Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Εκπτωση 10% στο «χαράτσι»


Η συμφωνία τρόικας-οικονομικού επιτελείου για το «χαράτσι» στα ακίνητα με μείωση των συντελεστών κατά 10% σε σχέση με το 2012 αλλά και για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία έως και σε 48 μηνιαίες δόσεις έκλεισε το δημοσιονομικό «κενό» για την διετία 2013-2014 το οποίο η τρόικα υπολόγιζε στα 4 δισ. ευρώ.

Ετσι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του στο σημερινό άτυπο Eurogroup στο Δουβλίνο για σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, περιμένοντας μια θετική δήλωση από το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Είναι ενδεικτικό πως για να κλείσουν μέτωπα, η μαραθώνια σύσκεψη της Τετάρτης με την τρόικα ολοκληρώθηκε χθες τα ξημερώματα (3 το πρωί).
Οπως έλεγε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, εκμηδενίστηκε το δημοσιονομικό «κενό» για την περίοδο 2013-2014, χωρίς να χρειαστούν νέα μέτρα όπως μειώσεις μισθών ή συντάξεων και αύξηση της φορολογίας. Προσέθεσε ότι ουσιαστικά το μόνο ζήτημα που παραμένει ανοιχτό είναι το Δημόσιο και διατύπωσε την εκτίμηση ότι η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί έως την ερχόμενη Τρίτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το «κενό» καλύπτεται από τις ακόλουθες παρεμβάσεις:
  • Από την κοινή ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών τα έσοδα υπολογίζονται μεταξύ 1,5 και 2 δισ. ευρώ στη διετία.
  • Η είσπραξη του φόρου στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ έστω και με 10% έκπτωση στους συντελεστές φέρνει όφελος περί τα 600 με 800 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον ενιαίο φόρο που σχεδίαζε να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση.
  • Από το κατά πολύ υψηλότερο μέρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος.
  • Από τη θετική επίπτωση που θα έχει στον φετινό προϋπολογισμό το καλύτερο του αναμενόμενου πρωτογενές έλλειμμα του 2012. Εκλεισε στο 1% του ΑΕΠ από 1,5% που ήταν ο στόχος του Μνημονίου.
Οσον αφορά τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών («Νέα αρχή»), σε αυτήν θα μπορούν να υπαχθούν χρέη προς τις ΔΟΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι 31-12-2012. Οι οφειλές αυτές θα μπορούν να εξοφληθούν έως και σε 48 μηνιαίες δόσεις. Οι δόσεις θα αρχίσουν να «τρέχουν» από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση.
Αν οι οφειλέτες μπουν σε αυτήν μόλις η ρύθμιση τεθεί σε ισχύ, θα έχουν τη δυνατότητα εξόφλησης των χρεών τους σε 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Αν καθυστερήσουν, τότε ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων θα μειωθεί κατά τον αριθμό των μηνών που θα έχουν παρέλθει από την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής της ρύθμισης. Δηλαδή εάν ένας οφειλέτης υποβάλει αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση δύο μήνες μετά την έναρξη εφαρμογής της, τότε θα έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει τα χρέη του σε 46 ισόποσες μηνιαίες δόσεις και όχι σε 48.
Εξάλλου, φέτος το «χαράτσι» στα ακίνητα από ΕΕΤΗΔΕ μετονομάζεται σε Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Οι συντελεστές για το 2013 θα είναι μειωμένοι κατά 10% (ή αν υπάρξει θετική έκπληξη 15%) σε σύγκριση με τους συντελεστές του ΕΕΤΗΔΕ του 2012.
Κώστας Τσαχάκης