Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Φοιτητές Ιατρικής εμβολιάζουν δωρεάν ανασφάλιστα παιδιά


Φορούν την άσπρη ιατρική ποδιά και πιάνουν δουλειά. Χαμογελούν με αγάπη στους μικρούς ασθενείς και παίρνουν τις αναγκαίες πληροφορίες για το ιατρικό ιστορικό τους. Στη συνέχεια ετοιμάζουν τα εμβόλια και εμβολιάζουν τα ανασφάλιστα παιδιά, προκειμένου να προφυλαχθούν από διάφορες ασθένειες, κάνοντας όσο πιο… ανώδυνο γίνεται το τσίμπημα της βελόνας.

 Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr


Πρόκειται για 25 φοιτητές Ιατρικής του ΑΠΘ και μέλη του παραρτήματος Θεσσαλονίκης της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος (ΕΕΦΙΕ), οι οποίοι κάνουν δωρεάν τους εμβολιασμούς υπό την επίβλεψη των «Γιατρών του Κόσμου». Μάλιστα οι φοιτητές αγόρασαν οι ίδιοι περίπου 90 εμβόλια για διάφορες νόσους, όπως ηπατίτιδα και μηνιγγίτιδα, θέλοντας να ενισχύσουν το έργο των «Γιατρών του Κόσμου» και αποδεικνύοντας ότι εν μέσω κρίσης η διάθεση προσφοράς προς το συνάνθρωπο είναι ζωντανή.
Οι πρώτοι εμβολιασμοί ήδη ολοκληρώθηκαν, ενώ θα γίνουν και άλλοι την ερχόμενη Δευτέρα και Τετάρτη, από τις 9 το πρωί έως τη 1 μετά το μεσημέρι, στο πολυιατρείο των «Γιατρών του Κόσμου» (Ι. Δραγούμη 65).
«Οι ‘Γιατροί του Κόσμου’ κάνουν μεγάλο έργο, αφιερώνοντας χρόνο από τη ζωή τους, για να βοηθήσουν συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Θεωρώ ότι όλοι μας μπορούμε να αφιερώσουμε λίγο χρόνο, για να προσφέρουμε στους γύρω μας. Τώρα μπορεί να είμαι πιο νέα και είναι πιο μικρή η βοήθεια που δίνω, αλλά αργότερα ευελπιστώ να μπορώ να προσφέρω περισσότερα», δηλώνει στη «Μ» η Μαρία Φλώρου, δευτεροετής φοιτήτρια στην Ιατρική του ΑΠΘ.
Παράλληλα εξηγεί ότι με τη συμμετοχή της στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε διπλό όφελος: Από τη μία ετοίμαζε τα εμβόλια που της ζητούσε ο επιβλέπων παιδίατρος, ο οποίος εμβολίαζε τους μικρούς ασθενείς, κάνοντας κλινική εξάσκηση και από την άλλη βίωσε τη χαρά του εθελοντισμού και της προσφοράς.
Μαζί της είναι και η Μαρία Λώλου, φοιτήτρια στο τρίτο έτος της Ιατρικής. Όπως λέει στη «Μ», είναι μία σπουδαία εμπειρία, καθώς μαθαίνει να ετοιμάζει τα εμβόλια για τα παιδάκια, ενώ εμπλουτίζει τις γνώσεις της.
«Εμβολιάσαμε παιδιά Ελλήνων και μεταναστών, ηλικίας από 2 μηνών έως 13 ετών. Χαίρονται που μας βλέπουν κι εμείς βοηθάμε όσο μπορούμε. Νιώθω χρήσιμη κι ότι μπορώ να προσφέρω, ακόμη κι αν δεν έχω όλες τις γνώσεις, αφού ακόμη σπουδάζω», επισημαίνει η Μαρία.

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Ο πρόεδρος του παραρτήματος Θεσσαλονίκης της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος (ΕΕΦΙΕ) Κωνσταντίνος Ιμπριάλος δηλώνει στη «Μ» ότι οι φοιτητές είχαν διοργανώσει ένα φιλανθρωπικό γκαλά, όπου συγκέντρωσαν το ποσό των 600 ευρώ, το οποίο δώρισαν στους «Γιατρούς του Κόσμου» για την αγορά 90 εμβολίων. Άλλωστε ήταν μία καλή ευκαιρία για τους φοιτητές Ιατρικής να βοηθήσουν, να προσφέρουν και ταυτόχρονα να μάθουν.
Ο υπεύθυνος συντονισμού του προγράμματος εμβολιασμών Παντελεήμων Παντελίδης επισημαίνει στη «Μ» ότι στους εμβολιασμούς συμμετέχουν 25 φοιτητές Ιατρικής, κυρίως δεύτερου και τρίτου έτους σπουδών. Στόχος είναι και να μυηθούν στην εθελοντική προσφορά, αλλά και να αποκτήσουν εμπειρία και κλινική γνώση.

ΑΞΙΕΠΑΙΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ
Αξιέπαινη χαρακτηρίζει την προσπάθεια των φοιτητών Ιατρικής να αγοράσουν εμβόλια και να βοηθήσουν στον εμβολιασμό των παιδιών η υπεύθυνη του πολυιατρείου Θεσσαλονίκης των «Γιατρών του Κόσμου» Εύα Τατσίδου.
«Είναι πάντα σπουδαίο, όταν νέοι επιστήμονες μπαίνουν στη διαδικασία της εθελοντικής προσφοράς. Για πολλούς συνανθρώπους μας η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας δεν είναι δεδομένη. Τα ανεμβολίαστα παιδιά κινδυνεύουν από ασθένειες, αλλά και θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, ενώ δεν μπορούν να εγγραφούν στο σχολείο. Έχουμε ανάγκη κυρίως από εμβόλια για ανεμοβλογιά, μηνιγγιτιδόκοκκο, πνευμονιόκοκκο», δηλώνει στη «Μ» η κ. Τατσίδου.
Επίσης αναφέρει ότι οι «Γιατροί του Κόσμου» στη Θεσσαλονίκη εμβολιάζουν ημερησίως κατά μέσο όρο 20 παιδιά, ενώ έρχονται και έκτακτα περιστατικά. Το 67% είναι Έλληνες. Ήδη από την 1η Ιανουαρίου έως τις 28 Φεβρουαρίου έκαναν 719 εμβολιασμούς, αριθμός που θα ήταν αυξημένος κατά 50%-60%, αν δεν υπήρχαν σοβαρές ελλείψεις.