Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Δωρεάν φρούτα σε 3.522 σχολεία


Δωρεάν φρούτα και φρουτοσαλάτες σε 364.665 μαθητές διανέμει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε 3.522 σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε 11 από τις 13 περιφέρειες της χώρας.

 Του Φώτη Κουτσαμπάρη
Το πρόγραμμα, που υλοποιείται μέσω κοινοτικών πόρων, άρχισε να εφαρμόζεται, θα συνεχιστεί μέσα στο 2013 και προβλέπει τη διανομή έτοιμης φρουτοσαλάτας μέσα σε φρέσκο ελληνικό χυμό πορτοκαλιού, αλλά και φρούτων (μήλο, αχλάδι και πορτοκάλι) τοποθετημένα σε κασετίνα. Στόχος του προγράμματος είναι να εκπαιδευτούν οι μαθητές στο να επιλέγουν φρούτα και προϊόντα υγιεινής διατροφής, και ταυτόχρονα οι οικογένειες που έχουν ανάγκη στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε φρούτα. «Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν είναι πρόγραμμα επισιτισμού. Έχει τον τίτλο και το σύνθημα 'Τα παιδιά αγαπούν τα φρούτα', γίνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη και στους φτωχούς και στους πλούσιους και στους πάντες, και έχει στόχο να κρατήσει στην ελληνική και ευρωπαϊκή διατροφή ψηλά στην πυραμίδα της διατροφικής αξίας τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά. Φυσικά και σιτίζονται τα παιδιά», σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη.
Ο υπουργός επιθεώρησε την εφαρμογή του προγράμματος χθες το πρωί, επισκεπτόμενος το 1ο και 2ο δημοτικό σχολείο Ορχομενού μαζί με τον γ.γ. Μόσχο Κορασίδη, και μοίρασε φρούτα σε μαθητές. Το απόγευμα χθες ο κ. Τσαυτάρης με τον γενικό γραμματέα επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις καινοτόμου θερμοκηπίου της εταιρείας «Agritex» του ομίλου Ευθυμιάδη στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Το συγκεκριμένο θερμοκήπιο αξιοποιεί ηλεκτρική και θερμική ενέργεια και παράγει με τη μέθοδο της υδροπονίας επώνυμη τομάτα σε τσαμπί (τη «Lucia»). Πρόκειται για υαλόφρακτο υπεραυτόματο θερμοκήπιο 100 στρεμμάτων, ένα από τα δύο μεγαλύτερα της χώρας με επιτυχή λειτουργία, όπου λειτουργεί και μονάδα συμπαραγωγής ενέργειας ισχύος 4,8 MW ηλεκτρικής και 6 MW θερμικής ενέργειας.
Νωρίτερα, ο υπουργός επισκέφτηκε τον Βόλο και τις εγκαταστάσεις της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας «ΕΒΟΛ», η οποία χρησιμοποιεί σύγχρονες μεθόδους επεξεργασίας του γάλακτος και παράγει προϊόντα υψηλής ποιότητας και προδιαγραφών, όπως είναι το παραδοσιακού τύπου ελληνικό γιαούρτι. Ο κ. Τσαυτάρης ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένης και της υπό ανέγερση νέας υπερσύγχρονης μονάδας παστερίωσης και εμφιάλωσης γάλακτος, εμβαδού 2.500 τ.μ. και συνολικού ύψους επένδυσης 6,5 εκατ. ευρώ, που εκτιμάται ότι θα παράγει περίπου 100 τόνους το οκτάωρο. Το πρωί ο υπουργός επισκέφτηκε τη Λαμία όπου υπεγράφη από τον δήμαρχο Γιώργο Κοτρωνιά απόφαση παραχώρησης σε εταιρεία έκτασης 500 στρεμμάτων, που θα αξιοποιηθούν για την κατασκευή πρότυπων θερμοκηπιακών μονάδων παραγωγής κηπευτικών με την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου.