Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ «Σώσαμε μια ζωή που θα χανόταν για 300 ευρώ»


«Καταφέραμε να σώσουμε μία ανθρώπινη ζωή, η οποία θα χανόταν για 300 ευρώ. Ήταν μία ασθενής μόλις 42 ετών, με καρκίνο στομάχου. Χρωστούσε στο ΤΕΒΕ και δεν είχε ασφάλεια, ενώ δεν μπορούσε ούτε βιβλιάριο Πρόνοιας να βγάλει. Θα πέθαινε. Ο σύλλογός μας ανέλαβε πρωτοβουλία, ρύθμισε το χρέος στο Ταμείο και ήδη πλήρωσε τα πρώτα 300 ευρώ. Έτσι, μια ζωή σώθηκε».

 Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr

Με τα λόγια αυτά η πρόεδρος του συλλόγου φίλων του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεαγένειο «Αλέξανδρος Συμεωνίδης» Δώρα Ευσταθίου εξηγεί στη «Μ» τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι ασθενείς με καρκίνο, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είτε γιατί είναι ανασφάλιστοι είτε γιατί προέρχονται από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Η αύξηση του αριθμού των ασθενών αυτών, μάλιστα, ήταν και η αιτία που οδήγησε στη δημιουργία του κοινωνικού ογκολογικού ιατρείου, το οποίο δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του συλλόγου φίλων του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεαγένειο «Αλέξανδρος Συμεωνίδης».
Το ιατρείο άρχισε να λειτουργεί πριν από δύο μήνες και στεγάζεται στον πρώτο όροφο του κτιρίου επί της οδού Αλεξάνδρου Συμεωνίδη 3 (απέναντι από το «Θεαγένειο»). Δέχεται ανασφάλιστους ογκολογικούς ασθενείς από Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα, παρέχοντας δωρεάν φάρμακα, κατόπιν εντολής γιατρού και δωρεάν εξετάσεις και θεραπεία. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την κ. Ευσταθίου στο 6944-785031.
«Το ιατρείο αυτό απευθύνεται αποκλειστικά σε ογκολογικούς ασθενείς που είναι ανασφάλιστοι ή δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας. Οι περισσότεροι είναι άνθρωποι με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, που δεν έχουν άλλο τρόπο να απαλύνουν τον πόνο και τα προβλήματα που δημιουργεί η φοβερή αυτή ασθένεια»», δηλώνει η κ. Ευσταθίου.
Παράλληλα, αναφέρει ότι κάθε Τετάρτη απόγευμα, 5 - 8 μ.μ. διενεργούνται δωρεάν ιατρικές εξετάσεις από τον επιμελητή Α’ της Β’ παθολογικής ογκολογικής κλινικής του «Θεαγενείου» Γιάννη Μπουκοβίνα. Πολύτιμη, εξάλλου, είναι και η στήριξη που προσφέρει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ο οποίος στέλνει στο ιατρείο εθελόντριες νοσηλεύτριες αλλά και όλων των γιατρών του «Θεαγενείου».
«Συγκεντρώνουμε ογκολογικά φάρμακα από φαρμακευτικές εταιρείες με τις οποίες ερχόμαστε σε επαφή κι από συγγενείς ασθενών, οι οποίοι πιθανόν να κατέληξαν κι έχουν κρατήσει φάρμακα, που φυσικά δεν έχουν λήξει. Σε κάθε περίπτωση, τα φάρμακα καταγράφονται και χορηγούνται πάντοτε κατόπιν εντολής γιατρού», εξηγεί η κ. Ευσταθίου.

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Ο σύλλογος φίλων του ΑΝΘ Θεαγένειο «Αλέξανδρος Συμεωνίδης» έχει ως βασικό στόχο του την υποστήριξη του έργου του «Θεαγενείου». Άλλωστε, είναι το μόνο ογκολογικό νοσοκομείο στη Βόρεια Ελλάδα, έχοντας την ευθύνη όλων όσοι πλήττονται από τον καρκίνο.
Στα χρόνια που δραστηριοποιείται, ο σύλλογος έχει εργαστεί για να βελτιωθούν οι νοσοκομειακές υποδομές, προσφέροντας δωρεές που βελτιώνουν τη διαμονή και την περίθαλψη. Έχει σταθεί στο μέτρο του δυνατού στο πλάι ανθρώπων που χρειάζονταν οικονομική και ψυχολογική στήριξη κι έχει διοργανώσει πολλές σημαντικές εκδηλώσεις για το ευρύ κοινό.
Μάλιστα, πριν από τρεις ημέρες διοργάνωσε εκδήλωση, προκειμένου να στηρίξει το κοινωνικό ογκολογικό ιατρείο. Όπως αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, «σήμερα περισσότερο από ποτέ ο τόπος μας και οι άνθρωποί του έχουν ανάγκη βοήθειας, πόσο μάλιστα αυτοί που έτυχε να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Η διαπίστωση αυτή και η επιθυμία της ανιδιοτελούς προσφοράς μάς οδήγησε να δημιουργήσουμε τον σύλλογο ‘Αλέξανδρος Συμεωνίδης’, ώστε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας να βοηθήσουμε ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια του καρκίνου».