Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Άγριες φωτιές ανάβει στον ΣΥΡΙΖΑ η κρίση στην Κύπρο - Ξανά το δίλημμα του νομίσματος


Το «νέο Κυπριακό» βάζει φωτιά στον ΣΥΡΙΖΑ με την «αριστερή πλατφόρμα» υπό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να βάζει επί τάπητος εκ νέου το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή», ακυρώνοντας στην πράξη τη «στροφή προς το ρεαλισμό» που αποφάσισε, με αστερίσκους βέβαια, πρόσφατα η Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ.
Εκτός λοιπόν από τη συνέντευξη του κ. Λαφαζάνη στη κυριακάτικη «Αυγή» όπου τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επανεξετάσει τη στάση του ως προς το ευρώ», 20 στελέχη από την Ελλάδα και το εξωτερικό με κοινή δήλωσή τους ασκούν έντονη κριτική στον υπεύθυνο Οικονομικής Πολιτικής Γιάννη Μηλιό, εξαιτίας της θέσης που εξέφρασε ότι «έξοδος της Κύπρου από το ευρώ ισοδυναμεί με οικονομικό απομονωτισμό»

Στην επιστολή τους οι «20» αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι: 

«Με έκπληξη διαβάσαμε την ανακοίνωση του επικεφαλής του τμήματος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Μηλιού, για τις εξελίξεις στην Κύπρο. Είναι εξωφρενικό να τοποθετείται με την ιδιότητά του αυτή με τέτοια μονομέρεια, και ως ένα βαθμό, στο όριο ή και εκτός πλαισίου συλλογικών θέσεων μας….

…Δουλειά του υπεύθυνου οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ (όταν εκφράζεται με την ιδιότητα του αυτή) δεν είναι να απαξιώνει τις μη-πλειοψηφικές απόψεις που υπάρχουν στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να προάγει τον αντιμνημονιακό αγώνα με επιχειρήματα σε οικονομικό επίπεδο, και να επεξεργάζεται την οικονομική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μετά την αποδέσμευση της από το μνημόνιο στο δρόμο προς το σοσιαλισμό. 

Με αυτά που λέει περί “απομονωτισμού”, δυναμιτίζει το κλίμα μέσα στις οργανώσεις του κόμματος, αντί να σέβεται το μίνιμουμ της πολιτικής συμφωνίας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο ΣΥΡΙΖΑ (κατάργηση μνημονίων, χαρατσιών, εθνικοποιήσεις, επαναφορά κατώτατου μισθού κλπ).

Η πεμπτουσία της πολιτικής δεν είναι προφανώς το νόμισμα. Αν πιστεύει ότι μπορούν να γίνουν όλα αυτά (και εν τέλει επιτευχθούν) με την Ελλάδα μέσα στην ΕΕ (πόσο μάλλον στην ΕΖ), τότε θα του βγάλουμε το καπέλο. Μέχρι τότε, να σέβεται την εκτίμηση κάποιων από εμάς, ότι αυτά είναι αδύνατα σε τέτοια ασφυκτικά πλαίσια».

Την ανακοίνωση υπογράφουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ:

Ανδρέας Αναστασάκης (Συντονιστής Οργάνωσης Οικονομολόγων Κρήτης) , Αντώνης Αντωνόπουλος (Συντονιστής Τ.Ο. Μασταμπά-Ατσλένιου, μέλος γραμματείας Ν.Ε. Ηρακλείου), Βασίλης Δαμιανός (ΠΚ Αλίμου), Γιάννης Καζάκος (ΠΚ ΑΤΕ-Πειραιώς), Γεωργία Κανελλοπούλου (Οργάνωση Σιδηροδρομικών ΣΥΡΙΖΑ-ΟΣΕ), Ιωάννα Καραβασίλη (Οργάνωση Αγίας Βαρβάρας), Ανδρέας Καραγιάννης (Οργάνωση Αγρινίου), Μιχάλης Κιτσώνης (Οργάνωση Πάτρας), Παναγιώτης Κολοβός (Οργάνωση Νέας Σμύρνης), Φώτης Λιάτσος (Οργάνωση Παρισιού), Αλέξης Λιοσάτος (Οργάνωση Εορδαίας), Νεστορας Νεστορίδης (Οργάνωση Παρισιού) , Ηλίας Παντελιάς (Οργάνωση Παρισιού), Μαρία Παπαδημητρίου (Οργάνωση Αγρινίου), Βαγγέλης Πολυζώνης (Συνταξιούχος-ΙΓΜΕ), Άννα Ραπτάκη (Οργάνωση Χαϊδαρίου), Παναγιώτης Τέρζογλου (Συντονιστής Οργάνωσης ΟΣΕ), Γιάννης Τζιάλλας (Οργάνωση Παρισιού), Δημήτρης Τριανταφύλλου (Οργάνωση Παρισιού).

newsit