Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

ΛΥΣΣΑ Σε επιφυλακή για τα νέα κρούσματασε σε ζώα

Συναγερμός έχει σημάνει και πάλι στις υγειονομικές αρχές, εξαιτίας της εμφάνισης νέων κρουσμάτων λύσσας σε άγρια και οικόσιτα ζώα, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.  Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί 17 κρούσματα, εκ των οποίων τα 13 αφορούν σε κόκκινη αλεπού, τα δύο σε σκύλους και το ένα σε γάτα. Τα τελευταία τρία κρούσματα καταγράφηκαν στα χωριά Κορομηλιά, Βαφειοχώρι και Χωρύγι του νομού Κιλκίς.

Οι ειδικοί εφιστούν την ιδιαίτερη προσοχή των πολιτών στα μέτρα αποφυγής έκθεσης στον ιό, αλλά και στα μέτρα άμεσης προστασίας έπειτα από ενδεχόμενη έκθεση σ’ αυτόν από το δάγκωμα άγριου ή οικόσιτου ζώου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, τα προληπτικά μέτρα είναι τα εξής:
- Αποφύγετε την επαφή με τα ζώα της άγριας πανίδας ή με ζώα που δείχνουν κατά κοινή αντίληψη άρρωστα ή συμπεριφέρονται με ασυνήθιστο τρόπο. Σε τυχόν εντόπιση τέτοιων ζώων, να ειδοποιείτε το οικείο τμήμα Κτηνιατρικής, ή θηροφυλακή ή δασική υπηρεσία της περιοχής.
- Εμβολιάζετε τα κατοικίδιά σας κατά της λύσσας, σύμφωνα με τις οδηγίες του κτηνιάτρου σας.
- Αποφύγετε την επαφή των κατοικίδιων ζώων σας με ζώα της άγριας πανίδας. Εάν ένα κατοικίδιο ζώο δαγκωθεί ή δεχθεί επίθεση από ζώο της άγριας πανίδας ή ζώο με υπερβολικά επιθετική συμπεριφορά ή με εμφανή ασθένεια, να αναφερθεί το συμβάν στον κτηνίατρο που παρακολουθεί το ζώο και στο τοπικό τμήμα Κτηνιατρικής.
- Μην αφήνετε εκτεθειμένα σκουπίδια ή ζωοτροφές, ιδιαίτερα αν υπάρχει παρουσία άγριων ζώων στην περιοχή, καθώς μπορεί να προσελκύσουν ζώα της άγριας πανίδας.
- Τα παιδιά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης λόγω παρακινδυνευμένης συμπεριφοράς. Δυνητική έκθεσή τους σε ζώο μπορεί να μη γίνει αντιληπτή εγκαίρως.

ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ
- Σε περίπτωση δαγκώματος από ζώο, πρέπει να εντοπίζονται όλες οι πληγές, να γίνεται άμεσα καλό πλύσιμό τους με άφθονο νερό και σαπούνι (για 15 λεπτά) ή έστω με νερό. Αφού ξεπλυθούν, να γίνεται καλή εφαρμογή αλκοολούχου (οινόπνευμα) ή ιωδιούχου αντισηπτικού (ιώδιο) και να αναζητείται το συντομότερο ιατρική βοήθεια.
- Περιγράψτε στον γιατρό τα χαρακτηριστικά του ζώο, τη συμπεριφορά του, αν πρόκειται για προκλητική επίθεση - φυσιολογική αντίδραση του ζώου σε εξωτερικό ερέθισμα, αν έχει εκδηλώσει και στο παρελθόν επιθετική συμπεριφορά, την τοποθεσία όπου έγινε το συμβάν και πού κατευθύνθηκε το ζώο μετά.
- Πάρτε τα στοιχεία επικοινωνίας του ιδιοκτήτη του ζώου κι ενδεχομένως του κτηνίατρου που το παρακολουθεί, σε περίπτωση που είναι δεσποζόμενο. Ρωτήστε τον ιδιοκτήτη αν παρατήρησε τις τελευταίες ημέρες ενδείξεις ασθένειας ή αλλαγής συμπεριφοράς του ζώου.
Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ: www.keelpno.gr
"Μακεδονία"