άρθρο αυτό είναι ακριβείς, πρέπει να ομολογήσω ότι το Υπουργείο Οικονομικών έκανε «ένα βήμα μπροστά». Αναγνώρισε επιτέλους την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και τις ταμειακές δυσκολίες που έχουν οι επιτηδευματίες.
Η πρόθεσή του να νομοθετήσει την αποδέσμευση της υποβολής δήλωσης ΦΠΑ από την καταβολή του ποσού (ακόμη και του 40% που ισχύει στην περίπτωση τμηματικής καταβολής), είναι πραγματική πρωτοπορία για τα Ελληνικά δεδομένα.







Συγκεκριμένα – σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες – το Υπουργείο Οικονομικών θα νομοθετήσει:
-    Την υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ με ταυτόχρονη καταβολή ενός μικρού ποσού π.χ των 10 ή 20 €
-    Την αυτόματη βεβαίωση του υπολοίπου ποσού 
-    Υποχρεωτική εξόφληση φόρου εντός 10 ημερών 
-    Ενώ για μη εξόφληση του φόρου εντός 10 ημερών θα επισύρει προσαύξηση 1% 

Με τη νομοθέτησή του ο επιτηδευματίας θα μπορεί να αποδεικνύει ότι η μη πληρωμή του ΦΠΑ δεν οφείλεται στη διάθεσή του να φορο-κλέψει, αλλά στην οικονομική του αδυναμία να καταβάλλει το συγκεκριμένο ποσό. Αντιστοίχως το κράτος θα μπορεί να γνωρίζει ακριβώς τι ποσό οφείλει ο κάθε επιτηδευματίας από το ΦΠΑ και να προβαίνει σε ανάλογες ενέργειες.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι θα αποφεύγεται η εφαρμογή των σκληρών διατάξεων (έως και φυλάκιση για 3.000€) που προβλέπονται στο Ν. 2523/97 για επιτηδευματίες που απλώς αδυνατούσαν να ανταποκριθούν σε μια ακόμη φορολογική τους υποχρέωση, αλλά είχαν τη διάθεση και βούληση να δηλώσουν και να αναλάβουν την ευθύνη καθυστερημένης καταβολής του.

Δεν πρέπει επίσης να παραβλεφθεί, ότι η μηνιαία προσαύξηση σήμερα για μη υποβολή δήλωσης ανέρχεται σε 2%, ενώ με όσα αναμένονται να νομοθετηθούν, η καθυστερημένη εξόφληση του ΦΠΑ θα επιβαρύνεται με μηνιαία προσαύξηση 1%. Στην οικονομική δίνη που έχουμε περιέλθει, η μείωση κατά 50% των προσαυξήσεων είναι σημαντικό γεγονός. 

Παρότι στο αρχικό άκουσμα της  πρωτοβουλίας του Υπουργείου Οικονομικών πολλοί συνάδελφοι μου αλλά και επιτηδευματίες αντέδρασαν αρνητικά, θεωρώ ότι είναι η πρώτη σημαντική έμπρακτη ένδειξη υποστήριξης των επιχειρήσεων από πλευράς του Υπουργείου Οικονομικών. Όλοι οι επιτηδευματίες έχουν βρεθεί κάποια στιγμή «στα δύσκολα», αλλά δεν είναι όλοι και φοροκλέπτες. Είναι θετικό να μπορείς να υποβάλλεις τη φορολογική δήλωση του ΦΠΑ και ταυτοχρόνως να αναγνωρίζει το κράτος την ειλικρινή σου αδυναμία να εξοφλήσεις όλο το ποσό.   

Ελπίζω να εκμεταλλευθεί «η αγορά» την ευκαιρία που της δίνει το Υπουργείο Οικονομικών και να δείξει εμπράκτως ότι τέτοια μέτρα βοηθούν πραγματικά την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Οι ασκούντες χονδρεμπόριο δεν θα  μπορούν πλέον να επικαλούνται την είσπραξη «μεταχρονολογημένων επιταγών» ή την καθυστερημένη είσπραξη μετρητών από τις πωλήσεις τους για να δηλώνουν ανακριβή ποσά στις δηλώσεις ΦΠΑ.

Ας ελπίσουμε ότι αυτή είναι η αρχή βελτίωσης της συνεργασίας Υπουργείου Οικονομικών και επιτηδευματιών, γιατί έχει ακόμη «δρόμο μακρύ» να διανύσει.