Στο στάδιο της επίλυσης βρίσκονται τα νομικά ζητήματα που προέκυψαν για την κατασκευή δημοτικού γηροκομείου τυφλών στη Θεσσαλονίκη με αξιοποίηση της περιουσίας του πρώην σωματείου προστασίας τυφλών «Ο Ήλιος».
Η δημοτική αρχή ανέλαβε πρωτοβουλία για τη δρομολόγηση των διαδικασιών που θα επιτρέψουν τη δημιουργία στέγης για τους ηλικιωμένους με προβλήματα όρασης.
Οι ηλικιωμένοι τυφλοί δεν γίνονται δεκτοί στα γηροκομεία της χώρας, επειδή χρειάζονται συνοδεία, γεγονός που γέννησε την ανάγκη ενός ειδικού ιδρύματος. Στο δήμο Θεσσαλονίκης από το 2007 έχει παραχωρηθεί η περιουσία του σωματείου «Ο Ήλιος», η οποία περιλαμβάνει 27 ακίνητα και περίπου 900.000 ευρώ, με την προϋπόθεση να δημιουργηθούν γηροκομείο και πνευματικό κέντρο. Η τότε δημοτική αρχή είχε αποδεχτεί τη δωρεά, αλλά υπήρχαν νομικά ζητήματα ως προς τη μεταβίβαση και τις συμβολαιογραφικές πράξεις καταγραφής των ακινήτων. Το ζήτημα κόλλησε σε γραφειοκρατικές διαδικασίες και το όνειρο των ανθρώπων με προβλήματα όρασης έμενε ανεκπλήρωτο. Η νέα διοίκηση του δήμου από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της συνέστησε επιτροπή, για να ασχοληθεί με το θέμα, και αναμένεται το πόρισμά της για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν.
Πρωτοβουλία για την επίσπευση της επίλυσης του ζητήματος ανέλαβε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος, την οποία στήριξε το Πανελλαδικό Συμβούλιο Οικολόγων Πράσινων. «Στηρίζουμε την πρωτοβουλία για την ίδρυση γηροκομείου, που έχει στόχο την προστασία των τυφλών της τρίτης ηλικίας», αναφέρει στη «Μ» ο Φώτης Μπίμπασης, εκπρόσωπος των Οικολόγων, και υπογραμμίζει ότι «είναι απαραίτητο, δεδομένου ότι τα άτομα με αναπηρία, όταν φτάνουν στην τρίτη ηλικία, αντιμετωπίζουν δυσκολίες που απαιτούν τη μέγιστη δυνατή φροντίδα. Τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως του δήμου, αποτελούν ένα ελάχιστο δίχτυ προστασίας προς τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, το οποίο στην περίοδο της οικονομικής κρίσης που διανύουμε είναι απολύτως αναγκαίο και επιβεβλημένο».
Το σωματείο προστασίας τυφλών «Ο Ήλιος» (Σχολή Τυφλών) ιδρύθηκε το 1947, αλλά το 1972 με νόμο της χούντας υποχρεώθηκε να δημιουργήσει ίδρυμα και να διαθέσει (όχι να μεταβιβάσει) σε αυτό την περιουσία που διαχειριζόταν. Το 1989 το σωματείο πριν από τη διάλυσή του μεταβίβασε την περιουσία του στο δήμο Θεσσαλονίκης, με την υποχρέωση να συστήσει ο δήμος δημοτικό ίδρυμα. Το ίδρυμα όμως αντέδρασε και προσέφυγε στα δικαστήρια. Η υπόθεση έφτασε στον Άρειο Πάγο, ο δήμος δικαιώθηκε και το Σεπτέμβριο του 2007 με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αποδέχτηκε τη δωρεά του σωματείου.