Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Καταλογισμοί εκατομμυρίων σε βάρος υπαλλήλων


Τελειωμό δεν έχει η ταλαιπωρία για τις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης, εξαιτίας του μπάχαλου που επικρατούσε στη λειτουργία τους, αλλά και εξαιτίας του κλίματος δυσπιστίας που έχει διαμορφωθεί λόγω της πολύκροτης υπόθεσης της υπεξαίρεσης των 17,96 εκατ. ευρώ από τα δημοτικά ταμεία.

 Της Βαρβάρας Ζούκα

Στον κυκεώνα των προβλημάτων, τα οποία καλείται να διαχειριστεί το οικονομικό επιτελείο του δήμου Θεσσαλονίκης, έρχονται να προστεθούν τώρα και οι καταλογισμοί τεράστιων χρηματικών ποσών που γίνονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο σε βάρος υπαλλήλων της ταμειακής υπηρεσίας.
«Τα ποσά που καταλογίζονται δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με θολές υποθέσεις υπεξαίρεσης. Δεν πρόκειται για χρήματα που λείπουν από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται μόνον για λογιστικά κι όχι για πραγματικά ελλείμματα της οικονομικής διαχείρισης του δήμου», τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του δήμου Θεσσαλονίκης Σωτήρης Βάιος.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ
Σύμφωνα με τον κ. Βάιο, τα ποσά που καταλογίζονται σε βάρος υπαλλήλων του δήμου Θεσσαλονίκης αφορούν πληρωμές που έγιναν με ειδικές εντολές των εκάστοτε αντιδημάρχων Οικονομικών, τις οποίες οι υπεύθυνοι διαχειριστές ήταν υποχρεωμένοι να εκτελέσουν. «Οι καταλογισμοί αφορούν την περίοδο από το 1999 μέχρι και το 2001. Μέχρι στιγμής το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει προχωρήσει σε καταλογισμούς σε βάρος οκτώ συναδέλφων, αλλά φοβόμαστε ότι η υπόθεση θα αγγίξει τελικά από 50 έως και 70 υπαλλήλους της ταμειακής υπηρεσίας», σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων.
Όπως ανέφερε ενδεικτικά ο ίδιος, σε βάρος ενός υπαλλήλου καταλογίστηκε ένα ποσό της τάξης των περίπου 3,5 εκατ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε μισθοδοτικές και λειτουργικές δαπάνες του «Αγίου Στυλιανού». «Για τη δαπάνη αυτή δεν είχε εκδοθεί ένταλμα πληρωμής, αλλά υπήρξαν δύο σχετικές ειδικές εντολές που υποχρέωναν τον εργαζόμενο να προχωρήσει στην καταβολή. Τα χρήματα αυτά εισπράχθηκαν με όλα τα νόμιμα παραστατικά από το δημοτικό βρεφοκομείο, αλλά η λογιστική τακτοποίησή τους έγινε σε άλλη οικονομική χρήση», εξήγησε ο κ. Βάιος.
Ανάλογη είναι και η περίπτωση υπαλλήλου που κλήθηκε με ειδικές εντολές να πληρώσει το ποσό των περίπου 180.000 ευρώ σε εταιρεία, ο οποίος είχε αναλάβει την ασφάλιση της περιουσίας του δήμου Θεσσαλονίκης. «Η πληρωμή έγινε κανονικά με δίγραμμη επιταγή, κατόπιν δύο ειδικών εντολών, αλλά το σχετικό ένταλμα εκδόθηκε την επόμενη χρονιά», παρατήρησε ο κ. Βάιος.

ΜΠΑΧΑΛΟ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε στην τοποθέτησή του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Αρβανίτης, σημειώνοντας ότι τα περιστατικά αυτά αναδεικνύουν τον στρεβλό τρόπο με τον οποίο γινόταν η οικονομική διαχείριση όλα τα προηγούμενα χρόνια. «Πίσω από όλες αυτές τις ιστορίες υπάρχουν παρατυπίες. Μέσα σε εκείνο το αλαλούμ και το μπάχαλο που επικρατούσε στις οικονομικές υπηρεσίες, έρχεται τώρα το Ελεγκτικό Συνέδριο να καταλογίσει εκατομμύρια σε εργαζόμενους των 800 ευρώ. Όταν δεν υπάρχει δόλος, μπορείς να καταλογίζεις τέτοια ποσά; Αλήθεια, οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν για το μπάχαλο;», διερωτήθηκε ο αντιδήμαρχος.
«Υπάρχουν περιπτώσεις, στις οποίες το Ελεγκτικό Συνέδριο παραλογίζεται. Δεν είναι όμως όλες οι περιπτώσεις ίδιες», σημείωσε με νόημα ο αντιδήμαρχος Απασχόλησης και Επιχειρηματικότητας Χασδάι Καπόν, λέγοντας ότι στις περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν υπάρχει δόλος την υπεράσπιση των εργαζομένων θα πρέπει να αναλάβει η ίδια η νομική υπηρεσία του δήμου.
«Εφόσον οι υπάλληλοι απλώς υπάκουσαν σε εντολές που έλαβαν, δεν πρέπει να εγκαταλειφθούν στην τύχη τους. Πρέπει να τους παρέχουμε ηθική, νομική και οικονομική κάλυψη, εφόσον δεν υπάρχει ατομική ευθύνη τους», είπε ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης Κώστας Γκιουλέκας.
«Οι εργαζόμενοι δεν φταίνε σε τίποτε. Δεν υπάρχει υπόνοια για ζητήματα θολά από ποινικής άποψης», επισήμανε και ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μιχάλης Κωνσταντινίδης, ενώ ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη - Ανοιχτή Πόλη» Τριαντάφυλλος Μηταφίδης μίλησε επικριτικά για το καθεστώς των ειδικών εντολών που είχε κυριαρχήσει στη λειτουργία των οικονομικών υπηρεσιών και χαρακτήρισε τους εργαζόμενους εξιλαστήρια θύματα.
«Ο δήμος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για την πολιτική εντολή που είχε δώσει στους εργαζόμενους ένας προκάτοχός μας», παρατήρησε ο επικεφαλής της παράταξης «Ενεργοί Πολίτες - Οικολογία στην Πράξη» Χρήστος Μάτης, ο οποίος κάλεσε τη δημοτική αρχή να απαντήσει εάν πλέον έχει σταματήσει το καθεστώς των περίφημων ειδικών εντολών.

Γ. ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ Παρέμβαση στο ελεγκτικό
Τραγική χαρακτήρισε την υπόθεση με τους καταλογισμούς σε βάρος δημοτικών υπαλλήλων ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος γνωστοποίησε ότι για το θέμα αυτό έχει ζητηθεί συνάντηση σε επίπεδο τόσο υπουργείου Εσωτερικών όσο και Ελεγκτικού Συνεδρίου.
«Δεν είναι δίκαιο αυτό που συμβαίνει. Δυστυχώς, οι διαδικασίες είναι φτιαγμένες κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να την πληρώνουν αυτοί που δεν φταίνε κι όχι αυτοί που φταίνε», είπε σχηματικά ο Γιάννης Μπουτάρης.
Ιδιαίτερη προσοχή στον χειρισμό των υποθέσεων αυτών ζήτησε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Αβραμόπουλος. «Εφόσον πρόκειται για περιπτώσεις στις οποίες δεν υπάρχει δόλος, η νομική υπηρεσία του δήμου μπορεί να συνεργαστεί με τους δικηγόρους που εκπροσωπούν τους υπαλλήλους, στους οποίους έγιναν οι καταλογισμοί. Στο πλαίσιο της εξέτασης των ενστάσεων που γίνονται από τους υπαλλήλους μπορούμε να παραστούμε στο Ελεγκτικό Συνέδριο και να εξηγήσουμε ότι ο δήμος δεν ζημιώθηκε, αλλά πρόκειται για ποσά που πράγματι καταβλήθηκαν», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.